Да защитим Драгоманското блато

Карстов комплекс „Драгоманско блато”, с обща площ 14 967 ха, отговаря на критериите за влажна зона с международно значение и е включен в списъка на Рамсарската конвенцията. Вече трета година след пожара в Драгоманското блато от януари 2020 г., когато изгоряха част от съораженията, все още се бавят проектите за тази зона. Причината за забавянето са тромави процедури в държавата. Все още никой не е обезщетил собствениците в тази зона. По този начин още повече се забавят всички проекти за подобряване на зоната и за нейното рекламиране като туристически обект от световно значение. Заради тези тромави процедури губят  най-много гражданите от района и цялата Община Драгоман. 

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се бави с проект, с който би могло Драгоманското блато да се изгради като туристически обект с национално и световно значение. Тази петиция има за цел да апелира към МОСВ да постави Драгоманското блато като един от най-важните си приоритети, защото тази природна зона е призната като значима с Рамсарската конвенция и би трябвало да е под непрекъсната закрила от държавата и международните конвенции. Драгоманското блато е местообитание на редки водолюбиви птици, които са отчетени като международен ресурс и важни за световното природно и научно наследство.  384543505_851808199860535_4346121841085209231_n.jpg


Младена Германова-Шуманова    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Младена Германова-Шуманова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...