ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ ПРОКОПИЕВ ОТ ДЛЪЖНОСТ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА АСЕНОВГРАД

Декларация с текста по-долу е внесена на 11.08.2023г в Общински съвет Асеновград, с приложена подписка на хартиен носител от представители на гилдиите на архитекти, инженери и строители.  

Уважаеми д-р Грудев - Кмет на гр.Асеновград,

Настояваме да отстраните от длъжност   главния архитект Петко Иванов Прокопиев по следните причини:

1.       Всеобщо мнение е, че с главния архитект Петко Прокопиев не може да се говори - самозабравил се е и е загубил мярка за етика, морал и законност.  Той не е дошъл в Асеновград с идеята да работи за просперитета и обновлението на общината, а за да извлече лична облага, като създава монопол в проектирането чрез свои близки хора и фирми,  по метода „постави проекта на трупчета”. Проучването на общественото мнение сочи, че строители, проектанти и граждани са вдигнали ръце от главния архитект Прокопиев. С поведението си той петни името архитект, държавната служба и институцията.  Мълчахме и търпяхме много дълго. Стига !  

2.       Дейността на главния архитект Прокопиев е незадоволителна,  неколегиална,  неетична,  вредна за развитието на строителния бизнес в града и общината, често пъти своеволна и в разрез със закона, целяща създаване на монопол в проектирането. Той пречи на проектантите „извън неговия обръч от лица и фирми ” да работят нормално и спокойно, като създава всякакви спънки при одобряване на проектите,  измисля неписани  правила и се поставя над закона.

3.       Поведението на главния архитект противоречи на  целите по чл.5 т.3 от Закона за  КАБ  и чл.19 ал.2 от КРБ -недопускане на  монополизъм и недобросъвестна практика.  

4.       От изброеното по-долу може да се заключи, че става въпрос за добре организирана структура от сегашни и бивши държавни служители и експерти от ЕСУТ-и, която има за цел създаване на монопол в проектирането, като се ползва позицията на власт чрез  държавната служба, в нарушение на чл. 19 (2) КРБ.

5.       Държи „на трупчета” преписките за одобряване на инвестиционни проекти на колегите проектанти от Асеновград и София, а в същото време безпроблемно одобрява проектите на „своите хора”- проектанти от Пловдив, с които е изградил трайни връзки за последните 30 години, в качеството си на проектант, експерт и държавен служител - главен архитект на р-н „Тракия” Пловдив в продължение на 13 години, на десето кметство Пловдив – 2 години  и  междувременно член на ЕСУТ към р-н Север в Пловдив, а те от своя страна се сработили с него  като членове на ЕСУТ-и и главни архитекти на р-н Тракия ( арх.Борис  Лазарков – наследил  поста на  Прокопиев), бивши и сегашни главни архитекти на Перущица ( арх.Цветанка Илиева – действащ главен архитект на Перущица, бивш член на ЕСУТ на  р-н Тракия  и член на ЕСУТ Асеновград, с несъвместимост за проектиране  по чл.230 от ЗУТ; както и   арх. Ралица Методиева - Ставракева – главен експерт в р-н Централен на Община Пловдив и бивш главен архитект на Перущица, по чието време арх.Прокопиев  и арх.Илиева печелят конкурса обществена поръчка по ЗОП  за изготвяне на ОУП на Перущица ),  топли отношения със съпруга й арх.Григор Ставракев – като съавтори в множество общи проекти на жилищни сгради и обществени поръчки по ЗОП,  арх. Елена Апостолова - бивш член на ЕСУТ Перущица и член на конкурсната комисия с която Прокопиев е избран за главен архитект на Асеновград.  С някои от тях  е имал съвместни Дружества по ЗЗД , създавани  с цел участие в обществени поръчки: ДЗЗД „Планс 4+”- в състав по-горе цитираните арх. Илиева , арх. Апостолова и др. , ДЗЗД  „Формат 5”- отново същия състав.   

В доказателство на това твърдение са фактите,  че след назначаване на арх.Прокопиев за главен архитект, на пазара за проектиране в Асеновград изгряха неизвестни до този момент на местните строители и на гражданите имена на горецитираните архитекти, които активно започнаха да проектират под собствено име или да авторизират проекти, които им се препращат от членове на ЕСУТ Асеновград, като арх. Илиева и арх. Богатева. 

Наши клиенти  са насочвани за изготвяне на проекти към съпругата му и към арх. Цветанка Илиева (член на ЕСУТ Асеновград и главен архитект на Перущица), която разпределяла работата и хонорарите за проектиране по-надолу към подизпълнители проектанти от горния списък,  които проектирали или само авторизирали.   Обяснението на поведението „ да държи проектите на трупчета” , като ги връща за щяло и нещяло е просто:  Инвеститорът-възложител да бъде обезнадежден, да загуби доверие в „проектанта на трупчета” и да се обърне за проектиране към арх Прокопиеви - главен архитект и съпругата му, която е архитект, както и за комплексна поръчка към арх Цветанка Илиева, чиито офиси по някаква случайност се намират на един и същ адрес - „Пловдив, бул Освобождение № ( не се чете) офис 10, ет 3 и ет 4.

6.       Ето в какво се изразяват дейноститедържане проекта на трупчета”:

   - влачи одобряването, като нарушава изискванията на ЗУТ. По случая има   специално  тълкувателно писмо на Министъра на МРРБ № 91-00-24/04.04.2023г.               

По-конкретно: - Проекти с оценка за съответствие от надзорна фирма, които е длъжен да съгласува без да извършва повторна оценка и да издаде Строително разрешение  в двуседмичен срок, поставя на повторна оценка, като си превишава правата и връща с нови забележки, като се поставя над доклада на надзорната фирма.  РДНСК спи!

-Връща проектите по няколко пъти в нарушение на чл.5в от ЗУТ , всеки път с нови забележки, често дребнави, за да мотае, при положение, че в закона ясно е казано, че проектът се връща само еднократно с изчерпателни забележки.  

- Издава две коренно различни визи за едно УПИ ( вариант 1 с прекъсната червена линия, вариант 2 с непрекъсната червена линия),  като втората виза е издадена с цел „да се хареса”  на определена строителна фирма.  По случая  има дело в Административен съд Пловдив.

- Издава виза за имот, за който е изтекло Решението за смяна на статута, с което въвежда в заблуда собственика, проектанта и надзорната фирма. Възложителят инвестира в проект, изготвен е доклад за съответствие от надзорна фирма,   след което арх. Прокопиев отказва да одобри проекта, отказва  да издаде строително разрешение и за капак сигнализира РДНСК да глоби Надзорната фирма с хиляди лева глоба (  като резултат от глупавата виза) .  Вместо това РДНСК следваше да глоби главния архитект и да му състави Акт,  че е издал незаконосъобразна виза

. - Изградил е отношения на „приятелство” с местните структури на РДНСК -Пловдив, които „го пазят”.  Не отменят незаконосъобразни негови актове, въпреки констатирани от тях закононарушения.

- Отказва да одобри проекти, за които не е приложен цифров модел, с което се поставя над закона. За целта е превишил правата си като е издал така да се каже „Заповед-Нареждане” до проектанти и възложители, материализирана в писмо изх. № 14-00-48/24.01.2023 - закачено в сградата на общинска администрация . Какво безумие! В точка 3 от въпросното писмо е влязъл в ролята на законотворец,  като е уточнил препоръчителен формат на електронния носител, при положение,  че цитираната Наредба 4 не уточнява такъв формат. Подобен опит за злоупотреба имаше преди години в Пловдив, но колегите възразиха с подписка и главните архитекти вече не си позволяват такава наглост. - От горното действие, което е превишаване на правомощия,

Mоже да се предполага, че целта е  сдобиване за личния архив  с цифровите модели на внесените в общината инвестиционни проекти, които евентуално би могъл да ползва в бъдещата си и сегашна проектантска дейност, като подложка за проектиране или директно като готов продукт върху който да си постави своя антетка.  Напомняме, че върху цифровия модел проектантът има права по закона за авторското право, както и че с предоставяне на цифров модел се нарушават права и законни интереси, както и сигурността на граждани , за което имаше нарочна подписка в КАБ, поради което Наредба 4 не заложи изискване за цифров модел, нито формат за него. - Злопаметен и отмъстителен: Ако някой колега си позволи да подаде сигнал срещу него или да обжалва негов акт  в съда, то той го гони до дупка и такъв колега одобрен проект няма да види, освен ако някой  не се обади. - Едно обещава в разговор, друго пише във визата за проектиране.

7. Издал е оправомощителни заповеди да го заместват двете архитекти, които самият той докара  в общината. Така „удобно” те издават визи и одобряват проектите на „неговите хора”, даже понякога координират проектирането по телефона, а той естествено няма нищо общо със случаите.  РДНСК провери ли тези заповеди?  …А има ли изобщо значение дали са проверени?    --------------------------------

Пловдив си отдъхна и се спаси от него, особено след протестите срещу  безумния му проект за Градската  градина, а сега страда Асеновград.  Кой изобщо го докара тук? В Асеновград  той подложи на сеч  вековни дървета, като разреши и одобри  проект за застрояването на парка до ЖП гарата с невъзможна застройка извън нормите за Плътност  и КИНТ, на които уж много държи в общия случай.    Асеновград беше лишен от един бял дроб.  Да дишаме докато все още има кислород! Защото, ако арх. Прокопиев остане още известно време, прощавайте паркове и вековни дървета !

  Както накратко казват колегите : ” С негово височество  главния архитект Петко Прокопиев не може да се говори ! ”


представители на гилдиите на архитекти, инженери и строители    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам представители на гилдиите на архитекти, инженери и строители да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...