Да спасим изчезващ български вид-Каракачанските породи

Общинските съветници в Кресна с голямо мнозинство са задължили в едномесечен срок жител на обезлюденото с. Влахи да се махне от там със стадата си овце и кози. Става дума за единственото голямо стадо от 500 овце от изчезващата каракачанска порода и 100-ина кози от друга изчезваща порода – калоферска. Ей тъй, до 10 август да щракне с пръсти и да ги премести някъде.

Селото е на 10 километра над Кресна и дотам има път само до средата. Това решение на общинарите означава на практика унищожаване на стадото, защото то не може да се премести като камион тухли и повече или по-малко трябва да се изколи.

Стопанинът Сидер Седефчев, наричан презрително „топ еколог” от местния вестник „Струма” е обвинен, че затрупал селото с „лайна” (виж тук). Така наричат овчия тор във вестника. Според местните излиза, че на село не трябва да се гледат животни, а да има само вили. Всъщност става дума за клевета.

Къщата на Седефчев е накрай селото, до нея е кошарата и торището, и не пречи на никого. Той и семейството му са оживили умрялото село Влахи преди години, тогава е имало само един постоянен жител. Сега са пет, заедно със Сидер Седефчев. Някогашните улици са буренясали, обрасли с храсти.

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Delka Georgieva да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...