Предложение за осигуряване на средства за подпомагане на родолюбивите български организации зад граница

ДО:

Г-Н РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ НА Р. БЪЛГАРИЯ

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Г-ЖА ИЛИЯНА ЙОТОВА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА Р. БЪЛГАРИЯ

Г-Н АНДРЕЙ ГЮРОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „ГЕРБ-СДС“

Г-Н ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

Г-Н ТОШКО ЙОРДАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

Г-Н ХРИСТО ИВАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

Г-Н КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „ВЪЗРАЖДАНЕ“

ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ВЕНЦИСЛАВА ЛЮБЕНОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА АНТОАНЕТА ЦОНЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ПОЛИТИКИТЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН СТРАНАТА

Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ЕВРОФОНДОВЕТЕ И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

Относно: Предложение за осигуряване на средства за подпомагане на родолюбивите  български организации зад граница

УВАЖЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА КОМИСИИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ,

Обръщаме се към вас в качеството ни на лидери на българската общност зад граница с апел за създаване на нов подход и финансиране на политиката на държавата в подкрепа на родолюбивите организации зад граница.

По неофициални данни, след промените от 1989г. вече над 2 млн. българи живеят трайно зад граница. В резултат на това, редица български семейства за постоянно останаха в чужбина, където започна да се формира втора и трета вълна българска емиграция.

Последните 15-20 години бяха изключително динамични за българските общности зад граница, които се развиха и вече освен църкви и училища, те създадоха стотици други културни центрове, клубове, танцови състави, библиотеки, театрални трупи, музикални състави, професионални организации и др. Всичко това се случи в най-голяма степен благодарение на родолюбивия дух на българската емиграция и нейната самопожертвователност, посветена на мисията в запазване на българските език, традиции, история и култура.

Следва да се обърне внимание, че докато българската емиграция в чужбина разчита в голяма степен на собствени сили и средства за патриотични каузи, в други европейски и съседни на България държави, от дълги години съществуват добре организирани структури, включително на ниво министерства. Тези структури са добре обезпечени административно и финансово, и са разпознати като приоритетни в осъществяването на външната политика на съответните правителства в подпомагане на техните диаспори по света.

Последните 30г. участието на държавата в подкрепа на българската общност зад граница се ограничава в политиката по подпомагане и финансиране на българските неделни училища, както и в подкрепа на историческите български общности в страните от Западните Балкани и Източна Европа. Казвайки това, ние заявяваме, че напълно подкрепяме и насърчаваме държавата да продължава все така успешно да прилага тези свои програми.

В същото време, следва да се отчете фактът, че по-голямата част от българската емиграция днес се намира на територията на Западна Европа и Северна Америка. Тези организации провеждат чествания, манифестации, събори, музикални, театрални постановки, кинопрожекции, изложби, класически концерти и други събития с патриотична насоченост, които популяризират България, българския език, култура и историческо наследство.

Всички тези организации се издържат основно от шепа родолюбци по места. Тези българи отделят не само от личното си време и умения, но най-често и от личните си финанси, за да се поддържа българския дух. Тази практика не е устойчива, защото често се получава, че с оттеглянето на един или двама наши лидери на общността зад граница, се стига до закриване на цели организации, някои от които с традиции. Най-често това се получава поради липса на финансиране на събития, а това води със себе си до слаб интерес от страна на общността и следващите поколения.

Според нас, грижата и отговорността за дейността на българските родолюбиви организации по света следва да бъде споделена между българската общност зад граница и българската държава.

Ето защо ние ви предлагаме да бъдем партньори и заедно с нас, стотиците ентусиасти и родолюбци, да се погрижим заедно за опазването на нашата памет и популяризирането на българската култура и изкуство по света.

За целта, ние предлагаме:

• Създаване на програма за финансиране на родолюбивите организации зад граница с бюджет от 15 млн. лв. годишно към МВнР/Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ);
  • Финансирането на всяко мероприятие по програмата да става на проектен принцип, след одобрение от комисия към МВнР/ИАБЧ;
  • Създаване на критерии за оценка на проектите.

Краткосрочен ефект:

• Осигуряване на финансова стабилност на вече утвърдилите се мероприятия, организирани по места;
  • Осигуряване на по-голяма представителност и посещаемост.

Дългосрочен ефект:

• Запазване на националния дух сред възрастните имигранти;
  • Приобщаване на завършилите БНУ ученици към други дейности на общността, както и на втора и следващи генерации лица с български произход;
  • Забавяне на процеса на асимилиране в приемащата държава.
  • От наша страна, оставаме отворени за диалог и заявяваме готовността да предоставим съдействие и експертиза с цел създаването на тази програма!

Георги Петров, Център "Малката България", Чикаго    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Георги Петров, Център "Малката България", Чикаго да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.