Предложение за осигуряване на средства за подпомагане на родолюбивите български организации зад граница

ДО:

Г-Н РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ НА Р. БЪЛГАРИЯ

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Г-ЖА ИЛИЯНА ЙОТОВА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА Р. БЪЛГАРИЯ

Г-Н АНДРЕЙ ГЮРОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „ГЕРБ-СДС“

Г-Н ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

Г-Н ТОШКО ЙОРДАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

Г-Н ХРИСТО ИВАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

Г-Н КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА „ВЪЗРАЖДАНЕ“

ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ВЕНЦИСЛАВА ЛЮБЕНОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА АНТОАНЕТА ЦОНЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ПОЛИТИКИТЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН СТРАНАТА

Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ЕВРОФОНДОВЕТЕ И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

Относно: Предложение за осигуряване на средства за подпомагане на родолюбивите  български организации зад граница  

УВАЖЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА КОМИСИИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ,

Обръщаме се към вас в качеството ни на лидери на българската общност зад граница с апел за създаване на нов подход и финансиране на политиката на държавата в подкрепа на родолюбивите организации зад граница.

По неофициални данни, след промените от 1989г. вече над 2 млн. българи живеят трайно зад граница. В резултат на това, редица български семейства за постоянно останаха в чужбина, където започна да се формира втора и трета вълна българска емиграция.

Последните 15-20 години бяха изключително динамични за българските общности зад граница, които се развиха и вече освен църкви и училища, те създадоха стотици други културни центрове, клубове, танцови състави, библиотеки, театрални трупи, музикални състави, професионални организации и др. Всичко това се случи в най-голяма степен благодарение на родолюбивия дух на българската емиграция и нейната самопожертвователност, посветена на мисията в запазване на българските език, традиции, история и култура.

Следва да се обърне внимание, че докато българската емиграция в чужбина разчита в голяма степен на собствени сили и средства за патриотични каузи, в други европейски и съседни на България държави, от дълги години съществуват добре организирани структури, включително на ниво министерства. Тези структури са добре обезпечени административно и финансово, и са разпознати като приоритетни в осъществяването на външната политика на съответните правителства в подпомагане на техните диаспори по света.

Последните 30г. участието на държавата в подкрепа на българската общност зад граница се ограничава в политиката по подпомагане и финансиране на българските неделни училища, както и в подкрепа на историческите български общности в страните от Западните Балкани и Източна Европа. Казвайки това, ние заявяваме, че напълно подкрепяме и насърчаваме държавата да продължава все така успешно да прилага тези свои програми.

В същото време, следва да се отчете фактът, че по-голямата част от българската емиграция днес се намира на територията на Западна Европа и Северна Америка. Тези организации провеждат чествания, манифестации, събори, музикални, театрални постановки, кинопрожекции, изложби, класически концерти и други събития с патриотична насоченост, които популяризират България, българския език, култура и историческо наследство.

Всички тези организации се издържат основно от шепа родолюбци по места. Тези българи отделят не само от личното си време и умения, но най-често и от личните си финанси, за да се поддържа българския дух. Тази практика не е устойчива, защото често се получава, че с оттеглянето на един или двама наши лидери на общността зад граница, се стига до закриване на цели организации, някои от които с традиции. Най-често това се получава поради липса на финансиране на събития, а това води със себе си до слаб интерес от страна на общността и следващите поколения.

Според нас, грижата и отговорността за дейността на българските родолюбиви организации по света следва да бъде споделена между българската общност зад граница и българската държава.

Ето защо ние ви предлагаме да бъдем партньори и заедно с нас, стотиците ентусиасти и родолюбци, да се погрижим заедно за опазването на нашата памет и популяризирането на българската култура и изкуство по света.

За целта, ние предлагаме:

  • Създаване на програма за финансиране на родолюбивите организации зад граница с бюджет от 15 млн. лв. годишно към МВнР/Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ);
  • Финансирането на всяко мероприятие по програмата да става на проектен принцип, след одобрение от комисия към МВнР/ИАБЧ;
  • Създаване на критерии за оценка на проектите.

Краткосрочен ефект:

  • Осигуряване на финансова стабилност на вече утвърдилите се мероприятия, организирани по места;
  • Осигуряване на по-голяма представителност и посещаемост.

Дългосрочен ефект:

  • Запазване на националния дух сред възрастните имигранти;
  • Приобщаване на завършилите БНУ ученици към други дейности на общността, както и на втора и следващи генерации лица с български произход;
  • Забавяне на процеса на асимилиране в приемащата държава.
  • От наша страна, оставаме отворени за диалог и заявяваме готовността да предоставим съдействие и експертиза с цел създаването на тази програма!

Георги Петров, Център "Малката България", Чикаго    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Георги Петров, Център "Малката България", Чикаго да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )