"Спаси Съборна" от "Спаси София"

Да спасим улица "Съборна"! Петиция срещу превръщането на улица "Съборна" в пешеходна зона по проекта на "Фуксас" за реконструкция на площад "Св. Неделя".

Неправителствената организация "Спаси София" внесе проект, който предвижда превръщането на улица "Съборна" в напълно пешеходна зона, съгласно с приетия от Столичната община проект на "Фуксас" за реконструкция на площад "Св. Неделя"

Какво предвииждат промените за улица "Съборна":

Ако улица "Съборна" стане напълно пешеходна, то тогава живеещите на улицата - пенсионери, млади хора, хора с деца и колички не могат да паркират свободно пред жилищните си сгради.

С решение на СОС от 25 юни 2020 г. е приет проектът на "Спаси София" за сегашното преустройство на движението и намаляването на паркоместата от 98 на 12. Повечето от тези 12 са служебни абонаменти, и за живеещите остават свободни 4 места за паркиране. за над 90 апартамента.

В проекта на "Спаси София" са използвани и представени неверни данни за трафика на движението. Цитира се извадка от преброяване през април 2017 г. като за два отделни дни са отчетени нула преминали автомобили и над 10000 пешеходци. Категорично твърдим, че това е невярна информация.

Също така, всички бизнеси на улицата и площад "Света Неделя" са застрашени от фалит, заради намаления поток от хора. Единствената останала търговска улица в София, а и най-хубавата и луксозна улица в столицата ще бъде превърната в копие на бул. "Витоша". След превръщането й от най-голямата търговска улица в София, в пешеходна зона, сега е заета главно от заведения и туристи, които пречат на живеещите. А предприемачите и наемателите на търговските обекти преместиха своите магазини, защото паркирането и предвижването около булеварда по съседните улици е невъзможно.

Навсякъде в Европа, когато се затваря центъра, се изграждат подземни или надземни обществени паркинги, преди да се превърне една зона в пешеходна. Така се олеснява потока от автомобили, и се облагодетелстват всички участници в движението.

Като допълнение, улица "Съборна" и площад "Света Неделя" никога в историята си не са били пешеходни зони. Обратното - още от римско време площадът е ключово кръстовище на основние пътища за придвижване на стоки и товари по осите север - щг, изток - запад.

Площад "Св. Неделя":

Промените предвиждат отсичането на повечето стари и знакови дървета по площада, които го правят сенчест, богат и красив. Създаване на изкуствени площи, тревни откъснати зони и пр, които по никакъв начин не съответстват с богатата история и ценна архитектура на площада - храм "Света Неделя", Богословският факултет и сградата на "Св. Синод".

Какво предлагаме:

Предлагаме да се запази движението на автомобилите по улица "Съборна" с посока на движение към хотел "Балкан" и излизане през хотел "Балкан" по булевард "Тодор Александров". Да се ограничи площада до трамвайната линия от западната страна и да се помисли върху разширяване на социалните и търговски функции на площада. Да се намери ново предназначение на площада, а не да се създава нов допълнителен парк, който в двете нови точки на площада пречи на движението на гражданите.

Чрез този проект за реконструкция е необходимо да се помисли и стимулира различна районна дейност - търговската, тъй като в София няма друга търговска улица и зона. Стремежът за развитие на столицата следва да е в посока обосновяване на различни по функции зони - арт зона, зона на театрите и кината, зона на заведенията, историческа зона, търговска зона и пр.

Ако сте съгласни с нашите възражения и предложения, може да подпишете онлайн петицията, която ще бъде представена пред общината.

Благодарим.

От името на търговци, живеещи и засегнати граждани от проекта за преустройство на площад "Света Неделя".

Чрез подписа ми упълномощавам Мина Петрова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.