НЕ на избирането на Дора Петкова за Почетен гражданин на Казанлък

В края на месец май 2024г. на сесия на Общинския съвет Казанлък ще бъде гласувано предложение за удостояване със званието Почетен гражданин на Казанлък” г-жа Тодорка Петкова, председател на НЧ „ЖАР – 2002“ Казанлък, по-позната като Дора Петкова.

То е внесено лично от Кмета на Община Казанлък – госпожа Галина Стоянова, при това със закъснение от 10 дни след изтичането на срока, посочен в Наредба №27 на Общински съвет. Това няма да бъде пречка  предложението да бъде гласувано.

Смятаме госпожа Тодорка Петкова за недостойна да бъде отличена със званието почетен гражданин, поради изключително лошата й репутация както сред хората свързани с фолклора, така и извън него. А именно това е ресорът, в който госпожа Петкова ще дава експертното си мнение ако бъде избрана. За съжаление публично известни са нейните негативни прояви като арогантно отношение, провокиране на скандали при провеждането на фолклорни мероприятия, както и агресивно поведение и тормоз в социалните мрежи.

Тодорка Петкова е изключена от Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF), официален партньор на ЮНЕСКО, заради неетично поведение, финансови и документални измами, за което дори е било изпратено официално писмо до Кмета на Община Казанлък.

Скандално е поведението на госпожа Петкова и нейния съпруг на един от лагерите в местността „Паниците“, на който те са ръководители. Пренебрегвайки ангажиментите си на отговорни за живота и здравето на поверените им деца, семейството си позволява отсъствия от лагера, както и неморално поведение, включващо употреба на алкохол и поява пред лагеруващите в нетрезво състояние, обидни думи и квалификации от типа „копелета“ – отправени към деца, лишени от родителска грижа, пребиваващи в лагера по това време, зловредни истерични крясъци и редица други нелицеприятни прояви, на които предложената за почетен гражданин госпожа е способна. Стига се дори до там да бъде потърсено съдействие от органите на реда и на сътрудници на Община Казанлък, които констатират видимо нетрезвото състояние на ръковоителите на лагерниците – семейство Петкови. Полицаите е трябвало да вземат проби за алкохол, но Петкова отказва да даде такава. Случаят предизвиква много негативни реакции в Казанлък и околността, но последствия за нарушителите не само няма, а дори скандалът не попречи семейството да бъде избрано за Народни Будители.

Читалищата в Казанлък и околните населени места са другите потърпевши от репресивния модел на поведение на Тодорка Петкова. Освен че не спира с язвителните си коментари относно тяхната дейност, тя, почти еднолично и често със скандали, влияе на разпределянето на читалищните субсидии. За съжаление неминуемите вмешателства най-вероятно ще попречат Читалищата открито да изкажат възмущението и умората си от поведението на госпожата, които иначе не крият.

Другото, с което се слави предложената за почетен гражданин на Казанлък са редовните нападки към колеги и непознати за нея фолклорни дейци от цялата страна, сред които има професори, преподаватели и световно известни хореографи. Няма събитие, изява, урок или друга публична проява, отразена в социалните медии, която почти веднага да не бъде атакувана с необяснимо амбициозни и доста груби изказвания. Не е необходимо да се обяснява, какво недоумение ще предизвика в тези среди изборът точно на Тодорка Петкова да представлява Казанлък като негов Почетен гражданин.

Показателно е, че от клуба на Дора Петкова в последно време се наблюдава масово (повече от 40 души) напускане на танцьори и от начинаещата, и от напредналата група, мнозина от които са били там от основаването му. Те споделят, че безцеремонното й и вулгарно отношение вече става нетърпимо.

Огорчени сме от факта, че при споменаването на град Казанлък по редица фолклорни фестивали и семинари, първата асоциация на хората, предизвикваща ирония, е с Дора Петкова. Това вече уронва престижа на град с дълга история и традиции, какъвто е Казанлък, а след удостояването със званието “Почетен гражданин” на подобна личност, вредата ще е още по-голяма.

Приканваме всички несъгласни с нейната кандидатура да подпишат петицията, както и да споделят в коментарите личните си впечатления и наблюдения.

Каним Ви също да се запознате със случая и да споделите мнение на създадена по повода Facebook страница.


Група културни дейци    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Група културни дейци ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...