Заради COVID -19 изчезва животоподдържащ медикамент


В последните седмици медикамент, съдържащ хидроксихлороквин сулфат, стана известен по целия свят заради приложението му при хора, заразени с коронавируса COVID-19. Медиите обаче пропуснаха да споменат основното предназначение на медикамента – антималарик, който се използва широко и при лечение на някои ревматологични заболявания, като системен лупус – изключително опасно и животозастрашаващо, ревматологично, автоимунно заболяване, прогресивна системна склероза, ревматоиден артрит. Тези заболявания засягат изключително млади и активни хора, включително и деца, водят до тежки, необратими увреждания, а в някои случаи – и до животозастрашаващи състояния. В последните дни медикаментът стана печално известен и в България. Защо печално? Защото Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България от години се опитва да съдейства на хилядите хора в България, които се лукават с него, медикаментът да бъде регистриран за продажба в България. Единственият му аналог, който се продаваше тук, вече не се произвежда, а друг на негово място не е регистриран. За три минути ефир с „правилния“ човек обаче вече се оказва, че е задвижена процедура за доставка на суровини и производство на медикамента. Остава неясно дали от това ще могат да се възползват и няколко хиляди човека, които поддържат живота си с това лекарство, или властимащите ще „яхнат“ вълната на COVID-19 и ще приключат дотук. От Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България изпратихме писмо до институциите и медиите, с което приканваме за съдействие медикаментът да бъде регистриран в България. Заради употребата му при лечение на някои случаи на заразени с COVID-19 в момента намирането и доставката му от държавите, от които хората го купуват обичайно, е силно затруднена, дори невъзможна. Все повече държави въвеждат забрана за износ на медикаменти и медицински изделия, както и изискват рецепта, издадена от местен лекар, за покупка на различни лекарства, включително и хидроксихлороквин сулфат. Подпишете тази петиция, за да подкрепите опитите на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България да съдейства за регистрацията на медикамента в България! Подкрепете няколко хиляди човека, които се борят да водят нормален начин на живот! Ако това не се случи, хиляди хора ще останат без лечение, което ще натовари допълнително здравната и социалната система, защото състоянието им ще се влоши и те няма да могат да продължат обичайния си живот и да допринасят за икономиката и обществото. Някои от тях, които са показани, ще се наложи да преминат към значително по-скъпото биологично лечение. Прилагаме и писмото, което Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България изпрати до институциите.


ДО

Г-н Бойко Борисов

Премиер на Република България

Ген. Румен Радев

Президент на Република България

Г-н Кирил Ананиев

Министър на здравеопазването

Г-жа Цвета Караянчева

Председател на Народното събрание на Република България

Председателя на Комисията по здравеопазването на Народното събрание д-р Даниела Дариткова

Г-н Богдан Кирилов

Директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

ПИСМО

От Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ)

Относно: Невъзможни доставки на жизненоважен медикамент, нерегистриран в България

Уважаеми г-н Борисов,

г-н Радев,

г-н Ананиев,

г-жо Караянчева,

г-жо Дариткова,

г-н Кирилов,

От няколко години ОПРЗБ се опитва да привлече вниманието към проблем с доставките на жизненоважен медикамент, нерегистриран в България, за поддържането на живота и състоянието на пациенти със системен лупус, прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит - хидроксихлороквин сулфат (Plaquenil, Quensyl), в България. За три минути ефирно време това всъщност успя да направи г-н Кирил Домусчиев, но като заразен с COVID-19.

На фона на пандемията от COVID-19 този медикамент стана изключително търсен и, съответно, вече има недостиг в предлагането му във всички страни. Същевременно около 3 000 – 4 000 хил. души в България го приемат ежедневно и благодарение на него са живи и допринасят за икономиката и обществото. За тях става все по-трудно да намират и да си доставят в България хидроксихлороквин сулфат, защото страните, от които обичайно го купуват, вече въвеждат ограничения за продажбата му и приоритетно обезпечават нуждите на свои граждани. В Турция от 16.03.2020 г. вече се изисква рецепта, издадена от местен лекар, за да бъде отпуснат медикаментът на чуждестранни граждани, показват сигнали на пациенти, подадени към ОПРЗБ. Ситуацията в Гърция е подобна, както и във Франция, Англия, Германия. От Италия доставки са невъзможни в момента.

С огромно притеснение ОПРЗБ за пореден път се обръща към всички вас от името на пациентите с ревматологични заболявания в България с апел хидроксихлороквин сулфат да бъде регистриран за употреба в България не само заради засегнатите от COVID-19, но и за да могат тези няколко хиляди човека да имат сигурност, че ще могат да продължат живота и лечението си. Преди няколко месеца беше прекратено производството на единствения му аналог, който се предлагаше в България – Резохин, тъй като фирмата производител вече не може да гарантира безопасността на съставки, които влага в медикамента.

ОПРЗБ нееднократно е повдигала въпроса и пред институциите, и пред фирмата производител за регистрацията на медикамента. Този път въпросът е спешен и нетърпящ отлагане, защото в следващите месеци ситуацията с наличностите и снабдяването ще се влоши и хиляди хора ще останат без лечение. Производителят не желае да предприеме процеса по регистрация на медикамента в България заради утежнената и дълга процедура. Сега е моментът да се предприемат действия, за да се спасят няколко хиляди човешки живота.

Според данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) около 3 900 души в България са с поставена диагноза системен лупус, като почти всички се лекуват с Plaquenil. Към тях добавяме и пациентите с прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит, които ползват медикамента, т.е. броят им общо може би надвишава 4 000 хил. души. Значителна част от тях ще останат без лечение. Системният лупус е животозастрашаваща диагноза, а Plaquenil е основна част от лечението му.

През лятото на 2019 г. медикаментът Резохин, съдржащ същата активна съставка, като споменатият Plaquenil., беше спрян от производство и съответно изтеглен от Позитивния лекарствен списък, където беше единствения медикамент по съответния INN.Оттогава непрестанно ОПРЗБ се опитва да привлече вниманието на институциите по този проблем, вкл. и с няколко телевизионни репортажа. За съжаление решение до този момент няма.

ОПРЗБ ви моли да вземете отношение по проблема и заедно да гарантираме лечението на хората, така че да продължат нормалния си живот, да бъдат работоспособни и да допринасят за обществото.

20.03.2020

С уважение,

Боряна Ботева,

Председател на Управителния съвет на ОПРЗБ

 


ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ С РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ С РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...