Отворено писмо до СЕМ по повод неспазване на етични стандарти при отразяване на психична болест и самоубийство

Дата: 6/12/2019

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ Г-ЖА СОФИЯ ВЛАДИМИТОРВА

И

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ при НС Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

Уважаема г-жо Владимирова,

Уважаеми г-н Рашидов

Като професионална общност от специалисти в помагащите професии сме силно обезпокоени от липсата на професионална и човешка етика в част от българските медии. На 4/12/2019 г. в Bulnews(www.bulnews.bg) публикува статия, разкриваща самоличността, населеното място, динамиката на отношенията в семейството и снимката на психично болна жена, избрала да приключи живота си със самоубийство.

Припомняме, че психично болните хора са уязвима група, за която важат нормите, описани в Закона за здравето, а именно, че предоставяне на здравна информация може да стане само след уведомяване на съответното лице или отговорните за него. На следващо място, в семейството на самоубилата се има дете, което също остава в риск и разпространяването на информация за самоубийството на майка му, както и подробности около нейното състояние преди смъртта й, накърняват неговото достойнство и сигурност.

С това писмо бихме искали да поставим въпроси относно анонимизирането на лични данни за пациенти в медиите, отговорността на медиите за медицинските и социални рискове, на които излагат засегнатите лица, липсата на всякаква информация за читателите на материала относно спpешни телефонни линии в кризисни ситуации, които да бъдат от помощ на аналогични случаи, вместо да търсят евтина сензация на цената на човешки живот.

Силно се надяваме, че СЕМ ще вземе необходимите мерки да санкционира Bulnews и да не допуска последвали ситуации като тази.

С уважение,

Калина Йорданова, психолог

Елена Божинова, психотерапевт, Вариант Б - Център за психологично консултиране и психотерапия

Илина Гечовска, социален работник, Център ЗаКрила, Монтана

Бойко Ценков, психолог

Д-р Милена Статева, Орион Грид

Рада Наследникова, психотерапевт

Борислава Мечева, семеен психотерапевт

Зона Закрила Монтана    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Зона Закрила Монтана да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.