НЕ на дискриминативното отношение към незрящите студенти в СУ!

До професор Пламен Калчев

От студентите в IV курс, специалност Психология

2015 г.

 

Уважаеми проф. Калчев,

Пишем това обръщение към Вас, за да изразим възмущението си от Вашето отношение към нашите колеги Ивайло Цанков и Иван Иванов. 

Нека представим случая накратко: Ивайло и Иван са двама напълно незрящи студенти. През годините си на обучение в СУ "Св. Климент Охридски" те срещнаха непрестанни затруднения. Случваха им се много нечестности - като започнем от това, че някои преподаватели си позволиха да им забранят да записват лекциите с диктофон, заради "авторски права" и "интелектуална собственост", и стигнем до часовете, които прекараха в чакане при всеки официален изпит, докато дойде техният ред да им бъде обърнато внимание. 

Въпреки всички трудности, Ивайло и Иван са отличници. В навечерието на завършването, те се обърнаха към Вас, за да разберат как ще се проведе държавният изпит за тях. Позволиха си да предложат той да бъде в електронен формат, за да бъде максимално улеснено провеждането - както за тях, така и за Вас. Цитираме Вашия отговор, за да не смятате, че говорим без да сме подкрепени от факти:

"Здравейте,

разбирам, че този вариант би бил по-удобен за Вас, но за съжаление по отношение на държавния изпит не мисля, че е възможен.
Възможни са два варианта: разпечатване на теста на хартия с уголемен шрифт или четене на въпросите.

Пламен Калчев"

Г-н Калчев, за напълно незрящи хора предложението изпитът им да бъде изпечатан с по-голям шрифт на страници хартия, е неприложимо. Вариантът с четенето на въпросите на глас също е непрактичен - това би означавало 2 х 150 въпроса да бъдат изчетени от някого на глас, заедно с всички възможности за отговор, докато се очаква от Ивайло и Иван да бъдат през цялото време адекватни, да слушат фокусирано и да разсъждават, докато четящият на свой ред се уморява и изнервя.

Нашето мнение е, че е недопустимо е да се случват такива неща в 21 век, във водещ за страната университет. Това е нечестивост не само спрямо нашите двама колеги, но и спрямо всеки, който се бори с това физическо състояние.

Смятаме, че за огромна институция като Софийския университет не би трябвало да представлява затруднение да предостави подобна възможност на двама студенти. Те са предложили за целите на изпита да бъдат използвани личните им лаптопи. В такъв случай, единствената помощ, която би следвало да да бъде оказана, е в деня на изпита изпитните материали да бъдат предоставени на двамата колеги в електронен формат - под формата на Word файл, който да бъде четим за техните гласови програми.

Дано това отворено писмо Ви стимулира да помислите в посока на това как да третирате подобни случаи занапред. Според нас е неправдив такъв отказ за интеграция на двама инвалидизирани академично отличили се студенти.

С уважение,

IV курс, специалност Психология


Студенти от специалност Психология, IV курс    Свържете се с автора на петицията