ДА СПРЕМ НАШЕСТВИЕТО НА АСФАЛТА В ИСТОРИЧЕСКА СОФИЯ!

ДА СПАСИМ ЕСТЕСТВЕНИТЕ НАСТИЛКИ И АВТЕНТИЧНИЯ ВИД НА   БУЛ. ”БРАТЯ БЪКСТОН” И ПЛОЩАД ”РУСКИ ПАМЕТНИК”!

(ДОКАТО В РАЗВИТИТЕ СТРАНИ ЗАМЕНЯТ АСФАЛТА С ПАВЕТА, В СОФИЯ ПРАВИМ ОБРАТНОТО)

Ние, граждани и организации от София Ви молим да подкрепите петиция, с която

АПЕЛИРАМЕ ЗА:

1. Запазване на екологичната и автентична паважна настилка на площад ”Руски паметник” и бул. ”Братя Бъкстон”!
2. Спиране на скъпоструващите необосновани проекти за реконструкции и рехабилитации в столицата!
3. Обществено обсъждане на целесъобразността и пълна прозрачност на проектите за ремонти, реконструкции и рехабилитации в София!
4. Прекратяване на неоправданата сеч на дървета в София!

Повод за тази петиция  са решенията на Столична община, взети без публично обсъждане за асфалтирането на бул.”Братя Бъкстон” и историческия площад „Руски паметник”.

Данъкоплатците от двете страни на доста тесния бул.”Братя Бъкстон”, въобще не подозират за изненадата, която им готви СО: Вместо досегашния спокоен и китен булевард, те ще получат гола асфалтова магистрала, лишена от почти всички здрави и красиви дърветата, но затова пък с пренасочен трафик от бул.”Цар Борис IIIпокрай техните спални, детски площадки и детска градина!

3.5 милиона лева ще се похарчат за реконструкцията на площад „Руски паметник”, която ще замени естествената и здравословна настилка с асфалт. В резултат - най-старият паметник в София ще загуби автентичния си облик, а ние доста средства.

 

Кому е необходимо това? За чии интереси работи Общината?

За десетократно по-малко пари паветата могат да се пренаредят, а с парите - да се ремонтират десетки асфалтирани улици в София, които са буквално непроходими.

 

Протестът срещу постепенното заливане на столицата ни с асфалт не e ретроградност, а грижа за бъдещето. Нека не забравяме, че градът ни основно принадлежи на нашите деца. Да се погрижим за техния интерес, а не за интересите на фирми и държавни и общински служители, прикриващи се зад  привидна заангажираност с иновативни промени!

Компетентните власти в държавите-членки на ЕС на национално, областно и местно равнище са получили указания за ограничаване на запечатването на земята с асфалт.

Те са имали за цел да бъдат проведени осведомителни кампании сред широката общественост за вредата от асфалтирането.

„Не можем да си позволим да продължаваме да покриваме почвата с асфалт! Скоростта, с която подлагаме земята на унищожение буди тревога! Ние просто не бива да покриваме с асфалт нашите шансове за едно устойчиво развито бъдеще.“заявява Европейският комисар по околната среда Янез Поточник. „Освен екологичните ползи, пропускливите повърхности като паветата изискват по-ниски разходи в сравнение с асфалта. Основният принцип, който трябва да следваме, е по-малко запечатване на земята чрез асфалтиране, тъй като това е необратим процес“

Все някога и ние ще  осъзнаем вредата от асфалтирането, както се случи с модерните през миналия век полиетиленови торбички.

Въпросът е да не е прекалено късно!

За тези от Вас които имат колебания относно предимствата на гранитните павета или желаят да научат защо НЕ ТРЯБВА ДА ЗАЛИВАМЕ СОФИЯ С АСФАЛТ, предлагаме повече информация по въпроса: ТУК

Инициатори на кампанията:

Членове на ГРОС (Граждански районен обществен съвет - „Красно Село”)

Асоциация на гражданите от кв. „Белите брези“

Неформално сдружение на гражданите на кв. „Крива река“

„Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт"

НПО „Надежда за нас -2008“ – организация на ?

НПО „Светът на ромите – 21 век“

Маркет ЛИНКС ООД – агенция за маркетингови и социални изследвания и консултации

Алтернативна детска градина „Веселата къща“

„Брейв енд смарт“ ООД – фирма за иновативни бизнес и социални решения

Селище „Зелено Училище“

Фондация за устойчиво развитие „Ура гора“

Група от четири НПО-та „ИНТЕГРА“Граждани - Район Красно село    Свържете се с автора на петицията