ДА НЕ ПРЕВРЪЩАМЕ ПАЦИЕНТИТЕ НА СЪВРЕМЕННО ЛЕЧЕНИЕ В ИЗЧЕЗВАЩ ВИД

В България около 100 000 сме хората, страдащи от ревматични заболявания. Това са автоимунни заболявания, при които имунната система атакува здравите тъкани, предизвиквайки болка, подуване, скованост и след време унищожаване на ставите. Нашите заболявания са хронични и изключително болезнени. Има много малко заболявания, които причиняват такова постоянно страдание на пациента, както ревматичните заболявания.

За да можем  да водим нормален живот, без болка, голяма част от нас имат нужда от биологична терапия -  най-съвременното и ефективно до момента лечение. В България едва около 4 500 пациента с ревматични заболявания се лекуват с нея. Ако влязат в сила новите критерии на Националнa здравноосигурителна каса (НЗОК) за лечение с биологична терапия, тези 4500 души ще се окажат ПОСЛЕДНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТИ, които използват най-съвременното лечение в света.

След поредица протестни акции през изминалите месеци и неколкократни срещи с НЗОК, основният критерии за получаване на биологична терапия - ДИСПАНСЕРИЗАЦИЯТА е останал непроменен. 

Ние настояваме:

  1. До момента, в който не се актуализира Наредба 39 за диспансеризациите и профилактичните прегледи по начин, който да отговаря на нуждите на пациентите на биологична терапия, този критерии да отпаднеВ момента диспансеризацията  на практика е неосъществима и заради малкия брой ревматолози (около 80 души за над 4500 пациенти на биологична терапия). 
  2. Най-после от НЗОК и Министерство на здравеопазването да изпълнят обещанието си и да сформират работна група за актуализиране на НАРЕДБА 39. 

Докато трае административното безвремие, времето ни изтича и липсата на лечение ни инвалидизира с всеки нов изминал ден. 

ЛИМИТИРАНЕТО НА ДОСТЪПА ДО ТЕРАПИЯ ОЗНАЧАВАНЕ  ЛИМИТИРАНЕ НА ЖИВОТА НИ!

 

Подкрепете ни

Роза Чеглайска, Председател на УС на АПРА

Живко Янков, Председател на УС на БСБББ