Не посягайте на пенсиите за инвалидност!

ДО:  ОТГОВОРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
Министерство на труда и социалната политика,

Министерски съвет,
Президента на Република България,
Медиите

И ДО ВСИЧКИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В СТРАНАТА
ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ
НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ!

Уважаеми дами и господа,

Поводът за настоящата петиция е намерението на правителството, оповестено в медиите, за въвеждане на драстични промени при отпускане на пенсии по инвалидност. В информацията дословно се казва, че „такива ще получават само хората с увреждания, които работят. Ще отпаднат пенсиите, които се дават пожизнено. Проектът все още се обсъжда в работна група. Подготвените промени са резултат от нова концепция на социалното министерство за медицинската експертиза в опит да се ликвидира проблемът с фалшивите инвалиди, които източват НОИ. В момента близо 1 милион българи получават инвалидни добавки.

Най-кардинална ще бъде промяната в отпуснатите пожизнени пенсии. Дори и лекарите да преценят, че заболяването е за цял живот, пенсията ще се дава за срок от 5 години.

И още - според готвените промени, право на инвалидна пенсия ще имат само хората с увреждания в работоспособна възраст и то само тези от тях, които се осигуряват за пенсия, т.е. които работят. Преценката за отпускане на пенсия ще зависи и от конкретното работно място, което заема човекът с увреждане.”

И още: „...хората, които в момента получават пожизнени пенсии, няма да бъдат ощетени. Законът ще важи само за новите случаи. В промените е залегнало и създаването на нови експертни комисии към НОИ, за съществуването на които ще са необходими допълнителни поне 5 милиона лева годишно.”

 

С настоящата петиция изразяваме своя протест срещу това намерение на правителството, защото:

Инвалидните пенсии у нас са едни от най-ниските в целия Европейски съюз. При непрекъснатото повишаване в последните няколко години на цените на горивата, тока, водата, лекарствата и храните, пенсиите - и тези на инвалидите, и тези за прослужено време и старост, не са мръднали или са увеличени почти символично. Стигнахме дотам, че започнахме да умираме бавно, но сигурно!

Тук отправяме и конкретните си въпроси към създателите на текстовете за промените:

1.Създадени ли са критерии, по които да се определи кой човек с увреждане може или не да упражнява професията си или дадена такава? Доколко компетентно ще е лицето, което ще прави оценка на тези, които се осигуряват, за да получават част от пенсията си? Човекът с увреждане има ли гаранция, че ще получи справедлива оценка, защото „сит на гладен не вярва”, т.е. в случая само човек, който е минал през ада  на страданията и мъките да живее без дадено сетиво в стремежа си да бъде равен на нормалните, може да ни разбере? А НОИ, като ще определя кой инвалид може да работи, ще им осигурява ли работни места? Защото в момента на пазара на труда няма работа за млади и здрави хора, какво остава за хората с увреждания! На всеки сто души от тях само един работи – вижте статистиката в Бюрата по труда!

2. Какво ще правят хората с увреждания, които не работят и разчитат единствено на пенсията си, за да оцеляват?!? С всеки изминал месец техният брой расте! Важен факт е, че те все още са в работоспособна възраст! И като им спрат и последния мизерен доход, какъв избор ще имат тези хора, освен да умрат?

3. Защо НОИ и МТСП, след като искат да премахнат този проблем с т. нар. „фалшиви инвалиди” не подложат на проверка решенията на ТЕЛК отпреди 4-5 години, когато беше големият скок на броя на инвалидните пенсии - за да се види реално кой е здрав и кой – действително болен? Така поне ще си икономисат петте милиона лева за новите комисии!

4. За родените с увреждането и тези, които невъзвратимо са получили такова (т.е. без възможности за корекция и възстановяване на функциите) да се смята ли по презумпция, че изведнъж ще станат здрави и прави след изтичането на петгодишния срок?

5. Някой изобщо има ли представа, че у нас реално работодателите не знаят какво да правят, ако при тях кандидатстват за работа хора с увреждания? Те просто решават, за да не си слагат главата в торбата, въобще да не наемат такива. Редки са случаите на обратното и то за някои по-нискоквалифицирани професии. И още - в условията на криза няма работодател, който да инвестира в създаването на подобни специфични условия на труд за лице с увреждане. В повечето случаи, ако наеме над един такъв работник, то потребностите им може да са съвсем различни - да речем, ако единият служител е с двигателни увреждания и има необходимост от достъпна среда, а другият е със зрителни и има нужда от приспособяване на компютъра на работното му място?

6. Известно ли ви е какви оценки на трудоспособността дава в момента ТЕЛК, защото с подобни оценки за един човек с увреждане е трудно, дори невъзможно да си намери работа?

Истината: Фалшивата инвалидност е масово разпространена у нас и това е, с което трябва да се пребори властта. Жалните истории на някои силно контрастират с текущата практика - първа категория „инвалиди” (с придружител!) припкат като козлета, получават пенсия, заплата и дори инвалидни добавки (които са направо подигравка!). След като държавата редуцира до почти санитарен минимум пенсионерите, сега стигна до инвалидите - най-беззащитната и изстарадала част от обществото ни.

Повече от очевидно е, че в България ще се въведе правилото „има човек – има проблем, няма човек – няма проблем”. Т.е. най-добре е да няма инвалиди и пенсионери, нали?

Уважаеми дами и господа, тези пари, които получаваме под формата на инвалидна пенсия, не са подарък от държавата за нас, хората с увреждания! Те са една мъничка възможност да не бъдем отхвърлени от обществения живот и да не легнем изцяло на ръцете на държавата. И да бъдем равностойни на здравите, така, както повелява Конвенцията! Ние си оставаме дискриминирани във всяко едно отношение, независимо от членството ни в ЕС, независимо от всякакви препоръки на ООН и неговите конвенции!

Направете заплатите ни по 2500-3000 лева и тогава си вземете пенсиите!

Последният ни въпрос е: как с чиста съвест си раздавахте бонуси за стотици хиляди и милиони и това не ви прави впечатление, а мизерните пенсии на инвалидите ви бъркат в очите?!? Запомнете едно - никой не е застрахован и ще дойде ден, в който някой от вас и семействата ви може да стигне до нашето положение! Затова призоваваме: спрете поредната гавра с нас, хората с увреждания!!!

Ние, авторите на тази петиция – увредените по слух и говор, сме такива хора и настояваме да спрете това!

София, 19 май 2012 г.


Инициативна група на хора с увреден слух    Свържете се с автора на петицията