НЕ на действаща джамия в центъра на Стара Загора!

ТОВА Е ЕДИН ПРОБЛЕМ ОТ НАЦИОНАЛНО ЕСТЕСТВО!

Ние, старозагорци, наричаме проблема  „Рана в центъра на Стара Загора“ – Ески джамия.
Тази джамия, паметник на културата от 1927 г. насам, е построена през 1409 г. При разкопки са открити останки от неолита, тракийско светилище и средновековна православна църква. Джамията е и единствената оцеляла сграда след опожаряването на града през Руско-турската освободителна война. През 2011 г., след като обектът е затворен от дълги години, е превърнат в Музей на религиите – единствен в България. Радостта на старозагорци не трае дълго – тази година Главното мюфтийство решава да сложи ръка на джамията и да я отвори отново като действаща такава.
В момента се води дело, чийто изход не е ясен. Нуждите на мюсюлманите в града, около 2000 души, далеч не включват джамия в центъра. Самите мюсюлмани са ПРОТИВ!
Недоумяваме, защо един Музей на религиите, който сам по себе си е живата история на вековете, трябва да бъде превърнат в затворен храм, който ще зее празен.

Ески джамия не може да бъде молитвен храм на турците, след като в основите си е християнска църква, а всяка педя от това място е подгизнала от кръвта на над 14000, зверски изклани българи!

Затова сме решени да се борим докрай! ПОДКРЕПИ НИ И ТИ!

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ПОСЛЕ, ДА ПОТВЪРДИТЕ ПОДПИСА СИ ЧРЕЗ Е-МЕЙЛА!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.