Да се възстанови храмът в Старозагорската болница

Подкрепете:

Да се възстанови храмът в Старозагорската болница,

отнет от християните през 1944 г. и превърнат кощунствено в морга

 

До 1944 г. в Старозагорската болница се намира Православен храм, чиято сграда съществува специално за тази цел. Храмът е под небесното покровителство на св. Николай Мирликийски Чудотворец. В него служи свещеник Симеон Евлогиев.

Храмът е молитвено средище за всички страдащи, болни, за техните близки и познати и за целия район около болницата. В него постоянно се отслужва св. Божествена Литургия, кръщенки, освещения и молитви за здраве и благополучно възстановяване на всички болни и всички търсещи Божията подкрепа.

След 9 септември 1944 г. свещеникът е изгонен, а храмът е превърнат съвсем тенденциозно в морга. Тази неправда продължава и досега. Сградата си стои и всеки непредубеден може да види сам, че самата архитектура предполага предназначението, за което е служила сградата.

Инициативен комитет през 1990 г. започва „ходене по мъките”, за да се възстанови самият храм и да започне редовно служение в него.

До 2012 г. резултатите са никакви. За съжаление след 2012 г. ситуацията става парадоксална, след като на територията на болницата се оформя още една морга.

Ръководството на болницата, както и други институции не правят необходимото тази неправда да бъде премахната. Неправда, която носи своя отпечатък в негативен аспект за болницата и за целия град.

Молим всички православни християни да подкрепят идеята за възстановяване на Божия храм!

 


Инициативен комитет за възстановяване на храма    Свържете се с автора на петицията