Декларация към НС за обсъждане на проектозакона за образованието

Quoted post


Гост

#82

2012-02-22 15:50

Никъде не се коментира какво отражение ще има промяната в структурата на училищата ! Това неминуемо ще доведе до затваряне на селските училища и в частност на доста градски .Основно училище без седми клас не може да съществува , поради невъзможност да издържи финансово.В голяма степен ще пострадат и средните училища поради стремежа на основните да запазят при себе си първата степен на средния курс.Учениците , които завършват 10 клас , са на 17 г., което е в противоречие с Кодекса на труда и реално да се включат на пазара на труда.В заключение :защо трябва чиновници да срутват една система единствено заради идеята да се узакони 8 /осми/ клас на училищата с прием след 7/седми/ клас !Кой ще поеме отговорността или отново ще се скрием зад колективната безотговорност !?

Отговори

Мери Попинз

#123 Re:

2012-02-24 01:54:16

#82: -

Трябва да се чете внимателно, не през ред.

Чл. 71. (1) Според степента училищното образование е основно и средно

(2)  Обучението за придобиване на основно образование се осъществява от I до VII клас включително в два етапа, както следва:

1. начален – от I до IV клас включително, и 2. прогимназиален – от V до VII клас включително.

(3) Обучението за придобиване на средно образование се осъществява от VIII до XII клас включително в два етапа, както следва:

1. първи гимназиален – от VIII до Х клас включително, и  2. втори гимназиален – от ХI до ХII клас включително.

Чл. 130.  (1)  Учениците,  завършили успешно  VІІ клас,  придобиват основно образование,  което се удостоверява със свидетелство за основно образование.

Чл. 131. (1)  Учениците,  завършили успешно Х клас, получават удостоверение за завършен първи гимназиален етап на средно образование,което им дава право да продължатобучението си във втори гимназиален етап на средно образование,  и на обучение за придобиване на професионална квалификация.

Селските училища, че и градските до сега основни училища, ако омат ресурси нека организират първи гимназиален – от VIII до Х клас включително. Законът дава добри възможности за бедните селски училища, стига директорите им да работят по въпроса и да направят необходимото.("В този етап не се осъществява профилиране." в 6.6.2. Първи гимназиален етап на КОНЦЕПЦИЯ ЗА ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ И ИНОВАТИВНИТЕ МОМЕНТИ В ПРОЕКТА НА НОВ ЗАКОН ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО  И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ) След това отиват две години за придобиване на професионална квалификация, учат 2 години само в града. И родителите така ще преживяват кризата по-леко. (тя от България скоро няма да си тръгне).

Чл. 36. (1) Училищата, с изключение на духовните,  са държавни, общински и частни.

(2) Според етапа или степента на образование училищата са: 1. начални (І-ІV клас включително); 2. основни (І-VІІ клас включително);

3. гимназии (VІІІ-ХІІ клас включително);

4. обединени (І-Х клас включително);

5. средни (І-ХІІ включително).