Спри изгарянето на мъртвородените бебета като биологичен отпадък

Quoted post

Едно безчувствено и цинично копеле

#33 Мисля, че прекалявате

2013-07-01 09:30

Бояна, известни са ми трепетите на майка, която чака дете. Подобни, но не толкова силни, са и тези на бащата.

Като лекар обаче трябва да знаете, че може да се получи дори спонтанен аборт, който също е смърт на дете, но неродено. Има и нарочни аборти, които са същото. Смърт на детето по време на раждане или раждане на мъртво дете са само някакви разлики с първите случаи. А общото е, че нямаме живо дете.

А знаете ли колко жени едно време са раждали по 8, от които са оцелявали половината или малко повече? Те как са се чувствали, умирайки децата им и заради лошите условия при раждането, или по-късно, от лошите условия на живот?

Да, нормално е да ви е тъжно, че сте родила мъртво дете. Но не е нормално да опищявате орталъка с това, хеле пък да искате скръбта ви да бъде почетена с промяна в законодателството - мъртвото дете да се регистрира като гражданин. Гражданин, който никога не е бил жив, защото на някого му е мъчно, не е прекалено, а е психопатия.

Достатъчно е да има някакъв подзаконов акт, който да позволява, ако родителите искат, да получат мъртвото си бебе, за да го погребат.

Прекалявате. На много хора им е мъчно за много неща, всичките ли трябва да бъдат отразени в закона? Аз ще поискам тогава да има Международен ден на тъгата по гимназиалното гадже, което поне звучи по романтично от искането ви да се регистрират мъртви граждани.

Отговори

Бояна Петкова

#35 Re: Мисля, че прекалявате

2013-07-07 20:30:59

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

Може би не сте разбрал правилно - не става дума за това да се иска регистрация на бебетата като граждани. Нормално е да не се издават ЕГН-та на мъртви бебета - това не се практикува в нито една държава, в която погребението и кремацията на мъртвородените бебета са узаконени.

Но не може да стане с подзаконов акт, тъй като подзаконовите актове са именно това - подчинени на закона, а ЗГР (Закон за гражданската регистрация) е този, кози, който регламентира при какви обстоятелства и с какви документи някой може да бъде погребан или кремиран. Не се тревожете - става дума само за две малки части от изречения в два члена от ЗГР, които трябва да бъдат модифицирани. Това, което искаме, е на практика документът, който тези бебета така или иначе получват към момента - акт за раждане - да бъде валиден като разрешение за погребение или кремация, а не да им се издават други документи или да се регистрират където и да е било. И не, не става с подзаконов акт - щеше да е 300 пъти по-лесно и една година по-късно да не ни се налага да го предъвкваме отново.

Разликата между спонтанен аборт и мъртво раждане е чисто медицинско разграничаване - според приетите в България критерии за спонтанен аборт се касае до 22 г.с. или до тегло на детето 600 грама, а след това - за мъртвородено дете. В повечето европейски държави погребението на бебе, родено преди достигането на границата на жизнеспособност (т.е. спонтанен аборт) също е разрешено при желание на родителите, а след достигане на потенциална жизнеспособност - е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, т.е. родителите са задължени от закона да кремират или погребат, да се погрижат за тленните останки на мъртвороденото си бебе.

Всичко останало в коментара Ви говори само за себе си и не смятам да коментирам. Ако продължите да упорствате, ще се възползвам от модераторските си права.

 


Гост

#36 Re: Мисля, че прекалявате

2013-07-07 20:41:58

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

На едно безчувствено и цинично копеле каквото и да му отговориш, все ще е недостатъчно. Понеже е едно тъпо копеле, което прикрива тъпотата си с цинизъм. И, понеже копелето е тъпо, то не е разбрало същността на каузата и си позволява да се държи копелдашки, нахлувайки с калните си обувки в света на хора, за които изобщо си няма идея какво са преживели.

Затова, тъпо копеле, да ти се случи същото, да го изживееш, да си го изстрадаш, друг такъв тъпак безмислен като теб да ти се появи като опонент и да ти се прави на още по-тъпо от теб копеле. Като ти се случи и го изживееш, ела пак да си поговорим; да потвърдиш, че е "...достатъчно да има някакъв подзаконов акт, който да позволява, ако родителите искат, да получат мъртвото си бебе, за да го погребат..."; и да потвърдиш също, че в тази петиция се иска "гражданска регистрация" на мъртвороденото.

 

Елена

#37 Re: Мисля, че прекалявате

2013-07-08 07:22:45

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

Има някой неадекватен тук, който определено прекалява, но не мисля, че това е авторката на петицията. Дано никога не Ви се налага да преживеете смъртта на детето си. Мъртвороденото дете е човек и има право на човешко отношение. Ако Вие бихте се примирили детето ви да бъде изгорено като биологичен отпадък, това си е Ваш личен избор. За съжаление за родителите, преживели такава загуба, това в момента не е въпрос на избор. А относно "регистрирането на мъртви граждани" - доста по-притеснително ми се струва съществуването на граждани с мъртва човешка чувствителност, като Вас.


Гост

#38 Re: Мисля, че прекалявате

2013-07-08 16:12:26

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

Изключително грозно изказване, което на всичкото отгоре ясно показва, че дори не сте в час с темата, която коментирате. Ако си бяхте направили труда да проучите това, което толкова ви възмущава, щяхте да си дадете сметка, че няма за какво да негодувате.

 

По отношение на петицията - подкрепям напълно и смятам, че в една уж демократична и правова държава е безобразие родителите да нямат право на избор как да се погрижат за тленните останки на децата, които са загубили. И без това загубата им е огромна. Имат право поне да знаят, че са се погрижили за детето си като за ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО.

потресена

#58 Re: Мисля, че прекалявате

2013-11-15 03:31:38

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

Тука става въпрос за човешко същество , защо се подигравате с това. Това не ореваване на орталъка , а норнално поведение , ама то е ясно защо се държите така , нямате никакви чувства , а това е присъщо само на луди хора! Как не ви е срам и ако наистина се лекар както твърдите това пък говори за пълното ви безхаберие и аморално поведение .. наистина се уверявам , че ако  си потенциален убиец и искаш всичко да няма последствия - ставаш лекар .. Всеки има право на избор , живеем в правова държава, не трябва да се отнемат правата на родителите да се вземат последно сбогом с най- милото си и сами да решат как да процедират.


Гост

#69 Re: Мисля, че прекалявате

2014-05-07 17:11:57

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

Считам отговора Ви за арогантен, безчувствен и лишен от всякаква ценностна система. Не е необходимо да се губи дете, за да прояви човек състрадание и човечност, достатъчно е да има ценности, които явно са Ви непознати. Дори името не сте си написали, това означава, че не смеете да се изправите зад собствените си думи. Човек който не се срамува от това което казва се представя с името си, крият се само тези които нямат смелост да кажат какво мислят.


Гост

#77 Re: Мисля, че прекалявате

2014-09-11 12:12:26

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате 

 no uterus, no comment! Ne iskam da kaza che roliata ili chuvstavata na bashtata ne vazat. tova koeto edna zena preziviva, chuvstavata koito se porazdat v neia kogato razbere che nosi iskan zivot sa ne sravnimi sus nikoi drugi. samo kogato si bil tam mozesh da komentirash po vuprosa. purvo na purvo az sum izzialo ZA PRAVATA na horata da reshat dali iskat bebe ili ne. razlikata mezdu spontanen abort i narochen abort e ot tuk do lunata i obratno - kak moze da se govory za sravnenie? az podkrepiam tazi petizia imenno zashtoto smiatam che horata triabva da imat prava i sami da reshat daly iskat da pogrebat deteto si ili ne. vie yavno ne ste mnogo dobre sus zdraveto, emozionalno ste sukat, kakuv komentar e "опищявате орталъка"? amy tozi - "Да, нормално е да ви е тъжно, че сте родила мъртво дете"?

Da, mnogo hora im e muchno za mnogo neshata, za tova ste prav, no che ne ziveia v rodinata bulgaria ne e edno ot tiah za men. Idiotsko naselenie (povecheto) i zakoni - o, ili vie ste niakakva relikva ot "ednoto vreme" za koeto govorite? Chuvali li ste za napreduk, razvitie etc...didn't think so