Спри изгарянето на мъртвородените бебета като биологичен отпадък


Гост

#26 Re: Дано никога не разберете какво говорите!

2013-06-14 14:20


Гост

#27

2013-06-15 07:14

подкрепям я.

Гост

#28

2013-06-15 20:25

Моите дълбоки съболезнования за всички родители, които са преживели загуба.
Аз не съм съгласна с кремацията, но съм в подкрепа на задължителната възможност за погребване на прекрасните, скъпоценни и незабравими наши дечица, които са преминали от този свят.
Бояна Петкова
Авторът на тази петиция

#29 Re:

2013-06-15 20:30

#28: -

Редно е родителите да имат избор, независимо от това какво ние лично смятаме. На мен може и да не ми харесват погребенията, но въпросът е в правото на избор на конкретните родители и в нищо друго...

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2013-06-16 15:28


Ели

#31 Re:

2013-06-19 22:37

#24: -

Съжалявам за огромната ти загуба,мила мамче!Загубих едноячни близначки-едната след операция при диагноза трансфузиозен сидром в 23г.седм,а другата родих в осмия месец!Живя един ден и се превърна в звездичка на небето!Само преживялите подобни загуби на най-свидното и чаканото разбират нашата бола и мъка!Живея в чужбина и имах право на избор,редно и всяко семейство да има това право!Редно е да бъде осигурена помощ от психолог и сексолог (консултант по репродуктивност) на страдащите майки и семействата им!


Гост

#32

2013-06-30 03:19

Не знаех нищо за този проблем и считам, че петицията е справедлива и крайно наложителна.
Едно безчувствено и цинично копеле

#33 Мисля, че прекалявате

2013-07-01 09:30

Бояна, известни са ми трепетите на майка, която чака дете. Подобни, но не толкова силни, са и тези на бащата.

Като лекар обаче трябва да знаете, че може да се получи дори спонтанен аборт, който също е смърт на дете, но неродено. Има и нарочни аборти, които са същото. Смърт на детето по време на раждане или раждане на мъртво дете са само някакви разлики с първите случаи. А общото е, че нямаме живо дете.

А знаете ли колко жени едно време са раждали по 8, от които са оцелявали половината или малко повече? Те как са се чувствали, умирайки децата им и заради лошите условия при раждането, или по-късно, от лошите условия на живот?

Да, нормално е да ви е тъжно, че сте родила мъртво дете. Но не е нормално да опищявате орталъка с това, хеле пък да искате скръбта ви да бъде почетена с промяна в законодателството - мъртвото дете да се регистрира като гражданин. Гражданин, който никога не е бил жив, защото на някого му е мъчно, не е прекалено, а е психопатия.

Достатъчно е да има някакъв подзаконов акт, който да позволява, ако родителите искат, да получат мъртвото си бебе, за да го погребат.

Прекалявате. На много хора им е мъчно за много неща, всичките ли трябва да бъдат отразени в закона? Аз ще поискам тогава да има Международен ден на тъгата по гимназиалното гадже, което поне звучи по романтично от искането ви да се регистрират мъртви граждани.

Гост

#34

2013-07-06 10:44

Трябва да се спре тази нечовешка практика!!!Защото в момента на зачеването Господ дава душа на всеки човек и тялото става храмът на тази душа.Това е чисто Богоборчество да се изгарят човешките тела и който го прави или нареди да го правят носи голям грях и ще отговаря пред Твореца по "пълна програма"!!!
Бояна Петкова

#35 Re: Мисля, че прекалявате

2013-07-07 20:30

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

Може би не сте разбрал правилно - не става дума за това да се иска регистрация на бебетата като граждани. Нормално е да не се издават ЕГН-та на мъртви бебета - това не се практикува в нито една държава, в която погребението и кремацията на мъртвородените бебета са узаконени.

Но не може да стане с подзаконов акт, тъй като подзаконовите актове са именно това - подчинени на закона, а ЗГР (Закон за гражданската регистрация) е този, кози, който регламентира при какви обстоятелства и с какви документи някой може да бъде погребан или кремиран. Не се тревожете - става дума само за две малки части от изречения в два члена от ЗГР, които трябва да бъдат модифицирани. Това, което искаме, е на практика документът, който тези бебета така или иначе получват към момента - акт за раждане - да бъде валиден като разрешение за погребение или кремация, а не да им се издават други документи или да се регистрират където и да е било. И не, не става с подзаконов акт - щеше да е 300 пъти по-лесно и една година по-късно да не ни се налага да го предъвкваме отново.

Разликата между спонтанен аборт и мъртво раждане е чисто медицинско разграничаване - според приетите в България критерии за спонтанен аборт се касае до 22 г.с. или до тегло на детето 600 грама, а след това - за мъртвородено дете. В повечето европейски държави погребението на бебе, родено преди достигането на границата на жизнеспособност (т.е. спонтанен аборт) също е разрешено при желание на родителите, а след достигане на потенциална жизнеспособност - е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, т.е. родителите са задължени от закона да кремират или погребат, да се погрижат за тленните останки на мъртвороденото си бебе.

Всичко останало в коментара Ви говори само за себе си и не смятам да коментирам. Ако продължите да упорствате, ще се възползвам от модераторските си права.

 


Гост

#36 Re: Мисля, че прекалявате

2013-07-07 20:41

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

На едно безчувствено и цинично копеле каквото и да му отговориш, все ще е недостатъчно. Понеже е едно тъпо копеле, което прикрива тъпотата си с цинизъм. И, понеже копелето е тъпо, то не е разбрало същността на каузата и си позволява да се държи копелдашки, нахлувайки с калните си обувки в света на хора, за които изобщо си няма идея какво са преживели.

Затова, тъпо копеле, да ти се случи същото, да го изживееш, да си го изстрадаш, друг такъв тъпак безмислен като теб да ти се появи като опонент и да ти се прави на още по-тъпо от теб копеле. Като ти се случи и го изживееш, ела пак да си поговорим; да потвърдиш, че е "...достатъчно да има някакъв подзаконов акт, който да позволява, ако родителите искат, да получат мъртвото си бебе, за да го погребат..."; и да потвърдиш също, че в тази петиция се иска "гражданска регистрация" на мъртвороденото.

 

Елена

#37 Re: Мисля, че прекалявате

2013-07-08 07:22

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

Има някой неадекватен тук, който определено прекалява, но не мисля, че това е авторката на петицията. Дано никога не Ви се налага да преживеете смъртта на детето си. Мъртвороденото дете е човек и има право на човешко отношение. Ако Вие бихте се примирили детето ви да бъде изгорено като биологичен отпадък, това си е Ваш личен избор. За съжаление за родителите, преживели такава загуба, това в момента не е въпрос на избор. А относно "регистрирането на мъртви граждани" - доста по-притеснително ми се струва съществуването на граждани с мъртва човешка чувствителност, като Вас.


Гост

#38 Re: Мисля, че прекалявате

2013-07-08 16:12

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

Изключително грозно изказване, което на всичкото отгоре ясно показва, че дори не сте в час с темата, която коментирате. Ако си бяхте направили труда да проучите това, което толкова ви възмущава, щяхте да си дадете сметка, че няма за какво да негодувате.

 

По отношение на петицията - подкрепям напълно и смятам, че в една уж демократична и правова държава е безобразие родителите да нямат право на избор как да се погрижат за тленните останки на децата, които са загубили. И без това загубата им е огромна. Имат право поне да знаят, че са се погрижили за детето си като за ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2013-07-10 20:23



Гост

#40

2013-11-01 11:31

За мен и моето семейство изгубеното не е просто "ембрион", най-малко "биологичен отпадък"! Това беше нашето дете! Надявам се тази петиция да има резон...

Гост

#41

2013-11-04 12:39

Родителите имат право да имат децата си, независимо от състоянието им, още повече ако са ги загубили!
Болничните заведения са длъжни да им ги дават - дори и мъртвородени - родителите трябва да се простят и разделят с децата си по човешки! Противното буди съмнение, за продажба на децата им! Не го допускайте, господа медици!

Гост

#42

2013-11-06 14:49

Успех на начинанието!

Гост

#43

2013-11-06 15:03

Браво на инициаторите, подкрепям тази хуманна идея. Нека се даде право на всички да се сбогуват с дечицата си по един човешки начин.

Гост

#44

2013-11-06 17:54

Много по-лесно щеше да ни бъде ако нямахме емоции, но трябва да признаем че ги имаме!Много по- лесно щеше да ни бъде да приемем, че това е боклук, но то не - това е БЕБЕ, и е без значение дали е моето или твоето или на котето!Не може да погребваме домашните си любимци,а да изгаряме децата си!Недопустимо е!

Гост

#45

2013-11-07 05:04

Отешително е когато има къде да отидеш, да поскърбиш и да запалиш свещ за най-съкровеното и най-милото. Трябва да се позволява на родителите да погребат децата които не са останали в този сив свят, независимо че са живяли няколко часа или изобщо не са могли да поемат и глътка въздух.

Гост

#46 Re:

2013-11-07 05:07

#8: -

Разбирам да говорите за ембрион докато е в утробата, но ако вече родено бебе не е човек, тогава какво е ? Извън земно. Глупости, глупости, глупости.


Гост

#47

2013-11-07 17:35

Това безумие трябва да спре , и аз преживях този ужас.

Гост

#48

2013-11-07 17:55

Абсолютно безумие.Ако за някой,едно мъртвородено бебе е "биологичен отпадък",то за родителите е краят на един 9 месечен живот.....

Гост

#49

2013-11-08 09:36

Hubava ideia, zov za zivilizovanost

Гост

#50

2013-11-08 12:03

Съжалявам, че чак сега виждам тази страничка и откривам тази фондация. Надявам се искането на тази петиция, да бъде прието от нашите политици. И дано има по-малко хора, на които да се случват подобни неща