Спри изгарянето на мъртвородените бебета като биологичен отпадък

Бояна Петкова

/ #35 Re: Мисля, че прекалявате

2013-07-07 20:30

#33: Едно безчувствено и цинично копеле - Мисля, че прекалявате

Може би не сте разбрал правилно - не става дума за това да се иска регистрация на бебетата като граждани. Нормално е да не се издават ЕГН-та на мъртви бебета - това не се практикува в нито една държава, в която погребението и кремацията на мъртвородените бебета са узаконени.

Но не може да стане с подзаконов акт, тъй като подзаконовите актове са именно това - подчинени на закона, а ЗГР (Закон за гражданската регистрация) е този, кози, който регламентира при какви обстоятелства и с какви документи някой може да бъде погребан или кремиран. Не се тревожете - става дума само за две малки части от изречения в два члена от ЗГР, които трябва да бъдат модифицирани. Това, което искаме, е на практика документът, който тези бебета така или иначе получват към момента - акт за раждане - да бъде валиден като разрешение за погребение или кремация, а не да им се издават други документи или да се регистрират където и да е било. И не, не става с подзаконов акт - щеше да е 300 пъти по-лесно и една година по-късно да не ни се налага да го предъвкваме отново.

Разликата между спонтанен аборт и мъртво раждане е чисто медицинско разграничаване - според приетите в България критерии за спонтанен аборт се касае до 22 г.с. или до тегло на детето 600 грама, а след това - за мъртвородено дете. В повечето европейски държави погребението на бебе, родено преди достигането на границата на жизнеспособност (т.е. спонтанен аборт) също е разрешено при желание на родителите, а след достигане на потенциална жизнеспособност - е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, т.е. родителите са задължени от закона да кремират или погребат, да се погрижат за тленните останки на мъртвороденото си бебе.

Всичко останало в коментара Ви говори само за себе си и не смятам да коментирам. Ако продължите да упорствате, ще се възползвам от модераторските си права.