УЛТИМАТУМ

Трезвомислещ

/ #4 Този ултиматум е неприемлив по принцип

2013-06-27 10:50

Напълно правилно!

Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Това важи и за авторите и подписалите този ултиматум.

Тъй като България е република с парламентарно управление, единственият законен начин на народа да изрази своята воля е чрез избори, проведени според изискванията на Конституцията. Такива избори обаче се състояха неотдавна и сегашното Народно събрание - добро или лошо - понастоящем е единственият легитимен орган, който има право да говори и действа от името на народа.

По същата причина и утвърденото наскоро от Народното събрание правителство е напълно законно и отговаря за действията си единствено пред българския народ като цяло и в частност пред Народното събрание.

Опитът на която и да е политическа партия или група от партии, на които не допадат резултатите от тези избори, или пък на групи от отделни граждани, независимо от техния брой, да отправят от свое име подобни ултиматуми към законните избраници на българския народ, не е нищо друго, освен противоречащ на духа и буквата на Конституцията неприемлив опит за "присвояване осъществяването на народния суверенитет".