Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ
Свържете се с автора на петицията
Според мен в Чл. 26 (3) трябва да се добави следния текст и ал. 3 да добие вида:
Чл. 26.(3) Профилирани са училищата, които осигуряват възможност за постигане на
националните образователни стандарти за общообразователната подготовка и за
профилираната подготовка, както и за придобиване на средно образование с подготовка
по определен профил. В профилираните училища може да се откриват паралелки ЗА УЧЕНИЦИ УСПЕШНО ЗАВЪРШИЛИ IV КЛАС С ИЗЯВЕНИ СПОСОБНОСТИ, както и паралелки за
придобиване на професионална квалификация при условията и по реда на чл. 140, ал. 4.
Re:
И защо са принудени деца без истинско влечение към математиката да тръсят спасение в МГ? Отговорът е ясен - защото в другите училища нивото е катастрофално. Т.е. колкото и нивото на МГ-тата от малките градове да е под нивото на СМГ например, то пак е най-доброто за конкретната среда. И сега някой иска да ликвидира тези по-добри места та нивото да си бъде катастрофално навсякъде, без изключения.
И дори да е истина, че в малките градове няма достатъчно таланти за да се запълнят няколко паралелки в МГ, решението на този проблем (ако е такъв изобщо) не е ли в атестация на гимназиите, редуциране на паралелките и пр. Защото сега със слабите резултати на едикое си МГ вие аргументирате и затварянето на паралеките 5-7 клас в СМГ. А поне за СМГ няма да се намери кой да каже, че нивото им е ниско, нали? Средният резултат по БЕЛ на изпитите след 7 клас на децата от СМГ е 5,40, а по математика 5,70. И със сигурност без уроци по МАТ. За успехите на СМГ на състезания няма смисъл да пиша.
Факт е, че където и да има МГ, нивото в нея е поне малко по-високо от това на училищата в региона. Защо тогава да се спира нещо, което работи, преди да е намерено какво да го замести?
И ми омръзна да слушам как имало тук или там талантливо дете, което печели медали без да е в МГ и затова МГ били излишни. Е има пък дете, което бие на олимпиадите по АЕ без да учи в ЕГ. Значи ли това, че трябва да се затворят ЕГ-тата?
Re: Re: Re: Re:
Аман бе! Момчето беше прието в МГ, но нещо не се спогодиха там! Какво значи без изпит - ами 3-4 добри класирания на олимпиади са законен начин да влезеш в МГ! Така беше и за моя син и за много други деца! Така е, влязло си е както се влиза! Може преко сила да е учило 10 дни там, не споря и това не е най-важното! Защо и как е решило да напусне - пак си е негова работа! За него се полагат прекрасни грижи и добре образован негов родител се грижи за неговото развитие! (по стечение на обстоятелствата се чуваме всеки ден :-) Това не е и не може да е типичен пример за дете в МГ, просто защото не е такъв случая! Аз лично, като баща на друго дете в МГ мисля, че там трябваше да се развива, но... всеки родител и човек е в правото си да търси най-доброто за своите деца! Дано същото това момче да ни радва с много успехи и занапред! Вярвам, че ще е така!
Re: Re: Re: Re: Re:
Средата на никого не може да помогне, ако ги няма таланта (даден от природата) и трудолюбието, възпитано в семейството. За някои деца важи с пълна сила "Дето отиде врана, все п.....а."
Re: Re:
Не мисля така. Във всеки голям град си има добри ОУ и СОУ, в които нивото никак не е ниско и средата е добра. Там би трябвало да учат децата, търсещи единствено добра среда и подготовка. Тези деца пречат на развитието на талантливите математици, тъй като не се преподава на нужното ниво точно заради тях. Къде да избягат децата с математически талант? В ЕГ ли?
За СМГ е излишно да се коментира – постиженията на математиците им на национално и международно ниво достатъчно ясно говорят.
И редициране на паралелките в МГ в страната трябва да има, да, но делегираните бюджети? Докато се дават пари за брой деца, така ще е.
В ЕГ няма прием от 5-ти клас, така че примерът ви е неуместен.
Re: Re: Re: Re: Re:
#505: Gun Cho - Re: Re: Re: Re:
Аз не казвам, че е влязло незаконно, а че е толкова талантливо, че и в МГ-Варна е влязло без изпит, тоест заради високите си постижения.
This comment has been removed by the person who wrote it.
Reason for the removal: off topic
Re: безумие @ МГ
#509: Черногледец Храбър - безумие @ МГ
МГ, както и състезанията по информатика, създават навици за мислене, а не подготвят за започване на работа. Програмирането на състезанията по информатика е състезателно, а не приложно програмиране и само с наученото за състезания не може да се работи. Както и с медал по математика. А за да те викнат в националния отбор трябва да минеш през 1, 2 и 3 кръг на олимпиадата, после през квалификации. И няма значение дали учиш в МГ или в друго училище, алгоритъмът не гледа къде учиш.
Reason for the removal: ?????? ? off topic
Re: Re: Re: безумие @ МГ
#511: Черноледец Храбър - Re: Re: безумие @ МГ
А аз казах, че всеки може да се яви на първи кръг на олимпиада по програмиране. Не е нужно да учи в МГ за да го прати някой. Той сам ще се прати, ако го влече. После на втори, на трети и така нататък. В какво училище учи няма значение. Да, ако си в МГ сигурно е малко по-лесно, защото за МГ явяването на тези състезания е приоритет и помагат с органзацията. Но и от ЕГ дете може да влезе в националния отбор, ако го иска достатъчно.
И къде казах, че заслугата някой да отиде там е на МГ? МГ работи само с отбор от неколцина състезатели, но като цяло не подготвя програмисти.Почти всички успешни състезатели по програмиране се учат сами или ги учат други, не МГ-то. Изобщо за какво спорим???
Да не говорим, че темата на тази петиция е да не се спира приемът в МГ след 5 клас, а не как е по-лесно да се влезе в отбора по програмиране.
Re: Re: Re: Re: безумие @ МГ
#512: - Re: Re: Re: безумие @ МГ
Прав сте - темата е друга! Благодаря! Да спрем :-)
Не бива да се спира приема сред 5ти клас...обяснето е ясно защо по-горе!
НЕ РАЗЧИТАЙТЕ УЧИТЕЛ ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ ОТ УЧИЛИЩНИЯ ПЕРСОНАЛ ДА ПОМОГНЕ НА ДЕТЕТО.ПОДЪРЖАЙТЕ ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ ТОЛКОВА КОЛКОТО ТРЯБВА, ЗА ДА НЯМА ДЕТЕТО НЕИЗВИНЕНИ ОТСЪСТВИЯ КОГАТО ХОДИ НА СЪСТЕЗАНИЯ.
Re:
А на моето дете му казваха кога има състезания. Дори вкъщи са се обаждали. На първото си състезание отиде по предложение на госпожата.
Г-н Министър,
Обърнете се назад и вижте резултатите от национални състезания по БЕЛ,Математика ,изпити след 7 клас ,вижте кой представя България в математически , информационни международни състезания по целия свят.Нима е нужно да
се обръща внимание само на спорта ,а НАУКАТА КЪДЕ ЕЕ???Нужно ли е да се срине една работеща успешно програма на прием от 5 клас?Като гражданин НА РБългария смятам ,че обществото ,ние родители,ученици и учители би трябвало да ВИ кажем кое е хубаво и кое-не .В закона има и много положителни моменти ,НО ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ДАРОВАНИЯТА В НАУКАТА И ТВОРЧЕСТВОТО!ТАЛАНТИТЕ СЕ РАЗВИВАТ В ДЕТСТВОТО !
РАЗГЛЕДАЙТЕ ПОСЛЕДНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА НАЦИОНАЛНИ СЪСТЕЗАНИЯ ПО БЕЛ, МАТЕМАТИКА ОТ 2011 ГОД.
АЗ СЪМ РОДИТЕЛ НА ДЕТЕ ОБУЧАВАщО СЕ ОТ 5 КЛ.В МГ-ВАРНА, СРЕДНИЯ РЕЗУЛТАТ НА ИЗПИТИТЕ СЛЕД 7 КЛ.МИНАЛАТА ГОДИНА 2011Г НА ДЕЦАТА Е: 5.840-МАТЕМАТИКА И 5,70 БЕЛ . КАТО ПРИ ТОВА ТРЯБВА ДА ЗАЯВЯ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИТЕ РОДИТЕЛИ ,ЧЕ НАШИТЕ ДЕЦА НЕ СА ХОДИЛИ НА ЧАСТНИ УРОЦИ И 90% ОТ ДЕЦАТА СА ОТНОВО В МГ .
Надявам се, че подписката ще успее!
ПОДКРЕПЯМ петицията!
Искрено се надявам правото на избор да не бъде ограничено и здравия разум на управляващите в образованието да вземе превес.
| This discussion has been closed. |
Re: Re:
#498: - Re:А вас кой ви излъга........
А вие от къде черпите инфо?!? Или ви идва отвътре!