Мартин Иванов - шеф на ДА "Архиви"

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Мартин Иванов - шеф на ДА "Архиви"

Мирослава Гуйгова
Гост

#1 Мартин Иванов е по-добрият

2013-08-28 11:49

Познавам господин М.Иванов лично, от мои участия в годишни научни конференции на НБУ. Това е по-удачното назначение за шеф на архивите. Въпреки че беше назначен от правителството на ГЕРБ, той показа повече професионализъм, отколкото би показал кадър на МВР!

zapoznat

#2 Мартин Иванов

2013-08-28 12:27

Хората се учудват, че така е разбрал бившия председател на ДА " Архиви", но някой знае ли как си тръгна предишния председател преди него бог да го прости един от най -видните български историци Проф. Георги Бакалов по същия начин беше изгонен от правителството на ГЕРБ.
Мирослава Гуйгова

#3 Re: Мартин Иванов

2013-08-28 13:12

#2: zapoznat - Мартин Иванов

Бе пенсиониран! Не можа обаче да понесе оповестяването си като сътрудник на ДС! Не ми е преподавал, но извънредно много го ценях и уважавах. Познавам в детайли биографията му, творчеството му и много съжалявам...

Съжалявам, че той - както и покойната Вера Мутафчиева - бяха жертви на "бившия режим", но си отидоха по този начин. Наистина не го заслужаваха. Били са поставени пред много тежък избор...
Подписвам се с името си!


Гост

#4 zapoznat

2013-08-28 13:19

Да пенсионираха го предсрочно ГЕРБ. За режима едва ли той си го е поискал и ти да си живяла в това време и ти си могла да бъдеш принудена да бъдеш сътрудник на ДС!

Гост

#5 Професор Бакалов

2013-08-28 13:20

Мисля, че професор Г.Бакалов бе назначен в началото на управлението на ГЕРБ.
Мирослава
Гост

#6

2013-08-28 13:21

И аз живях в това време...


Гост

#7 Re:

2013-08-28 14:54


Гост

#8 Re: zapoznat

2013-08-28 16:40

#4: - zapoznat

Извинете, но какво отношение има Бакалов към петицията тук?


Гост

#9

2013-08-28 18:27

Мисля, че уволнението на Мартин Иванов е гобяма грешка, особено след като стана ясно че на негово място ще бъде назначен човек, който вече е пенсионер.

Гост

#10 zapoznat

2013-08-28 22:20

Мисля, че въобще не знаете за какво се борите и какво казват хората за М.И, които работят в агенцията !

Гост

#11

2013-08-29 01:15

Лешиш ли един народ от история го обричаш на гибел
бивш служител на ДАА

#12 Re: zapoznat

2013-08-29 03:34

#10: - zapoznat

Те хората в тази агенция за всеки свой шеф говорят лошо. Има една статия в Дарик нюз от 19.10.2010 г. и до ден днешен същите тези "хора" в ДАА в коментарите под нея се жалват от кой ли не от шефовете си дори и от преди проф. Бакалов - направо са превърнали Дарик нюз в свой форум - 3981 коментара до момента ..... Всяка медия би завидяла за тази активност. Как пък нито един шеф не им хареса - на крива ракета, космоса й е виновен....

Георги

#13 Re: zapoznat

2013-08-29 07:20

#4: - zapoznat 

 глупости

отвратен

#14 Re: zapoznat

2013-08-29 08:24

#10: - zapoznat

Че сте платен плювалник ми е ясно, ама как спите спокойно като хвърляте кал по хора, дето въобще не познавате, това не го разбирам. Каквото и да говорят "вашите" хора, пред фактите, свързани с организирането на архива, през последните години, може малко да помълчите - поне една минутка,  - защото иде "вашият", за да върне организираната система на унищожаване , криене и манипулиране на информация.

Ивелин Иванов

#15

2013-08-29 13:21

Д-р Мартин Иванов прояви активност, находчивост и усет за нови инициативи и осъвременяване на дейността и имиджа на тази полузабравена институция. През последните две години той инициира и работи упорито за дигитализирането на част от фондовете и за отваряне на архива към обществото. Сред поредицата успешни и полезни инициативи бих посочил проекта за достъпна информация за загиналите в Балканските войни 1912-1913 [ http://www.archives.bg/balkanwars/], публикуването на протоколи на на Политбюро и на ЦК на БКП, полицейски досиета на известни личности до 1944 г. и други. Ако резултатите за две години са забележителни, кое налага уволнението му и смяната му с друг ?! Въпросът дори не е за новия назначен председател на ДА "Архиви", а за това какви са мотивите за това уволнение.
Тиберий Баръмов
Авторът на тази петиция

#16 Re:

2013-08-29 14:31

#15: Ивелин Иванов -

Възможно е именно защото дигитализира архиви, прави нещо, а, казано най-грубо, не си кюта на мястото. И другата е защото трябва да уредим "наше момче". Като знаем, че дейността на доц. Иванов е била основно към периода 1944-1989 г. (визирам архивите на ДС и книгата за държавния дълг), той има всички данни да е неудобен на едно управление, което гледа да се окопае всячески. В този смисъл контролът на кадър от МВР над архивите на ДС и Политбюро е нещо крайно подозрително.

Димитър Атанасов

#17 Уволнението е скандално!

2013-08-29 15:04

Експертът бива махнат, за да се сложи на негово място милиционер! Академичното лице срещу добрият партиец! Ясно е, че Мартин няма шанс, но това не бива да спира гражданските енергии в негова подкрепа. Зад него съм и аз!
Моето мнение по казуса споделих тук: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/08/29/archive-martin-ivanov/

Гост

#18

2013-08-29 18:17

Трябва да се сложи край на неграмотни ченгета да оглавяват възлови служби...

Гост

#19 Re: Мартин Иванов

2013-08-29 18:28

#2: zapoznat - Мартин Иванов

Проф. Георги Бакалов е починал юни 2012 ,може и просто да е боледувал .Според мен тогава назначението е било по други причини.

Искра

#20 Re: Мартин Иванов е по-добрият

2013-08-29 20:26

#1: Мирослава Гуйгова - Мартин Иванов е по-добрият

Разбира се, че е по-добрият. Та само като по погледнете  и си личи. ДА "Архиви" прояви признаци на живот, спомнете си колко пъти камерите на ТВ влязоха в архивите, за колко забележителни българи имаше репортажи, колко интересни изложби се организираха за последните 2 години.

Е, сега ще настъпи тишина.......... и нищо-не-случване.

Дали бързо ще отминат времената, в които все се налага да протестираме?


Гост

#21

2013-08-30 12:28

Мартин Иванов е изключителен професионалист! Под негово ръководство архивите станаха най-после достъпни за граждани.

Гост

#22

2013-08-30 16:04

Омръзна ми да ни управляват хора посадени във властта от Станишев.

Гост

#23 Отворено писмо

2013-09-02 12:08

Участниците в тази подписка могат да се радват, имат академичен гръб.

ДО
Г-М МИХАИЛ МИКОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА
БЪЛГАРИЯ

Г-Н ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО
от историци и преподаватели по повод смяната на ръководството на Държавна агенция „Архиви”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Обръщаме са към Вас във връка с решението, с което на 28 август 2013 г. Министерският съвет освободи доц. д-р Мартин Иванов като председател на Държавна агенция „Архиви” и назначи на негово място г-н Иван Комитски.

Като представители на академичната общност, които са сред най-активните ползватели на архивното наследство, изразяваме своето недоумение и тревога от взетото решение и призоваваме за неговото преразглеждане. Водени сме от убеждението, че председателят на Държавна агенция „Архиви” е ключова фигура за определянето на държавната политика по опазването, управлението и популяризирането на архивното наследство на страната, а досегашният професионален опит на г-н Комитски поставя редица въпроси за бъдещата политика на тази институция.
Твърде дълго у нас съществуваха затворени архиви, недостъпни архивни фондове, събирането на документите и ползването им беше подчинено на идеологически и политически съображения. Беше възможно ограничаването на познанието за собственото ни развитие, неговото минало и бъдеще. Отварянето за ползване на архивите в нашата страна означава прозрачност при самото събиране на документите и тяхното свободно ползване без идеологически и политически „целесъобразни” ограничения. Мъчителният разговор за нашата памет е част от прехода към демократизирането на нашето общество и той далеч не е приключил. Не на последно място той се спъва от проблема за архивите и достъпа до тях.
Уволненият председател на Държавна агенция „Архиви” доц. д-р Мартин Иванов е историк с академична кариера, утвърден в професионалните среди у нас. Смяната в ръководството на ДА „Архиви” не беше придружена от никакъв професионален аргумент. Представена беше само кратка биографична справка на г-н Иван Комитски, от която става ясно, че той е завършил Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, започнал е професионалната си кариера като специалист в Централния държавен исторически архив, а от 1988 г. до 2008 г. е работил в архивите на МВР, включително и като директор на дирекция „Информация и архив”, а след това до 2009 г. заема поста директор на аналогичната дирекция в Държавна агенция „Национална сигурност“.
Вярваме, че основната задача на председателя на ДА „Архиви” е именно осигуряването на максимален публичен достъп на граждани, журналисти и изследователи до архивното наследство, съхранявано в ДА „Архиви”, а не тяхното прикриване или унищожаване. Целият професионален опит на г-н Комитски преминава в служебния архив на институции, станали известни със стремежа си да ограничат публичния достъп до техните архивните фондове, а не с опити за тяхното опазване и популяризиране. Преминаването на тези архиви под граждански контрол срещна дълга съпротива и отне твърде много време, беше съпроводено със съдебни дела за отказ за достъп до информация. Като служител в отдел, а след това – служба „Информация и архив” в МВР, през 1990 г. г-н Комитски е част от екипа на архива на МВР, взел участие в изпълнението на печално известната заповед на министър Атанас Семерджиев и на началника на отдел „Архив” Нанка Серкеджиева за унищожаването на личните дела на сътрудници и жертви на Държавна сигурност – днес от тези архивни дела са останали единствено протоколите за унищожаване, под които може да се срещне и подписът на г-н Комитски. Като директор на дирекция „Информация и архив” в МВР през 2006 г. г-н Комитски беше активно действащо лице в селективното изваждане на досиета на някои български журналисти и обществени лица. А като началник на архива на Държавна агенция „Национална сигурност“ г-н Комитски не показа готовност за декласификацията на документи на тази служба и на нейните предшественици, които са с изтекъл срок на класификация и които съдържат ключова информация за началото на прехода в страната.

Съгласно правомощията, записани в Закона за държавния архивен фонд, Министерският съвет назначава председателя на ДА „Архиви”. Но смяната на ръководството на ДА „Архиви” е далеч от прозрачната процедура за осъществяването на ръководството на важните държавни институции, за което настоява гражданското общество у нас. Считаме, че и начинът на взимане на това решение противоречи на заявеното от Вашето правителство желание и готовност за сътрудничество и консултации с представителите на експертните общности и гражданското общество в определянето на държавната политика в различните сектори. Липсата на аргументи за това решение и непрозрачния начин за неговото взимане хвърля сериозна сянка на съмнение и върху политиката, която правителството смята да следва по отношение на осмислянето на близкото минало на страната. Професионалният път на новия председател на ДА „Архиви” поставя под сериозно съмнение готовността му да продължи започнатите от предишното ръководство проекти за популяризирането на архивите, включително и инициативата за изграждане на Музей на репресиите на Държавна сигурност, която беше подкрепена както от президента на Република България, така и от президента на Федерална Република Германия г-н Йоахим Гаук.

Като представители на своите професионални гилдии и на академичната общност настояваме за преразглеждане на взетото от правителстото решение. Кариерата на г-н Комитски е в разрез с установената практика, начело на тази важна институция да бъдат назначавани утвърдени учени, които имат професионално отношение към паметта – като учени, а не като полицаи.

С настоящето обръщение искаме да обединим гражданската си активност и да потърсим обществена подкрепа за настояването пред висшите държавни институции всяко бъдещо назначаване на председател на Държавна агенция „Архиви” да става чрез публична процедура, която да включва:
1. Възможност за участие на различни лица, които отговарят на изискванията за този пост и са добре приети от професионалната общност;
2. Изискване за представяне на концепция от всеки един от кандидатите;
3. Публично изслушване на кандидатите, включващо възможност
гражданското общество и академичната общност да поставят въпроси за политиката, която ще бъде следвана и да получат отговор.

Категорични сме, че партийни съображения за номинации за изключително важния пост председател на ДА „Архиви” са неадекватни и обричат работата на историци, изследователи, журналисти и граждани на изтощителна и далеч не винаги успешна борба срещу манипулативното събиране, отваряне и ползване на архивите, срещу филтрите на всякакви забрани и ограничения за достъпа до информация.

София, 2 септември 2013 г.
Проф. д.ф.н. Атанас Стаматов
Проф. д.ф.н. Божидар Кунчев
Проф. д.и.н. Димитър Луджев
Проф. д.ф.н. Добрин Тодоров
Проф. д.ф.н. Ивайло Знеполски
Проф. д.с.н Ивайло Дичев
Проф. д.и.н. Иван Еленков
Проф. д.ф.н. Кръстина Петкова
Проф. д.с.н. Кольо Коев
Проф. д.ф.н. Лиляна Деянова
Проф. д.ф.н. Майя Грекова
Проф. д.и.н. Милко Палангурски
Проф. д.и.н. Надя Данова
Проф. д. ф.н. Николай Аретов
Проф. д.ф.н. Пепка Бояджиева
Проф. д.ф.н. Рая Кунчева
Проф. д.и.н. Румен Даскалов
Проф. д-р Александър Кьосев
Проф. д-р Борислав Гаврилов
Проф. д-р Евелина Келбечева
Проф. д-р Недялка Видева
Проф. д-р Христо Тодоров
Доц. д.ф.н. Пламен Дойнов
Д.ф.н. Момчил Методиев
Доц. д-р Антоанета Запрянова
Доц. д-р Боян Славенков
Доц. д-р Василка Танкова
Доц. д-р Даниел Вачков
Доц. д-р Даниела Колева
Доц. д-р Диана Мишкова
Доц. д-р Димитър Димитров
Доц. д-р Димо Чешмеджиев
Доц. д-р Иван Лазаров
Доц. д-р Ивелин Иванов
Доц. д-р Йорданка Гешева
Доц. д-р Катерина Крушева
Доц. д-р Кристина Попова
Доц. д-р Красимира Даскалова
Доц. д-р Михаил Груев
Доц. д-р Михаил Иванов
Доц. д-р Милен Михов
Доц. д-р Надя Манолова
Доц. д-р Олга Симова
Доц. д-р Петя Кабакчиева
Доц. д-р Райна Гаврилова
Доц. д-р Росица Градева
Доц. д-р Румен Аврамов
Д-р Антонина Желязкова
Д-р Гергана Георгиева
Д-р Димитър Бечев
Д-р Камен Станев
Д-р Петя Василева
Венета Домусчиева
Кета Мирчева
Христо Иванов
Юлиана Методиева

Гост

#24 Re: Мартин Иванов

2013-09-05 10:12

#2: zapoznat - Мартин Иванов

Точно така.Хайде стига вече!Да не би да умира от глад ? Просто повторение на историята, драги Иванов:


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=359644

Иванов заменя проф. Бакалов. Бакалов не знае причините за отстраняването му. Иванов е лична кандидатура на Дянков.
Кое е по-различното когато Иванов заменя Бакалов в сравнение със сегашната замяна на Иванов с Комитски ? И докога Иванов ще занимава всички с личния си проблем ?


Гост

#25 Re: Уволнението е скандално!

2013-09-05 10:14

#17: Димитър Атанасов - Уволнението е скандално!

Експерт!!!Иванов е от 2 и половина години в архивната система, а Комитски от 33! Просто аритметика, като говорим за професионализъм.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook