Да опазим Брезник от добива на злато

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Да опазим Брезник от добива на злато

Жени

#51 Re: Политическата ситуация

2013-02-22 11:19

#46: Blueboy - Политическата ситуация

След края на мутренското правителство е време за край на олигарсчетата и монополите покрай него!

гост

#52 Всички заедно

2013-02-22 15:21

Разпространявайте петицията, това което не става с много пари, става с много приятели!
Blueboy

#53 Рискове от проекта

2013-02-22 17:28

http://www.24hgold.com/english/project.aspx?id=134996096F8350&moreparam=hlMore
Вижте индикациите за рискове
Брезничанин

#54

2013-02-22 18:36

СТАНОВИЩЕ
От инж.Огнян Манов

Относно: Общественото обсъждане на Доклад по оценка на въздействието върху околната среда заедно с приложенията към него за инвестиционно предложение "Добив и преработка на подземни богатства по чл.2,ал.1 от Закон за подземните богатства-метални полезни изкопаеми-златосъдържащи руди от площ Брезник, находище "Милин камък", землище на г.Брезник,община Брезник,област Перник
Няма жител на г.Брезник и селищната система,който да не се радва и да не бъде доволен от направените предложения за инвестиции,които ще повишат жизненото равнище на част от населението и ще дадът възможност за реализиране на някои проекти в сферата на просветата,инженерно-техническите комуникации и други области в града и селищната система. За всичко това обаче трябва да се знае на каква цена ще бъде.
Не стана ясно защо инвеститорът,провеждайки своето събрание счете,че всички брезничани са с индекс "хранчета" /използвам думата,като сигнатура за невежество,неграмотност и глупост/, като въведоха списъците за участие на събранието,което означаваше "който не присъства няма да бъде назначен на работа" . Ето защо след четвъртото клакьорско изказване тези брезничани,които разбраха измамата, напуснаха залата.
Изслушах внимателно "Доклада", но отново,както при първото запознаване докладчикът не ни даде представа какво ще прави с произведените над 300 хил.т. сяра, манган- 29 хил.т., магнезий- 14хил.т., 360 хил.т. желязна руда, 4хил.т. цинк, 2,5хил.т. хлор, 4хил.т.олово, 3хил.т.арсен и още други 20 химически елемента,които остават или в хвостохранилището или в насипището завеки веков.
Бих искал да се обърна към предложения ни курсов проект / възникналите нерешени въпроси и проблеми при разработката не позволява този проект да се нарече идеен/.
Ще се спра само на някои подобекта на курсовия проект.
1. Подобект Хвостохранилище - това е хидротехническо съоръжение,което ще се изгради върху 200 дек или 200хил.кв.м.. То трябва да поеме отпадъчен продукт във вид на кална маса и вода в размер на 3мил.куб.Питейният язовир е с обем 2,8мил.куб.
Посочената технология,за която се говори,че е нова технология е разработена през 70-те години на миналия век. Какво показва анализа в едногодишен и десет годишен разрез. За да се създаде концентрат,от който да се извлече 15т.злато и над 100т.сребро е необходимо ежегодно да се преработва 360хил.т.руда, от които 50-60т. е концентрат за преработка на злато и сребро, а от останалата част от рудата 40% или 120хил.т. руда отива в хвостохранилището и 180хил.т. отиват в насипището. За да се извърши този процес са необходими по курсов проект 350хил.куб.вода., като 40% от нея отива в хвостохранилището или 140 хил.куб., а останалата част е оборотна. Всичко това в така изграденото хвостохранилище за една година ще попаднат приблизително 250-270хил.т. остатъчен промишлен продукт. Трябва да отбележим обаче,че курсовият проект за изграждането на хвостохранилището има правилна насока. То ще представлява една вана,в която ще бъде изградена мембрана за хидроизолация и няма да позволява просмукване извън него на крайно отровния продукт съхраняващ се в хвостохранилището. Но това е единственото хубаво. Нека отворим метерологичната карта на Брезнишкия район и добавим естественият приток на води,който ще се влее в хвостохранилището. Съгласно 100 годишният анализ при 200хил.кв.м. площ на хранилището и почти двойно повече от прилежащите скатове в хвостохранилището ще поподнат около 200-250хил.куб.дъждовна и снегова вода.Това показва,че помишленият остатъчен продукт и естествените води за една година са в обем на 500-600хил.куб. Това значи,че хвостохранилището ще бъде запълнено за 5-6 години.
Какво правим в следващите години....
2. Ще бъде обособен терен наречен Насипище.
По курсовия проект,на Насипището също ще бъде направена хидроизолационна мембрана,която да не пропуска складираните отровни концентрати в подпочените води,а ще бъдат насочени в изградени хидроизолирани канали,които ще ги отвеждат в хвостохранилището. Прокрадва се мисълта,че след приключване на разработката при тампонирането на рудника ще се използва и Насипището.
Според мен това е безумие . Не, това е престъпление. Защото ние запазваме подпочвените води по време на експлоатацията,а след това този конгломерат от 27 химически елемента го връщаме отново в рудника, в същинската част на подпочвените и изворни води.
3. Да допуснем,че все пак неразума надделее и насипището се върне в рудника във вид на тампон. Но да се тампонира докрай за мината са необходими още 1,5мил.т. материал,който е останал в хвостохранилището. Въпросите са: от коя кариера ще се доставя недостигащия материал и каква е транспортната схема, тъй като междуградските пътища около Брезник не са конструирани да издържат на силни натоварвания.
4. Абсолютно не е изяснено какво става с хвостохранилището след завършване на обекта. Има сериозна опасност от преливане от естествените води и сериозно замърсяване на околната среда,защото всяка година по 250хил.куб. дъждовна и снегова вода няма къде да отиде.
5. Нищо конкретно не се казва за необходимата промишлена вода. Съобщено беше,че някой си, някъде е намерил необходимото количество, а то е 15-18л в сек. Петдест годишният опит в Брезник и околията показва,че такива водоизточници няма. Направените сондажи през 1985г. от моста на разклона Гърло - Конска по поречието на река Конска до свързващия път Ноевци-Брезник в размер на 18 броя на дълбочина 40-50 метра, показаха от 1 до 3 л/сек,но със значително съдържание на манган. Това значи,че цялата тежест ще падне на питейния язовир.
6. Отново поставям въпроса за двете свлачища в Брезник - Могилица и по улица Разцвет. Отклоненията по ул.Разцвет за миналата година са 2см.
Няма да се спирам върху шума, запрашяването,ежедневните взривове, затова че не е посочена транспортна схема за извозване на концентрираният продукт и много други пропуски,които са предмет на специалистите.
Искам да се спра на това,какво ще спечели Брезник от тази инвестиция.
Ще използвам само данни от курсовия проект.
Инвеститорът обещава 1000 лв.месечна заплата. Ако умножим необходимите работници (500) по посочената заплата за 12 месеца по 10 години ще получим фонда, който ще изплати работодателят. Същият фонд да го умножим с 1,5 /което представлява данък обществено осигуряване,здравно осигуряване и други данъци и такси/ и прибавим към всичко това така силно рекламираните 1,5 мил.лв за развитие на община Брезник ще се получи една обща сума от около 85 мил.лв., нека да са 100 мил,лв.
Каква е реализацията на продукта от този обект.
Като се умножи 15т.злато по нейната стойност и се добави стойността на среброто, общият обем на получените приходи за инвеститора се равняват на 1,6-1,8 милиарда лева. Фактически Брезник ще получи едва 6% от общата стойност. От тази сума,която получава Брезник, 75% е фонд осигуровки.
Какво представляват 1,5 мил.лв.,които ще се осигуряват от печалбата на предприятието. Всеизвестна истина е,че едни от най-рентабилните предприятия това са, които се занимават с добив на злато,сребро,брилянти и др. Рентабилността се движи от 40 до 60%. В нашия случай отчисленията за града се равняват на 2-3% от рентабилността на този обект. Практиката в Канада,САЩ,Бразилия,ЮАР, показва че този вид отчисления за населените места варира от 25-40%. Нека не се учудваме защо западни фирми ще инвестират в България и други такива страни,защото знаят че сме пълни с "хранчета".
Това е което ще получи Брезник за развитие от тази инвестиция- 2-3 %, харесва ли ви ???
Нека не забравяме,че златната карта на Брезник се отваря няколко пъти.
През 1983-84-85 година се направиха дълбочинни сондажи в същите райони. Ръководството на геолозите,извършващи тези сондажи,запозна ръководството на града в края на 1985г. с резултатите. Резултатите не се отличават от сегашните. Единствената разлика е в тяхната препоръка. Поради силна обремененост от голямото количество на сяра и тежките химически елементи е нецелесъобразно разработването на обекта.Тогава геолозите не са били по-неграмотни.Навярно са били по-отговорни и по-честни към себе си,обществото и природата.
Искам да попитам имаме ли право ние,настоящото поколение, да унищожаваме нещо,което не принадлежи само на нас,а принадлежи и на поколенията след нас.


инж.Ог,Манов



Гост

#55 СТАНОВИЩЕ От инж.Огнян Манов

2013-02-23 19:30

Уважаеми г-н Манов,
Категорично не мога да се съглася с основната част от разсъжденията и заключенията в публикуваното от Вас становище. Защо мисля така:
1. Надявам се, че не отричате наличието на демокрация в нашата страна. Ето защо всеки има право да реши, дали да се регистрира на едно общоградско събрание или не. Не твърдите, че присъстващите на общественото обсъждане са принуждавани с автомати да се регистрират, нали? А заключението, че списъците са „пропуск за работа“ е наивно. Работа има за всеки, който желае и има необходимите компетентности. Разбира се, ако има работни места в града.
2. В земните недра на Бърдото, както и навсякъде в земната кора са в наличност всички известни елементи от Периодичната таблица. Въпросът е, какво е тяхното съдържание. Дали то е близко до средното за земната кора или е по-високо. И ако е по-високо с колко. Така или иначе, в недрата на Бърдото има, по естествени причини, повишени съдържания на някои елементи и за това говорим за находище Милин камък. Тук не е мястото да оспорвам направените от Вас изчисления, поради което нека да ги приемем такива каквито сте ги дали. Искам да подчертая само, че те съществуват от около 60 милиона години на това място, и това не е попречило да възникне град Брезник и да се развива в продължение на дълги години. Нали не се сърдите на Природата, г-н Манов, че е създала това находище точно на Бърдото?
3. Всички направени от Вас изчисления за количествата вода в хвостохранилището са неверни, защото пренебрегвате един прост принцип, който е добре обяснен в доклада по ОВОС. А той е, че промишлената вода ще се използва циклично, т. е. отработената вода от хвостохранилището чрез помпи ще се връща обратно в обогатителния процес и няма да се натрупва в хвостохранилището. Що се касае до повърхностните води от снеготопене и дъжд те са добре дошли. Те ще се намалят количеството на употребяваната промишлена вода, с което ще се спести природен ресурс. Няма да споря с Вас, за това, дали има или няма вода в района на Брезник. Бих искал да подчертая, че ако такава вода не се намери, няма да има и рудник. Причината е, че рудникът не може да работи без вода, а инвеститорът нееднократно е заявявал, че няма да ползва нито един литър от съществуващата водоснабдителната мрежа. Що се касае до съдбата на хвостохранилището след приключване на добивните работи, то ще се запълни с хвост и при рекултивацията ще се запечати отгоре и ще се затреви и залеси. Така, че няма да има какво да прелива.
4. На насипището се складира стерилна скална маса, а не както се твърди „отровни концентрати“. Не виждам как ще се замърси околната среда, ако от земните недра се извади определено количество скали и те се върнат отново там от където са извадени. Освен това, всички знаят, че „желязната водата“ извира от стара минна изработка, т. е. тя е руднична вода. Същата се смята за лековита. Защо тогава, определяте рудничната вода от един съвременен рудник за „отровна“, като произходът им е един и същ?
5. Всеки икономист, който погледне направените от Вас сметки веднага ще разбере, че те, меко казано, са неверни. Аз не съм икономист, но знам, че когато се прави баланс не се отчита само ценността на суровината, а и разходите, които се правят. Защо Вие не ги включвате във вашите изчисления? Иска ми се да вярвам, че просто е станало недоразумение или сте бил подведен.
6. Вашата асоциация, с оценката на находище Милин камък, направена през 80те години на миналия век от геолозите е много интересна. Те наистина оценяват находището като непромишлено. Какво се е променило от тогава до сега? Променила се е цената на златото. Не е трудно да намерите цени на златото от това време на сайта на Лондонската метална борса или на kitco.com и да се съпостави със съвременните цени. Тогава ще се убедите, че за това време цената е нараснала 5 пъти, от 300 на 1600 долара за тройунция. Това е причината геолозите от целия свят да се връщат към находища, които в миналото са оценени като неперспективни. Вашите определения за честността и отговорността на геолозите са обидни.
7. Що се касае до заключителното Ви изречение, тук влизаме в сферата на философията. На Вашият въпрос, аз ще отговоря с въпрос. А нима Вие искате да отречете развитието на човечеството, като се има предвид, че то се е развивало благодарение на добиваните минерални суровини. Спомнете си, че археолозите са нарекли отделните етапи в развитието му: каменна, медна, бронзова и желязна епоха. Нима това е случайно? И освен това, пак в историческото си развитие, човечеството е доказало, че може да замества определени суровини с други материали и благодарение на това да върви напред. Нека не спекулираме със страховете на хората и да опровергаем поговорката „Сития на гладния вяра не хваща“.
С уважение,
Доц. д-р инж. Веселин Ковачев
Жени

#56 Една от най - добрите статии по случая Брезник!

2013-02-25 14:44

гост

#57 Re: Да спасим Брезник от добива на злато

2013-02-25 18:01

#4: проф. Наташа Ваклиева - Да спасим Брезник от добива на злато

не мога да разбера, защо между подписалите петицията няма граждани от град Брезник или са около 1%то всички потписали се.Не мислите ли че те трябва да решат за случващото в техния град.


Гост

#58 Re: Re: Да спасим Брезник от добива на злато

2013-02-25 20:33

#57: гост - Re: Да спасим Брезник от добива на злато

Ти сериозно ли питаш това...ще ти дам малко тема за размисъл,може би не става въпрос само за Брезник,а и за България.


Гост

#59 Re: Re: Re: Да спасим Брезник от добива на злато

2013-02-25 23:55

#58: - Re: Re: Да спасим Брезник от добива на злато

Аз съм от София, но майка ми е от Брезник, имаме вила и къща там. Израснала съм там. Обичам града и жителите му. Това, че на паспорта ми пише, че съм от София, означава ли, че нямам право на глас за Брезник? Това беше реторичен въпрос. И да знаете, че голяма част от подписалите се софианци имат вили или принадлежност към града.

проф. Н. Ваклиева

#60 Re: Re: Да спасим Брезник от добива на злато

2013-02-26 10:48

#57: гост - Re: Да спасим Брезник от добива на злато 

 Дали става дума за Брезник, Крумовград, Черноморието или Банско, където инвестиционни намерения със съмнителен резултат съсипват или ще съсипат българската природа, заставам зад каузата за нейната защита и запазване. Искам децата ни и внуците ни да има къде да тичат на воля, да се хранят с истинска храна, а не такава изпълнена с куп "Е-та", да не страдат от алергии и други по-страшни заболявания. Химик съм по образование и знам закакво иде реч.

А за любопитните - родена съм в Брезник, там живеят мои роднини, прекарвам доста време в града и околностите.


Гост

#61

2013-02-26 12:03

Подписвам с ясното съзнание, че трябва ние да си ползваме благата и да не позволяваме да се замърсява нашата природа.

Гост

#62

2013-02-26 13:52

Живея в София, но съм родом от Слаковци и мисля,че имам право да се разпиша в тази петиция! Повечето хора от Слаковци и селата край Брезник са против изграждането на мини в района, но нямат Интернет и нямат възможност да подкрепят петицията.
жител на Брезник

#64 Re: СТАНОВИЩЕ От инж.Огнян Манов

2013-02-27 11:34

#55: - СТАНОВИЩЕ От инж.Огнян Манов

Веселин Ковачев, аз се се спирам само на това Ваше изказване: "Бих искал да подчертая, че ако такава вода не се намери, няма да има и рудник. Причината е, че рудникът не може да работи без вода, а инвеститорът нееднократно е заявявал, че няма да ползва нито един литър от съществуващата водоснабдителната мрежа."

Та вие, още ли не сте разбрали дали има или няма вода??!!! Та това е смешно - харчите милиони за един проект, изкупувате земи от хората, а заявявате, че още не знаете има ли или няма вода!!! Само това е достатъчо, за да се уверя в искреноста на написаното от вас.

Не ми харесват нещата ... до сега бях безпристрастен и по - скоро държах на доброто бъдеще на Брезник и развитието на мината, но не мисля, че то ще дойде с вас.

КОСАТА И КОВЧЕГА

#65 Re: да попитат хората от брезник и региона

2013-02-27 19:00

#1: baivuio - да попитат хората от брезник и региона

Тук за тази петиция са дали своя глас хора, не живеещи в Брезник. Аз мисля, че те нямат никакъв ангажимент към нашия град и ние  не желаем такъв. Ако, търсят публични изяви да си намерят друго хоби. Ние 85% от гражданите на Брезник се разграничаваме от тях и всички техни действия. Защо не ходят в завода за автобси? Там е пълен мрак от към пуличност, изявления и работа. Или я е страх от руската мафия? Къде са им автобусите и работните места. Защо не отиде във фабриката за пелети и тя вдига доста шум и тн. Защо пречи на прозрачната фирма и не иска след многократни покани да разговаря с тях? С кои пари плати на експерти да плюят против мината? С парите на крадеца Манов, той не би и дал!? Не видяхте ли, че на протеста бяха само роднини: Жени, майка и, леля и, Манов, жена му, сестра и, дъщеря и. Ма не знаете ли, че той е милионер, окрал парите на работниците от една фирма работила в Русия. Та, той не мисли за вас. той мисли за себе си! Как ще дойде петък за уикенда. Жени не израсла дори в Брезник, тя и тук се пише от София. Каква съвест имат тези хора, каква съвест те я нямат. Колко пари е дал Манов за сираците, колко е дала Жени, колко са дали другите. Знаете ли, че тези три дни са умрели трима души, кой от глад, кой от нерви, мината ли ги е убила или мизерията. Защо бе, Жени, не се погрижи за тях, а търсиш своите интереси?!?!

косе босе

#66 Re: Re: СТАНОВИЩЕ От инж.Огнян Манов

2013-02-27 19:15

#64: жител на Брезник - Re: СТАНОВИЩЕ От инж.Огнян Манов

В проекта е написано, че в терасата на река „Конска„ има достатъчно вода, с която от остатъка си след влизането в мината ще захранва язовира, снабдяващ град Брезник. Аз бях когато го каза, но той го каза с усмивка, това значи, че знае за какво иде реч. За разлика от вас, дето германците ви връщаха на обекта по пет пъти, за да си довършите работата. Те взимаха парите от вас, а вие, ги удържахте от работниците и си ги слагахте в джоба. Не може един строителен инженер и то некадърен, да държи сметка на доказали се фирми и хора.

Брезничанка

#67 Re: Re: да попитат хората от брезник и региона

2013-02-27 20:25

#65: КОСАТА И КОВЧЕГА - Re: да попитат хората от брезник и региона

Абе хора,от къде толкова омраза и злоба?! Ако бяхте вложили тази енергия в нещо, с което да подобрите живота си,вместо да плюете наляво и надясно, сега щяхте да сте добре.Искахте демокрация, а не уважавате чуждото мнение,обиждате ваши съграждани,само защото не мислят като вас.Искате някой да ви дава,някой да се погрижи...Аз познавам някои брезничани,които изтеглиха хиляди левове кредити,за да си купят коли и по-големи телевизори,а можеше да започнат някакъв дребен бизнес с тях.Защо мислите,че сега няма да сте излъгани от тази фирма?!Но дали няма да е късно...http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=374875


Гост

#68 Re: Re: да попитат хората от брезник и региона

2013-02-27 21:17

#65: КОСАТА И КОВЧЕГА - Re: да попитат хората от брезник и региона

Тези 85% как ги преброихте? И след като сте толкова запознат с всичко,  защо сте анонимен, а не написахте името си? Не ви ли омръзна вече само да плюете? И за ваше сведение, това че някой не живее в Брезник, не означава, че не се интересува от този град

Яна Филипова

 


Гост

#69 Re: Re: Re:

2013-02-28 16:35

#13: - Re: Re:

Именно! Желязната вода е руднична и за какво е този фарс на уж еколозите не  знам. Нека кажат какво съдържа? Аз лично за своя употреба съм я изследвал. И знам, че съдържа арсен 5 пъти над допустимите норми, за оловото, живака и другите тежки метали няма да говоря. Който иска нека я пие! И нека проверят в общината, че по документи тази вода от 2007 година не съществува. Защо ли? Защото не и е подновен документа и за минерална вода. И да не пишат глупости от прабаба си. И, ако наистина лекуваше всичко това, досега някой баровец да я е взел и да не можем да се доближим до нея. Това е вода, която извира от същите тези руди, дето били отровни!?!? И защо загрижените уж брезничани, демек напусналите отдавна не направиха нещо досега за водата, защо не се събраха да изчистят скалите дето се просмуква водата, не направиха банята наново. ЗАЩОТО ИСКАТ НЯКОЙ ДА ИМ ПЛАТИ!!!!


Гост

#70 Re: Re: Re: да попитат хората от брезник и региона

2013-02-28 16:41

#68: - Re: Re: да попитат хората от брезник и региона

АЗ МОЖЕ ДА СЕ ПИША И ПЕШО ПАВЕТО, ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ!? АЗ ОТ КЪДЕ ДА ЗНАМ, ЧЕ СИ ЯНА. И КАТО СЕ ИНТЕРЕСУВАШ ОТ НАШИЯ ГРАД, ЗАЩО ЖИВЕЕШ НА МАЙНАТА СИ?? ЗАЩО СЕ НЕ ИНТЕРЕСУВАШ ОТ ЗЕМЕН НАПРИМЕР!? ЩЕ КАЖЕШ БРЕЗНИЧАНКА СЪМ, ЩОМ НЕ СИ ТУКА СИ НИКОЯ, ЯСНО?!

гост

#71 Re: Re: Re: Re: да попитат хората от брезник и региона

2013-02-28 17:21

#70: - Re: Re: Re: да попитат хората от брезник и региона

А вас, като капацитет по права по местоживеене, бих искала да ви попитам, аз като прекарвам в Брезник по 6 месеца в годината и имам две къщи, каква съм? Никоя + 1/2 ?

Blueboy

#72 Важна е цялата природа, не само извора на желязната вода

2013-02-28 21:00

Гледам, че някакви спорове се водят. И се чудя, от кога общественото мнение се определя по местожителството. То ако беше така, за Белене трябваше местен референдум, а не национален.
Въпреки, че добивът на злато в Брезник не е от национално значение, той е от обществено значение. Тъй като природата е на всички, всеки може да изрази мнение по нейното опазване, независимо от местожителството си.
И нека обърна внимание на тези, които са против тази петиция. Въпреки, че авторката е "натъртила" на желязната вода, то изворът не е най-важният. Важни са целият лесопарк Бърдото, важни са землищата на Брезник, Слаковци, Сопица и другите населени места, които ще бъдат засегнати пряко или косвено от минната дейност, важни са гражданите на тези населени места, важни са здравословните условия на живот, важни са още толкоз много неща...
Брезник има най-нагледния пример за пагубното влияние на минната дейност - Перник. Както виждаме, той е прекрасен град, неговите жители са най-щастливите и финансово обезпечените - следствие от адресната регистрация, а не от обстоятелството, че половината пътуват всеки ден за работа в София, инфраструктурата е идеална (особено около минните участъци), въздухът е прекрасен (естествено, след пороен дъжд и безветрие), освен многопрофилна болница има и такава за белодробни заболявания (кой "малоумник" пък е измислил тая болница точно пък в Перник, където силикозата и астмите са непознати), мога да изреждам още...
Спомнете си циментовия завод в Батановци. Керемидите на къщите дори в Бела вода бяха посивели и "запечатани". Нима прахоляка от мината няма да е същия.
Тази мина ще "изяде" всичко от към южните склонове на Бърдото. Под земята ще се пресичат шахти и галерии, над повърхонстта тежките машини ще са съсипали всичко... Но най-красиво ще е модерното хвостохранилище - така цветно (с цветове, повече от тези на дъгата) и така богато - на всякакви метали, химични елементи и съединения... Който не вярва, нека погледне сателитните снимки на Челопеч и Панагюрище през Гугъл мапс. Е, вярно, не е като организирана екскурзия, но става.
В интернет е пълно с информация за вредите, които носи подобна промишленост, включително и от дейността на Асарел Медет. Интернет не е само място, където да оплюеш чуждото мнение, а е място с много информация. За всекиго и за всичко.
Жалко за Брезник, ако утре РИОСВ се произнесе положително. тогаз да са им честити на брезничани златната мина и последиците от нея. Тези, които имат възрастни роднини и познати по Трънско, нека ги попитат останал ли е все още някой жив миньор от мина Злата. Там където има злато, почти винаги има и уран. А всички знаем, че радиацията не прощава.
Въпреки, че не живея в Брезник, ходя си винаги когато мога. Там са родителите ми, брат ми, всички роднини. И за да не прекъсна връзката си с родния град, в личната ми карта е постоянният ми адрес в Брезник.
Дано от утре не се налага да мисля за смяна на документи.
Приятна вечер на всички тако- и вако-мислещи.

Blueboy

#74 Може би това ни чака 2

2013-03-01 14:11


Гост

#75

2013-03-01 20:03

Марто, следиш предполагам анкетата по сайта. Ако, тази, която правиш писмено се окаже, че процентите са горе долу такива: 80% за, 10% против и 5% въздържали се, ще я обявиш ли? За да опровергаеш всички, че тези, които са в анкетата по интернет половината не са брезничани. Половината Брезник няма интернет! Затова, мисля, че това дето го правиш писмено е правилно. Но, каква е гаранцията, че имената ще бъдат запазени в тайна.