Да опазим Брезник от добива на злато

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Да опазим Брезник от добива на злато

baivuio

#1 да попитат хората от брезник и региона

2013-02-05 08:16

Инвеститорът да плати един местен референдум и да предостави клауза , с която да бъде изгонен безусловно от местните жители при неспазване на поетите ангажименти.

Гост

#2

2013-02-05 15:20

Водата почти я няма..... От кметски мераци......
Жени

#3 Експертите са категорични:

2013-02-05 15:24

Че в доклада има умишлени пропуски и заключения. Всъщност, се очакват замърсявания на всички компоненти на околната среда и голям риск за човешкото здраве, както и обезлюдяване на населените места. Съобразно действащите в страната норми за качество на околната среда, предлагаме на Висшия Експертен Екологичен Съвет да се произнесе с отрицателно решение по представения доклад за оценка на въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение на „Асарел Медет“.
проф. Наташа Ваклиева

#4 Да спасим Брезник от добива на злато

2013-02-06 09:02

1. Концесионната граница минава на стотина метра от каптажа на желязната вода, което означава че в процеса на добив на руда дамарът неминуемо ще бъде засегнат.
2. Добивът на рудата е подземен и за разбиване на скалите се предвижда ежедневното използване на 800-900 кг взривно вещество. Взривните газове носещи големи количества прахови частици, въглеродни окиси и азотни окиси ще се изхвърлят от вентилационните шахти в атмосферата ежедневно  в продължение на 10-15 години, което означава кисели дъждове и увреждания и заболявания на дихателните пътища за хора и животни.
3. Не коментирам последиците върху динамиката на земната кора, вследствие на взривните работи, защото не съм специалист в тази област, но след земетресението в Перник от миналата година, такива със сигурност ще има. Най-малкото ще се активизират свлачища в района.
4. Районът на община Брезник е маловоден, а предвидените минни дейности, гравитачната сепарация на рудата и флотацията за обогатяването й са изключително водоемки процеси. Дълбоко се съмнявам, че използването на водата в оборотен цикъл и добавянето на свежа такава, от сондажи около река Конска (ако има такива) ще решат проблема. Страхувам се, че ще се посегне на водата от язовирите в околността - на първо място Красавския.
5. На везните са поставени здравето на хората и чистотата на природата в региона срещу една инвестиция със съмнителен изход.


Гост

#5

2013-02-06 14:00

Аз живея в минодобивен район. И тук има висока смъртност от рак ,и други заболявания ,злополучни инциденти в рудниците .Но въпреки това малкото хора ,които са останали се надяват на работата в мините това е така, защото няма друга алтернатива .В България имаме прекрасна природа, минерална вода, чист въздух ,ако сега не ги запазим в бъдеще обричаме децата ни .Представете си само ,какво ли ще е ако трябва да си купуваме вода .За мен хляба и водата са злато.

Гост

#6

2013-02-07 14:34

Дръжте се БРЕЗНИЧАНИ, ние сме до Вас.
гост

#7

2013-02-07 16:06

За да мога да взема решение, дали да подпиша петицията са ми необходими отговори на следните въпроси:
1. Кой, кога и с какъв документ е обявил град Брезник за курорт?
2. Кой, кога и с какъв документ е постановил, че „Желязната вода“ лекува анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания, онкологични заболявания и псориазис?
3. Какъв е дебита на извора, взет ли е на концесия и извършват ли се лечебни процедури с тази вода? Сравним ли е дебита на извора, с този от споменатите курорти в чужбина?
Ще бъда благодарен, ако някой отговори на тези въпроси!
гост

#8 Re:

2013-02-07 17:13

#7: гост -

Здравейте,  Брезник е обявен още през 1963 година за курортен град с министерско постановление. Извора в момента не е взет на концесия, хора от страната си точат бутилки и консумират вода в определени дози на ден. Относно минералната вода, ето информация от сайта на община Брезник http://www.breznik.info :

Местността “Бърдото” е прочута с “желязната” минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността “Лесков дол”. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало. Затова са допринесли и външните свойства на водата – жълтеникаво-ръждива със стипчив вкус.

Високите лечебни свойства и въздействието на Брезнишката минерална вода са били познати на населението от града и околностите му и тя е била широко използвана с лечебна и предпазна цел за укрепване и възстановяване на здравето. Била е издигната в култ и е наречена “Светата вода”.

Исторически бележки за минералната вода датират от освобождението ни от османско робство. За нея са писали Михал Юркевич /1879 – 1904/, В. Попов /1890 – 1891/, Г. Златарски /1902/.

През 1903, 1905 и 1906 година редица лекари изследват минералната вода. За нея пишат проф. д-р Т. Петров, проф. д-р Ст. Велинов, проф. Михов и много други.

През 1927, 1937 и 1938  инж. химикът Ас. Азманов прави нови химични анализи на водата и изтъква ценния й химически състав и физикохимически свойства.

През периода 1937 – 1940 г. се пишат редица статии и се изнасят доклади за нейните лечебни свойства от проф. Ватев, д-р Дайски, проф. Велинов, който я и прилага при лекуване на анемично болни при клинична обстановка. Със съдействието на д-р Дайски се извършва и химически анализ в гр. Вроцлав /Полша/, в централния балнеологичен институт под ръководството на главния асистент д-р Дьоркендьорфер, който потвърждава високите лечебни свойства на водата.

През 1928 г. дирекция “Природни богатства” при Министерство на търговията за първи път каптира водата и я отвежда в чешма.

През 1929 г. по инициатива на местните жители се прави малък циментов открит басейн.

Започват редица научноизследователски проучвания с Брезнишката минерална вода – експериментални с животни, и клинични с хора.

В същото време в районната болница в Брезник, по приложение на водата върху анемиите, заболявания на храносмилателния тракт /язвена болест, гастрити, колити/ работят и местните лекари, които получават много добри резултати, изнесени на научни конференции и сесии.

През 1962 г. Брезник е утвърден официално като курорт и е издадена инструкция за начина на употреба на желязната минерална вода за лечение чрез пиене.

Състав. Свойства.

Брезнишката минерална вода принадлежи към сулфатно-железните води и в сравнение с други води, които съдържат много повече желязо, има изразен метален и стипчив вкус. Водата се влияе от външни условия и по специално от въздуха /кислорода/, от излагането на светлина /ултравиолетовите лъчи/. Ето защо, за да се запази в бутилиран вид, е необходимо да се стабилизира с витамин “С” или винена киселина. Тъй като тя е богата на желязо, лекото й утаяване не е пречка за приемането й и не намалява лечебната й стойност. Въпреки че запазва свойствата си чрез стабилизиране, най-добър лечебен ефект се получава при ползването й по възможност в прясно състояние направо от извора.

Последните изследвания са показали, че Брезнишката минерална вода съдържа 23 вида съставки – най-много сред нашите минерални води, които й придават още по-голяма стойност и ценност като лечебна минерална вода и разширяват показанията й за лечение и профилактика извън нейното известно и утвърдено действие като антианемично средство.

Приложение:

Въз основа на общата характеристика на Брезнишката минерална вода като природно желязно терапевтично средство и на биологичните и фармакологичните действия на посочените химически съставки и свойства, както и на дългите наблюдения и на обширните научни проучвания, проведени чрез многобройните експерименти  и клинични изследвания, с положителност могат да се изброят следните показания за лечение: лечение на анемии; заболявания на храносмилателния тракт; заболявания на имунната система; кожни заболявания и др.

Състояние:

Имайки предвид големите лечебни и профилактични стойности на Брезнишката минерална вода, винаги се е споделяло мнението за крайната необходимост от построяването на съоръжения и използването на този безценен дар.

За да съхрани това богатство за поколенията общинската администрация набеляза мерки и предприе необходимите възстановителни строителни и други мероприятия. Реализиран е  проект  “Желязна минерална вода”.

ecovege.org

#9 възможностите за лов и риболов

2013-02-07 17:19

Всичко ок в тази петиция.
Само това - "възможностите за лов и риболов" - Бляк!
Оставете животинките да си живеят и не ги убивайте с мини, лов и риболов!

Гост

#10

2013-02-07 23:17

Браво Жени!Поздравявам те за активната гражданска позиция да опазим природата в Брезник!Съществуването на такива млади хора като тебе ми връща вярата, че въпреки всичко България ще я има
и Брезник ще продължава да бъде красивото малко градче с уникалната си минерална вода и красивото Бърдо0

Гост

#11

2013-02-08 07:37

Личното облогадетелстване и невежеството на хората съсипват града

Гост

#12

2013-02-08 10:50

Благодаря на авторката на тази петиция.
Въпреки, че не живея в Брезник, винаги следя в Интернет какво се случва с моя роден град.
Искрено се надявам здравият разум на брезничани да надделее над мисълта за мимолетни облаги. Дано и съответните административни регулатори вземат съответните решения по вътрешно убеждение, а не както е "нормално".
Вярно е, че Брезник се нуждае от работни места, но на такава цена ли?
Не е ли по-добрият избор подходът с търсенето на алтернативни инвестиции, каквито са например заводът за електрически автобуси или един бъдещ ТЕЦ за дървесен чипс.
Предстои и изграждане на аквапарк на яз. Слаковци. Сигурно ще е страхотна атракция, след разходка до златната мина, да се охладиш в съседния на хвостохранилището басейн.
Дано повече хора подкрепят тази петиция, така че тя от идея, да се превърне в обществена воля.
Спомням си едни думи на баба Ванга, прочетени някъде от мен, които ще предам само по смисъл: "Ще дойде време, когато водата ще е по-ценна от златото. И златото ще излезе над земята, а водата ще се загуби".
Дано не позволим това да се случи.
Природата е нашето богатство. Нека я запазим за нашите деца и идните поколения.
Успех

Гост

#13 Re: Re:

2013-02-08 11:31

#8: гост - Re:



Благодаря за
бързия отговор, независимо, че в него не получих отговор на няколко вече
поставени въпроса. Например какъв е дебита на „Желязната вода“. Първият гост от
форума твърди, че „почти“ я“няма“!?



С интерес
прочетох допълнителните материали, както се порових и в нета по поставените
въпроси в петицията. Направи ми впечатление, че в петицията се твърди, че „желязната
вода“ помага за редица болести, отново ще ги изброя, като акцентирам върху
раковите заболявания: анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания,
онкологични заболявания и псориазис, докато в публикуваните допълнителни материали
от сайта на община Брезник се споменават само анемии;
заболявания на храносмилателния тракт; заболявания на имунната система; кожни
заболявания и др. Бих се радвал, ако някой посочи и съвременни медицински
изследвани (не от 1929 или от 1962 г.), както и неопровержими доказателства за
нейното лечебно действие във вид на сертификат или друг научен медицински документ.
Това е необходимо, за да се прецени, дали лечебните свойства на водата принадлежат
към „научната медицина“ или ще се отнесат към „алтернативната медицина“.



Ровейки се из
информацията за „Желязната вода“ установих, че тя извира от „стари римски
галерии“ (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4653931),
т. е. водата е с рудничен произход. До колкото разбирам, в Брезник се планира строежа
на рудник и се твърди, че ще „отрови“ града. Не мога да разбера, как една
руднична вода от стар рудник е „лековита“, а излизащата от един съвременен
рудник е „отровна“.



Мисля си и за
хората от града, които очакват работни места. По този въпрос само ще припомня
народната поговорка „Сития на гладния вяра не хваща“.



Накрая бих искал
да помоля и други участници във форума да потърсят допълнителни данни, за да се
попълни информацията. В противен случай, ще се прояви синдрома „референдум за
АЕЦ“, при който групи експерти заемат противоположни позиции, а неспециалистите
се чудят на кого да вярват.


Гост

#14

2013-02-08 14:05


Гост

#15 Re: Re: Re: гост

2013-02-08 14:14

#13: - Re: Re:

#14: -

Вие сте провокатор и си свалете гащите сега, защото сте разкрит!!! Следващия път, моля се представете с по - убедителни становища и по - сърцераздирателни поговорки. Пробвайте отново! :D


Гост

#16

2013-02-08 14:33

Да опазим природата!

Гост

#17

2013-02-08 22:24

Не е ли редно авторката на петицията да се представи с няколко изречения?
-От къде е?
-На колко години е и какво е завършила? - мисля че е интелигентно след като пишеш нещо и очакваш
да бъдеш подкрепен, с това да започнеш!
Жени Делева

#18 Re:

2013-02-08 23:17

#17: -

Здравейте,

Благодаря Ви за проявения интерес към авторката на петицията. Авторката на петицията не намира за нужно да се представя, тя е подписала петицията - стандартно и достатъчно действие в подобни инициативи с цел доказване на легитимност. Авторката, също така знае, че подписалите се подкрепят не самата нея, а каузата за опазване околната среда и здравето на населението на гр. Брезник и околните местности. Авторката на подписката не се кандидатира за президент и затова не намира за необходимо да споделя своята богата биография.


Гост

#19

2013-02-08 23:19

Не е необходим ,този добив , защо е нужно да се унищожава природата.
Гост

#20

2013-02-09 00:39

Прави ми впечатление, че почти половината от подкрепилите петицията са в София. Лесно е да избягаш и после да даваш „информирано” мнение за това как да се развива малкия град, когато ти самия не си там. Доводи „против” се намират винаги и за всичко.
Ако туризмът в Брезник тръгне да се развива, тогава пък сигурно колегите от Банско ще дотичат да бранят шипковите храсти. А и може би не всеки млад човек, който все пак е решил да остане в града, мечтае да прекара живота си като камериерка в „Желязна вода” СПА или продавач на билети в новия атракцион.
Да, опазването на природата е жизнено важно, но на принципа проба-грешка в борбата си за оцеляване, големият бизнес вече понатрупа достатъчно опит в спазването на правилата.
В този ред на мисли, аз не подкрепям тази петиция. И не защото съм безработна, а защото съм достатъчно информирана, за да претегля рисковете и ползите от проекта.

Гост

#21

2013-02-09 01:29

lasjflkjsdlkfjlksdjflkdsf

Гост

#22

2013-02-09 08:41

След като авторката изказва мнение, звучащо експертно и очаква каузата и да бъде подкрепена,
редно е да запознае читателите с "богатата си биография". А и,- какво я свързва с Брезник ?
Някой от хвалещите я, знае ли нещо за нея?... -ако тя самата реши да запази анонимност.
Иначе написаното си остава чиста проба ........БРЪЩОЛЕВЕНЕ !!!
гост

#23 Нелегитимност

2013-02-09 13:52

Подписите под петицията ще са нелегитимни, тъй като повечето от подписалите се не са от Брезник. Оставете местните хора да решат, а не активизирайте роднините си из страната до десето коляно, които отдавна нямат нищо общо с града.

Гост

#24

2013-02-09 15:07

Никой никого не активизира. Петицията е пълна измислица на нездрава брезнишка глава.
Написана е от лице без реална самоличност, ..... -най-вероятно някой от подписалите се под нея
тарикати. Може да се подпише всеки, от името на когото си поиска,...няма ЕГН, няма адрес.
.... Но пък, ако искате да видите името си в един списък с Меси, Мусолини и т.н. ....- давайте!!!

Гост

#25

2013-02-11 00:17

Не зная какво си мислят тези хора, но мисля, че водата е по-скъпа от златото, защото този, който ще открива злато ли, руда ли, каквото и да е там, НЕКА ГО ЗАТВОРЯТ НЯКЪДЕ И ГО ОСТАВЯТ БЕЗ ВОДА, САМО 3 ДНИ, ще разбере за какво става въпрос, а и този красив Брезник, с хубава минерална вода, красива природа, просто трябва да се опази.