4-годишните на детска градина

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията 4-годишните на детска градина

БАЩА, КОЙТО РАБОТИ

#1

2012-12-19 16:40

ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ СЪМ ЗА!!! В ЦЯЛА ЕВРОПА СЕ СНИЖАВА ВЪЗРАСТТА ЗА ОБХВАЩАНЕ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКА ГРАДИНА... ТОВА НЕ НЯКАКВО ХРУМВАНЕ, А ТЕНДЕНЦИЯ, КОЯТО СЕ БАЗИРА НА СЕРИОЗНИ ИЗВОДИ ОТ ЗАДЪЛБОЧЕНИ ПРОУЧВАНИЯ..НЕКА НЕ ПОДЦЕНЯВАМЕ ДЪРЖАВАТА, ТЯ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ...
ТЕЗИ ХОРА, КОИТО ИСКАТ КООПЕРАТИВИ,ЗНАЯТ ЛИ, ЧЕ ДА ОРГАНИЗИРАШ ДЕЙНОСТ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ НА МАЛКИ ДЕЦА - ТОВА Е СЕРИОЗЕН ПРОЦЕС, НЕ Е АВАНТЮРА! КАТО ИСКАТЕ КООПЕРАТИВИ, СПАЗВАЙТЕ СТАНДАРТИТЕ, УСТАНОВЕНИ В ДЪРЖАВАТА...ИЛИ ИСКАТЕ ДЪРЖАВАТА ДА ВИ УГОДИ, БЕЗ ДА ОТГОВАРЯТЕ НА УСЛОВИЯТА?! НЕЩО НЕ РАЗБИРАМ....
Василева

#2 професионалист педагог в детски градина

2012-12-19 16:53

Обръщам се към родителите, които са против, без да знаят срещу какво са "анти" .Ше им обясня като педагог: те са против това, да имат алтернатива да избират общинска / целодневна, полудневна, почасова, съботно-неделна, сезонна/ или частна детска градина. това са алтернативи и то не малко, нали? Те са и против това, детето им да получи ранно детско образование/ което целия прогресивен свят признава за особено значимо!/ от квалифициран педагог и грижи от помощник-възпитател...Те са против това, детето им да научи много неща, без да усети , че е обучавано, защото в детската градина образователния процес се осъществява като игра и забавление...Те са против това, детето им да се храни здравословно.....те са против това детето им да комуникира с връстниците си и да се научи на добронамереност, толерантност, уважение към личността на другия..ето против какво са те...много е тъжно.......
човек

#3 всеки си гледа от собствената камбанария, затова сме на тоя хал

2012-12-19 17:04

Понеже не виждаме по-далеч от собствения си нос, затова сме на тоя хал...Уважаеми родители, дето сте толкова напористи- вие знаете ли колко маргинализирани общности има в нашата държава и колко хора в неравностойно социално положение.....не знаете, защото не се замисляте. Държавата прави това, за да обхване в ранно образование вскички деца, включително и такива, които не могат да говорят български, за да им се даде възможност за равен старт при постъпване в първи клас....ако ги изпуснем сега,ще берем горчивите плодове утре...Утре и вашите деца може да са потърпевши от необразовани и малограмотни, защото неграмотността и незнанието са също толкова опасни за сигурността на индивида и обществото, колкото корупцията....Ясно е, че не виждате по-далеч от носа си - а трябва...А пък на вас никой не ви пречи да си давате детето по 1-2 часа...Знаете ли, това е една от най-прогресивните и далновидни идеи на проекта за новия Закон за образование...
Иванова

#4

2012-12-19 17:07

Не разбирам упорството на тази част от родителите, които не желаят да оценят грижата към децата и това, колко е полезно и важно предучилищното образование.Важно е и друго-че зад това образование стои спазването на условия и стандарти, за които държавата е поела ангажименти.

Гост

#5 Пиралкова

2012-12-19 19:42

Най-после една нормална родителска и гражданска позиция. Абсолютно ми писна да слушам и да ме облъчват с глупости всевъзможните протестиращи против задължителната детска градина от 4 год.. А в същото това време е бой за местата още в яслите?! Принципно подкрепям идеята за родителските кооперативи, но те както се разбра са възможни според проектозакона. Но крайните изявления за домогването на държавата над децата ни, монопола й над децата ни....., единствено ме разсмиват с абсурдността си.
Хейтър

#6 Боже каква интелектуална импотентност!

2012-12-19 20:46

Само това ли можаха да измислят емисарите на министерството по бля-бля и образованието?
Хлапета, повечко трябва да се потрудите, за да заслужите милионите от ЕС.
Добре дошли на територията на истинските неправителствени организации!
Пропагандата в нет-а на вашето мракобесие няма да ви помогне. Тук се разпространяват само истинските каузи!
106 НПО на хранилка подкрепят министерство с бюджет 1.6млрд /мандат и сте събрали 50 подписа! Леваци!
PanTer

#7 Вие тук дали сте добре?

2012-12-19 21:03

Никой не ви пречи да си хвърляте децата и от 6 месеца на ясла, ако желаете.
Но ако обичайте не натрапвайте на всички собственото си виждане за "любов" към децата си. Нито пък собствената си неспособност да наготвите нужния брой ястия и да научите децата си да се хранят сами, като междувременно ги съберете да се социализират с приятелите си.
МОМН трябва яко да го е закъсало, че да се стига до подобни.... петиции ;)
Идиотче

#8 Я така и така сте го подкарали

2012-12-19 21:19

вземете съберете подписи и за ПЗД. Че знаете ли колко пък там ще ви улеснят? Те ще ви възпитават децата, ще ви ги вземат, ще ги гледкат, ще ги хранят... Изобщо - ще получават пълни гарантирани най-добри 24 часови грижи, 365 дни в годината. Няма нужда да се съобразявате с тия досадни дребни изчадия. Ама ха! Пък и нали ги обичате и искате най-доброто за тях? По-добро от любящата държавна грижа НЯМА!
смарайда

#9

2012-12-19 21:58

Да са ви живи и здрави децата, пращайте си ги на ясли, на градини, на занимални. Ако искате и на интернати ги пращайте, така ще имате повече време да работите. Но не посягайте на моите. Да мачкаме пластелин и да знаем кое е здравословно за ядене нямаме нужда от градини. Грамотни сме. И не спекулирайте с резултатите от PISA, че в собствените ви анализи е посочена семейната среда като основен фактор за успеха. И понеже често ви се случва лявата ръка да не знае какво прави дясната, спитайте се с вицепремиера си Цветанов, който също посочи значението на семейната среда неотдавна. Сперете да заблуждавате хората. Ако решите да построите нови затвори ще трябва ли всички да излежим по някоя присъда, ей така, за да падне издръжката на затворник. С този закон целите единствено лапане на парички. Той е антисоциален и антиинтеграционен. Като налеете обществени пари в частното образование само ще задълбочите пропастта между социалните слоеве и вместо да интегрирате циганите, ще циганизирате българите. Да има нужда от алтернативи, но вие не оставяте алтернативи в съдържанието, а само във формата.

Гост

#10 666

2012-12-19 22:23

Оставете хората да имат право на избор! Не одобрявам петицията. Институционализацията и уравниловката... от тях уж искахме да избягаме преди години и да бъдем свободни, но не би!

Учител

#11 относно Смарайда и Гост

2012-12-19 22:55

Смарайда, ти по тая логика не пращай детето и на училище...да не би да му промият мозъка....
А Гост може ли да ми даде определение за институционализация и уравниловка и да обясни какво общо имат със случая?
И един въпрос: как мислите, защо чак сега се организира тази омразна и негативна кампания, след като проекта за Закон виси една година на сайта на МОМН и на НС?...
Предварително благодаря за отговорите.....

Гост

#12 работещ родител

2012-12-20 00:28

Ще коментирам на части .. понеже си изиписала толкова много глупости ...
"От няколко дни се вихри ужасяваща кампания срещу нашите деца и срещу нас – работещите родители. Отделни групи хора се опитват да убедят обществото, че проектозакона за средното образование е недомислица, чиято цел е да разбива детските животи, а ние, родителите, които изпращаме децата си в детска градина не сме добри родители."
Ужасяваюи са да
Първо това не е проектозакон за средното образование. Що не го прочетеш първо? .. - поне заглавието!
Второ: НИКОЙ НЕ СЕ ОПИТВА ДА ТИ ОТНЕМЕ ДЕТСКАТА ГРАДИНА. Ние също се ползвами от услугите й .. от една страна понеже нямаме алтернатива .. от друга - нямаме средства за нещо по-добро.
Последното нещо което ще чуеш е че родителите не са добри .. каквото и да направят! Виж ако някой родители се вживяват в ролята на ЕКСПЕРТИ .. тогава те по дефолт НЕ СА ДОБРИ!

"и разбрах, че с тази мярка държавата задължава преди всичко себе си да осигури места за всички деца на 4-годишна възраст, а също така да осигури безплатни книжки, храна и грижи... ЕВАЛА!"

- Може ли да ми цитираш къде в законя го пише това? Или и ти четеш м/у редовете кат г-жа Дамянова? Да не би тя лично да ти е обещала нещо?

"Вместо да се чудя какво да сготвя, аз имам грижата само за вечерята и съм спокойна, че храната в детската градина е хем разнообразна, хем вкусна."
- Аз ако съм на теб .. ще си поръчвам на лелките и вечеря .. хем разнообразна .. хем вкусна. Все ще е останал някой кремвирш или морков по някоя европрограма!

"За мен семейството ми е най-важното нещо, със съпруга ми се стремим да отдаваме цялото си внимание и любов на децата ни, защото като родители се считаме най-отговорни за развитието на нашите деца."
... - тука нема да коментирам че рискувам пак да ме изхвърлят от групата ...

"Учителите са професионалисти и имат подход към децата."
- Да коментирам ли това? ... Ти въобще за кво си му на това дете? Добре, че е любовта на лелките в дестката ... че като гледам ти няма какво да дадеш на малкото Случила си на лелки ш'знаеш
вики

#13 Re:

2012-12-20 00:39

#1: БАЩА, КОЙТО РАБОТИ -

Много си зле.Я си признай кой ти плаща да пишеш глупости ,може би МОНМ .

Павлина Николова
София

#14 Re: 666

2012-12-20 01:02

#10: - 666

Точно така!

Никой не е казал децата да не се пращат от 4-годишни, а това да е по желание, не задължително! Моето дете ходи на ясла от 1 годинка и 3 месеца (вече е на 4 години и половина), защото ми се налага, но не съм съгласна, че това трябва да е задължително! Нека има ясли и градини за най-малките, но защо това да е задължително?

Петкова

#15 против задължителната градина от 4 годишна възраст

2012-12-20 06:24

Аз бих се срамувала пред децата си, ако се хваля с това, че някой друг ги храни, а за мен остава само вечерята. Онзи ден пътуваме с децата до София на поредното състезание и слушаме радио в колата. Пускат реклама на някакъв хотел във Велинград, където обещават приказно изкарване на празниците и осигурена грижа за децата, така че родителите да се чувстват свободни. Реакцията на 12-годишната ми дъщеря: "Горките деца. Дори и на празниците са тежест за родителите си и се отървават от тях." Едно е да ти се налага, защото си погълнат от тежката битка за изкарване на хляба, съвсем друго е да се радваш, че някой друг върши твоята работа и те облекчава от най-важните неща в живота ти.
Никой не ви пречи да си давате децата на градина и да се радвате на чудните грижи на госпожите там. Не отнемайте правото на останалите да не си дават децата на градина, за да се радват на чудните моменти с тях вкъщи.
Хейтър

#16 Подпишете и моята петиция

2012-12-20 06:36

Моля подписалите тази петиция да подпишат и моята петиция:
"Всички деца - от люлката до пълнолетие - задължително на интернат, под грижите на професионалисти! Ако някой родител иска да си види детето си за някой празник - преди това да минава процедура на обследване, одобрение и сертифициране от експертите на Министерството"

Гост

#17 Re: професионалист педагог в детски градина

2012-12-20 08:07

#2: Василева - професионалист педагог в детски градина 

 За какво здравословно хранене говорите? Разбирането им за здравословно хранене е остаряло поне с 50 години.


Гост

#18 Re: Подпишете и моята петиция

2012-12-20 08:20

#16: Хейтър - Подпишете и моята петиция 

 Шегуваш се, но на "държавата" може и да й хареса, че и на някои субекти, "загрижени" за маргиналните общности. Една "експерт" твърдеше, че защото не знаели децата как живеят зад стените на домовете си, те били по подразбиране в риск...

За неразбралите и вдъхновените от "грижите й" пояснявам, че "държава" я пиша в кавички, защото сама по себе си не съществува. Както и институциите. Зад тези термини и в обхвата на управлението им/ни, стоят хора - къде по-малко умни, къде откровено малоумни, но от тях зависим всички. Така, че "държавата, тя знае какво прави" е невярно заключение.


Гост

#19 смарайда

2012-12-20 08:47

Учителю, учителю... Аз си пратих детето на градина, хем елитна, доколкото съществува такова нещо като елит, точно на 4 години. За 3 месеца се разболя 5 пъти и си го оставих у дома. При това моето дете е калено - не се страхуваме от изпотяване, прекарваме по 2 часа навън и при минусови температури и у нас е с поне 5 градуса по-хладно отколкото в градината. В градината децата ходят болни. Забранено е, но не е отменено. По 7-8 часа на ден си обменят вируси. Сега ходи на училище. Имахме и родителска среща наскоро, за да обясни учителката, че децата на заномалнята не могат да се научат да четат, ако вече не могат и че родителите трябва да ги занимават индивидуално. Т.е. да научат детето да чете си е работа на родителите - дали преди училище, дали след това, все си е работа на родителите. Никакво промиване на мозъци не ме плаши. Плаши ме експертната глупост.

Гост

#20 г-жо Василева, нещо сте се объркала

2012-12-20 09:32

"Те са против това, детето им да научи много неща, без да усети , че е обучавано, защото в детската градина образователния процес се осъществява като игра и забавление...Те са против това, детето им да се храни здравословно.....те са против това детето им да комуникира с връстниците си и да се научи на добронамереност, толерантност, уважение към личността на другия..ето против какво са те...много е тъжно......."

Госпожо, Василева, вие за коя детска градина говорите?! Много бих искала да я посетя. Защото всички чудесни държавни детски градини, които съм виждала са съвсем различни. Ако "формата на игра" е децата да седят мирно на столчета и да пишат "занимателно" в тетрадки с великолепни картинки, благодаря! Ако здравословната ви харана е филия с масло за закуска, манджа със сос, пълен с брашно за второ и крем, който се клати за десерт, яжте си я и вкъщи! И не знам как може да се научи на уважение дете, което не е уважавано. Ако не за друго, защото една учителка се занимава с 30 деца и колкото и да е еспертно добронамерена, не е по силите и да се справи с индивидуално отношение към всяко дете.
И накрая: Стига с тоя ангажимент на държавата! Като е ангажимент на държавата, а не на родителите, нека държавата я глобяват/може и Дамянова лично/, че/ако няма места в ДГ, а не родителите, че не си пускат децата от 4 годишни е тях!Не може ангажиментът да е на държавата, а глобите - за родителите!


Гост

#21 до Учителя с любов

2012-12-20 09:44

Къде видяхте омразна кампания?! Хората не искат да затворят градините. Искат да имат избор. Различен от това да избират между целодневно и полудневно обучение в ДГ. Защото, ако това е избор, а съм Хари Потър.Проблеми в ДГ има, айде да не си затваряме очите. Иначе все са ви малки заплатите и са ви много децата, ама сега като други хора го посочват като причина за некачествена грижа, изведнъж се превръща в "омразна кампания"!
Пратете много поздрави на приятелите си от МОН!

Гост

#22 смарайда

2012-12-20 10:09

И още нещо. Вземете първо да анализирате ефектите от задължителната предучилищна за 5годишните, пък после си помислете. При нас места в градините има, ама има в мащаб град, а не в мащаб квартал. Задължителната градина за 5 годишните принуди директорките да орежат приема на по-малките. От друга страна, възможност за допълнителни групи в училищата няма. Няма стаи. Така всички се натискат за места в градините, дори хора, чиито деца ще са записани проформа. Резултатът знаете ли какъв е? Хората с непрестижни професии, дето нямат друг изход освен градината, са принудени да си водят децата на другия край на града. Вече не родителите избират градините, а директорките избират родителите. Точно по-бедните сега правят допълнителни транспортни разходи, че при нас градският транспорт не е онова, което си представят софианци. Пътят до спирките обезмисля ползването му в 80% от случаите. Честита социализация! Честит "равен старт".
lon

#23 ???

2012-12-20 10:23

Въобще не става ясно с каква цел е тази петиция.
Който иска - да ходи на градина. Който не иска - да не ходи. Какъв ви е проблемът?

d

#24 Много се радвам за Вас, г-жо приятелка на министър Дамянова!

2012-12-20 10:32

Но този пост не е за тук, Вашето не е петиция, а споделен личен опит, прекрасно изключение от нормално случващото се в държавните детски градини. Ако промените петицията в полза на това Вашите деца да посещават детска градина, ще Ви подкрепя с две ръце.
Но не се бъркайте, моля, в това, което другите хора искат за техните деца. Време е вие и МОМН да разберете, че хората и децата им са различни и имат право на избор и най-вече на СВОБОДА. Имат право да готваят на децата си, да ги възпитават, да ги обичат. А представете си, на някои дори им харесва това!
гост4

#25 Re:

2012-12-20 10:33

#4: Иванова -

Ами това със спазването на условия и стандарти е само на хартия. 
Никой не е против да има детски градини. Моля запознайте се с мнението на хората преди да да го оспорвате. Оценили сме много точно какви са условията и образованието в детските градини и сме избрали ДРУГА ФОРМА НА ПРЕДУЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ, а не липса на такова. 

А дебата, който протестите предизвикват и въпросите, които поставят пред предучилищното образование могат само да помогнат за подобряването му.

Ако някой от вас подписали се под тази петиция може с чиста съвест да ми каже, че детските градини са съвремени, с отговарящи на европейски страндарти програми и отношение към децата, то или е много заблуден или недоинформиран.