Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ
Свържете се с автора на петицията
Re: Re:
За мене пък е еманация на невежеството. Като започнеш от гарантираното от Конституцията безплатно образование, през фанатичната обстоятелствена част, та стигнеш до опасността от частното образование, все си е изказване на пълен невежа. Като онзи другия, който се изцепи че ТУ било върхът на висшето образование в България.
Re: Re: Re:
Знаеш ли, хубаво е да се чете с разбиране. Когато писах за ТУ имах предвид, че В СВОЯТА СИ ОБЛАСТ е най-доброто в България. Техническото образование не се изчерпва само с информатика все пак, а СУ не е техническо висше училище, нали?
Не съм запознат конкретно с информатиката за да съдя къде се преподава по-добре (макар да познавам доста успели хора в бранша, които са завършили тъкмо ТУ) , не съм и машинен инженер за да знам колко работят по специалността си, но със сигурност за автоматизацията, енергетиката, електроснабдяването и електрообзавеждането се генерират много специалисти от въпросното ТУ, които намират работа. Е, вярно, че много не стават, ама това е въпрос на лични амбиции и способности и важи с пълна сила и за СУ, предполагам. Който не иска да се научи не можеш да го научиш. Работата на университета е да даде възможбност на тези, които искат да учат. Останалите са бройка.
Съвсем настрана - този спор няма общо с темата. Темата е съвсем конкретна - има нещо, което работи и то ще се развали без да има какво да го замести. Даже не е сигурно дали и частните училища ще могат да се наместят в нишата, защото и те следват държавна програма.
Re: Re: Re: Re:
А защо чак сега се вдигнахте да протестирате? Това че няма да има прием след 4-ти клас в МГ го чувам от заинтересованите майки от началото на учебната година. Този законопроект го въртят още от миналото правителство. Доколкото ми е известно единственото което добавиха от това правителство е държавната субсидия за частните училища и градини. Две-три седмици преди да го вкарат за гласуване се сетихте.
Re: Re: Re: Re: Re:
Това , какво на вас вие е известно и какво чувате не е "абсолютна " истина.Сдружението на директорите на МГ изказа писмено мнението си още преди една година.
Говорете принципно по въпроса, не задавайте глупави и заядливи въпроси.
Или с вас не живеем в една и съща държава , или не следите какво се случва около вас, а може би просто сте някой от споменатите "експерти". Нищо фанатично няма в изказването - самата истина си е. Аз веднага се сещам за по няколко примера, илюстриращи тези твърдения и ако вие не можете - ми посъбудите се малко!
Конституция на РБ:
Чл. 53.
(1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.
(4) Висшите училища се ползват с академична автономия.
(5) Граждани и организации могат да създават училища при условия и по ред, определени със закон. Обучението в тях трябва да съответства на държавните изисквания.
(6) Държавата насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и преквалификация. Тя упражнява контрол върху всички видове и степени училища.
Не е опасно частното образование, а рушенето на държавното за да може частното да "проходи"!
Мога да подкрепя с нормативни документи и факти всяко едно от твърденията си! А вие вашите? И хайде, не използвайте думички като "фанатизъм" и "невежество", защото съдейки по коментарите ви, ако се наложи да премерим степен на образованост, информираност или обективност се съмнявам сравнението да е във ваша полза!
Re: Re: Re: Re: Re:
До сега имаше само слухове и нищо не беше предоставено черно на бяло. Поне не и на обществеността. Някой потвърждаваше, друг отричаше и пр. Сега научаваме, че е имало широко обществено обсъждане, в което са участвали десетина ромски организации, представители на малки училища и на кой ли не. Но никой от МГ не е бил поканен.
А аз в края на краищата съм родител, а не експерт в министерството, че да знам какво се готви. Сега виждам - сега протестирам. И не съм лично засегнат - детето ми отдавна е минало възрастта за кандидатстване след 4 клас.
Re:
Децата, които наистина обичат математиката, никога не губят интерес към нея. Каква е гаранцията, че в 7-ми клас в ОМГ няма да загуби интерес към математиката? "Спортната" страст към задачите се губи и в МГ – погледнете броя на участниците в математически състезания 2-4 клас и 8-12 клас. В 8-12 клас участниците са почти толкова, колкото само в 3 клас например.
Re:
И с каква цел искат да го съсипят? Да не би тези деца които няма да отидат в МГ да отидат в ЧУ? Или пък като останат в СОУ държавата няма пак да плаща субсидия? Не ви сващам логиката. Ако може пояснете.
За незаконни прием в МГ
Родител на ученик от ПМГ - Бургас
За правото на избор в образователната система.
Използвам случая да споделя, че ние, родителското настоятелство на учениците от V до ХІІ клас в ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, в момента организираме протест срещу институциите, от които зависи здравето и обучението на децата ни.
От началото на 2-ри срок, в учебната програма бяха направени промени, които разпокъсаха двойните часове по един предмет, чиято ефективност се е доказала във времето и началния час на учебните занятия беше изгтеглен в 7.15 часа. Категорично против това сме!
За повече информация търсете страницата ни във Фейсбук - ПМГ БУргас родители. Ще ни бъде полезно да се свържем с учители, родители и ученици от другите математически гимназии в страната и да споделим вижданията си.
| This discussion has been closed. |
Re:
#699: -
Напълно подкрепям това мнение!