Митрополит Николай - пред църковен съд

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Митрополит Николай - пред църковен съд


Гост

#326 Безочливо лицемерие и наглост !

2016-06-13 18:59


Гост

#327

2016-06-13 19:29

Ето пълната версия на пубикацията във faktor.bg>Политика>Хляб и пасти> Пловдивският владика изтеряса в Асеновград, прогонва вярващите от храма. Посетете този сайт,защото и коментарите си заслужават да се прочетат.

 

"

Пловдивският владика изтеряса в Асеновград, прогонва вярващите от храма  "

 

И няма земна сила, която да озапти един напълно самозабравил се митрополит

Христо Марков

Асеновград е особен град. Едва ли има поселище в страната, което да е така силно свързано с православието и гражданите му да са толкова стриктни миряни. Тук хората от векове са дарявали и строили храмове, създавали са традиции и един особен дух. Не случайно го наричат българският Йерусалим, не случайно Бачковската обител е на хвърлей място. Да, но последните години има нещастието да е в Пловдивска епархия, а тя се управлява от светиня му Митрополит Николай(популярен сред миряните като Лудото Коле), който отдавна се е утвърдил като виден „новатор” и открит чернокапец в симония, но и църквата, и държавата са принудени от години да го търпят и си мълчат пред безобразията му. Този път Лудото Коле се развихри в една от най-известните асеновградски църкви „Св. Богородица Благовещение”, известна и като Рибната църква.

В началото на месец февруари тази година, Негово високопреосвещенство решава да овладее Рибната църква и да назначи втори свещеник в нея, без никакви аргументи. От 43(!!!) години в нея служи известният в целия град отец Тодор, който е сътворил в името на Бога и миряните само добрини. За достойният си живот и служение отец Тодор е провъзгласен единодушно за почетен гражданин на гр. Асеновград. Чудесно, но популярността и обичта към други са греда в светото око на Лудото Коле и в началото на февруари той провожда в Рибната църква отец Стилиян – млад и неопитен свещеник, но за сметка на това е син на архиерейския наместник отец Йордан. Този отец Йордан е прелюбопитна фигура в местните църковни среди. На първо място е дългогодишен агент на Държавна сигурност с второ име агент Ганчо и на второ място е личен другар на самия гръмовержец владиката Николай. Това е достатъчно да бъде назначен в храма отец Стилиян, който е ръкоположен само преди 4 месеца. Поставената задача е недвусмислена – да бъде принуден отец Тодор

да се оттегли от храма, 

на който е посветил половин век от живота си.

Но обхванатия от вселенски амбицзии Николай среща острата и недвусмислена съпротива на миряните от енорията, които не приемат категорично своеволията му. Започват едни грозни сцени, на които стават свидетели и националните медии (в предаването на Горан Благоев по БНТ широко е отразен проблема), но всичко това не озаптява владиката. Отец Тодор е привикан в покоите на пловдивския владика и е подложен на унижения и тормоз, включително и това, че е заплашен от началника да му бъде свалено расото. Няколко дни по-късно на освещаването на храма „Св. Георги” в града се изтъпанва пловдивският владика с кавалкада от луксозни лимузини и подобаваща група мутри и заявява пред ошашавените хора: „Аз съм митрополита и няма да зачеркна подписа си.” Пред медиите певеца в храма открито го обвинява в симония при ръкополагането на свещеници. Миряните от Асеновград правят подписка до Патриарха с основно искане владиката Николай да бъде изправен пред църковен съд за злодеянията, които сътворява ежедневно. Подписката надхвърля 1 000 души.

Действията на миряните в града стимулират Лудото Коле да се развихри в негов неподражаем стил. На празника Преполовение той пристига отново в Асеновград с още по-внушителна свита и с влизането си в храма публично изгонва от него певеца, защото си позволил да говори срещу него по телевизията. След това циркът продължава в храма и Колето заявява: „Отец Тодор като почетен гражданин на Асеновград ще има допълнителни ангажименти(??!) и във връзка с това аз назначавам трети свещеник (???) в този храм.” Унижението на стария свещенослужител става пред очите на изпълнили храма хора, но владиката е предвидил недоволството и води със себе си дузина униформени и още толкова цивилни полицаи и за капак цели два екипа на СОТ, които сноват сред миряните да се грижат за скъпоценното тяло на окончателно 

обхванатия от Сатаната владика

Много ми е интересно какво би отговорила вътрешната министърка Бъчварова на въпроса всичко ли са свършили полицаите в Асеновград, та трябва цял взвод да охранява скъпоценния митрополит?! В подписката хората пишат на владиката: „В момента се противопоставят християни срещу християни. Кому е нужно това? Ще опустее храмът. Голяма част от миряните ще се насочат към други църкви в града, а останалите няма да стъпят повече в храма. Ще спре потокът от миряни от цялата страна. Ще секнат помощите, хората се заканват и лев повече да не се дари. Ще се разтури единственият четиригласен църковен хор в града почти на 80 години.”

Нищо обаче не възпира Лудото Коле. На Преполовение обявява, че в храма вече ще служи и трети свещеник – отец Никола и че досегашната практика за пренасяне на чудотворната икона до Бачковския манастир с литийно шествие е неправилна и трябва вече да се извършва с … охранителна фирма. След това се разпорежда иконата да бъде запечатана с лепенки и кара тримата свещеници, заедно с настоятелството да се подпишат на тях. „Никой няма право да я отваря без да се съберат всички заедно” – гърми гласът на самозабравилия се владика пред ошашавените миряни в Рибната църква. На забележката, че това което прави е светотатство Лудото Коле отговаря недвусмислено: „ Зад мен е Бога, държавата в лицето на областния управител г-н Димитров и истината. Трябва да се знае в епархията кой кара влака!”. И се възкачва на подареното му от неговия другар Гочиту Гергов „Ауди А – 8” и отлита към следващите си подвизи.

Това е, драги читатели, това се случва от години в Пловдивската епархия и няма земна сила, която да озапти един напълно самозабравил се владика. При посещението ми в Асеновград хората споделиха, че са объркани как да реагират, когато в храма, наглед чинно спазващият правилата на Богуслужението Николай изведнъж превърта и

започва поредното шоу…

Не знаех какво да им отговоря, но съм напълно убеден в следното: С мили и кротки християнски протести срещу един напълно неконтролируем владика няма да стане! Зад лудостта му стоят тези, които го избраха неканонично за водител на Богуспасяемата Пловдивска епархия, а те са Държавата и Синода. Не ме интересува дори, че Лудото Коле е от котилото на Държавна сигурност, но това че все още го търпят е срам, много голям срам за Светото ни православие. И се надявам, че ще дойде светлият ден, когато насилствено бъде залят с катран, овалян в перушина и прогонен от епархията. Това е – истинската вяра е това!

В галерия: Отец Тодор - един човек, посветил се на вярата и православието


Гост

#328 Re: Re:

2016-06-13 20:35

#323: - Re:  

 Много ми е интересно, ти дребна душице къде сложи ти ръката си и ти ли си мирната? Не си ли съучастничка на престъпника и садиста Николай-безумний, долний и подлий? Що за маймуна си ти?

Един монах

#329 Re:

2016-06-13 21:12

#327: -  

 Моите адмирации към вас!!! Благодаря на Бога, че има такива хора като вас така ясно и точно да разобличават самозабравилия се Николай. Бог да ви дава много, много здраве, сили и дай Боже победа в името Христово! Нека се уповаваме и на евангелските слова "Не бой се мало стадо, защото времето ти е благо!". Лошите и зли пастири като Николай разгонват стадото защото не го водят на тучни пасбища, а в трънака. Тъжно и скръбно е но думите на Нашия Спасител Иисус Христос ни вдъхновяват и окуражават в борбата за справедливост "В света скърби ще имате, но дерзайте, аз победих света!". Победа братя и сестри!!! С нас е Бог!

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2016-06-14 01:41


Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2016-06-14 06:22


До Негово Светейшество!

#332 Re: Re: Безочливо лицемерие и наглост !

2016-06-14 06:28

#330: Чиполино - Re: Безочливо лицемерие и наглост ! 

 И Негово Светейшество да се вземе в ръце,а не да мрънка и прънка като бабичка.Всички ще го аплодираме ако накаже и махне този самозабравил се човек.Защото той и него се опитва да командва и да съветва,сякаш дядо Неофит няма глава.Защото ако патриарха не вземе мерки,Николай ще вземе мерки да се освободи от него,както направи с други хора.Затова Ваше Светейшество,молим Ви,отстранете от БПЦ такива паразити като Николай Пловдивски.Знаем,че ви е трудно,защото са намесени мафиоти,масони,управници,архонти,но постъпете достойно.Ние сме зад вас и ще ви подкрепим дори това да е въпрос на живот и смърт.

Н.

#333 Отговорност!

2016-06-14 09:05

За поведението на митрополит Николай трябва да се произнесат медицински лица.Кой и как му е поверил душите на стотици хиляди българи?

Светльо Ангелов - Портос

#334 Re: Re: Re: Три въпроса, три отговора и три болки

2016-06-14 09:36

#281: Иоан - Re: Re: Три въпроса, три отговора и три болки 

 "Прякорът" ми Тъмньо Демонов го въртите само в Сливенска епархия няколко селяндури, защото го смятате за остроумен, аз другаде не съм го срещал, нито чувал. Още повече, че тези, дето го измислихте, се прославихте пред цяла България с доста арогантно извършени съвсем адски дела - опити за симония в чужди епархии, заплахи, шантажи, довеждане до смърт от страх на архимандрити по пейки и цигански номера, като това, че колкото ти не си от Сливен, дето си го писал, толкова се казваш и Иоан.


Гост

#335

2016-06-14 09:45

Хора, все пак той постигна своето. В дъното на нещата пак е нашия митрополит.

Българска църква не отива на събора. Господ кани. Ще дойдем, ще дойдем, па няма да отидидем. Що? Щото слушаме нейчия воля, но и не волята на Господа, да бъдем наедно.

Ще станем секта, отцепници. Руснаци мечтаят за власт. Наличието на Вселенския патриарх и неговото религиозно присъствие  ги боде . Щото северните страни - Латвии и т. н оставиха руското патриаршество и отидоха при Вселенското. Украйна също милее да се отърве от прегръдката на руснаци. А без Украйна - те са каквито щете - будисти, мусулмани, староверци или други, но и православното мнозинство. А България пък, като мюре. Както винаги е исползвана и накрая губеща. Сърби отиват, руминци отиват, гърци са там - ние не! Що? Щото правим не това що трябва, т.е да вярваме в Една Съборна и Апостолска църква, както изповядваме в Символа на вярата, а това що кажат тия, които плетат своята позната кошница. А коницата е ясна - власт и власт. На никой не му е грижата за нашите души. Жалко... Къде ли ще черкуваме?

Лоша работа!

#336 Re:

2016-06-14 10:59

#335: -  

 Така е като Светейшия слуша този малоумник Николай!Толкова ли не се сеща,че той нарочно го подвежда,за да има минуси и да го обвиняват вярващите.Трябваше да отиде патриарха и ако с нещо не е съгласен да го каже там.Що за култура и дипломация?Сякаш някой там ще му хване ръката насила да подписва нещо.Каквото и да е,събор,съвещание,форум на православните,той трябваше да отиде.Не за първи път Николай го насочва да прави издънки,не за първи път.Лошо,много лошо,когато патриарха няма силата и тежестта да тропне по масата,а слуша други.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2016-06-14 15:14


Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2016-06-14 16:43



Гост

#340 Re:

2016-06-14 16:51

#331: Последна новина! -  

 Към енориашите на храм "Св. Благовещение" в Асеновград

Е, братя и сестри, не само че успяхте сами да прогоните добрият си свещеник, но изглежда и в болница го пратихте. Защото се искаше само едно. Да приемете един млад свещеник и да си го отгледате, за да бъде след време достоен заместник на о. Тодор. Тъй като и това трябва да отчетем. Отец Тодор все пак не е в млада възраст, ако не се лъжа е и пенсионер, така че рано или късно щеше да се нуждае от заместник. И какъв тогава е целият проблем: че 43 години о. Тодор служил сам и това е закон, т.е. дали има сили или няма важно е да е сам. На нас за какво ни е всекидневна богослужба след като имаме кръщенки и венчавки които да ни пълнят касите. Ето и вторият проблем - парите. Но не митрополита и архиерейският го изтъкнаха, а вие. Щяли да сложат ръка на касите и парите в тях. Кой да сложи ръка и тези каси виши лични ли са? Рибната църква ваша лична ли е? Бащиния ли ви е? Или проблемът ви е, че точно този млад свещеник, син на точно този баща е назначен. Ако това е така, то означава, че проблемът е личен, а не църковен, а вие го превърнахте в такъв за съблазън на толкова много хора. И сега какво...Сега, както казва старецът Никон Воробьов, ако това име ви говори нещо, остава само покаянието. Надявам се, че о. Тодор е успял за толкова години да ви научи какво означава това. 


Гост

#341 Re: Re:

2016-06-14 17:00

#340: - Re:  

Бог да ви благослови! Вие сте толкова добър и такава перфидност не са да минат без поздрав. Но да знаете, ние сме малко, но Бог е с нас. Да не иде отец Тодор в болница трябва да ви слуша вас ченгетата. Ами Той и Иисус не трябваше да отива на Кръста, ами да си живее досега и си кара БМВто 3737, нали? А пък аз ще ви кажа, че лично Николай, Йордан и Стилиян го вкараха в болница и това беше и целта на цялата акция. Не може да не знаеш, че като атакуваш един болен и стар човек това може да се случи. Те са си казали:"по един или друг начин, ще го разкараме, пипнем парите и приходите в църквата и разпръснем стадото". За 30 сребърника.


Гост

#342 Re: Re: Re: Re: Безочливо лицемерие и наглост !

2016-06-14 17:01

#339: манастирско шушукане - Re: Re: Re: Безочливо лицемерие и наглост ! 

 Патриарх Неофит е свят човек и изборът му беше като Великден за всички нас. Не се опитвайте тук да го цапате. Николай не може нищо да му плати, защото е монах и не притежава нишо.


Гост

#343

2016-06-14 17:35

Отец Тодор се качи на кръста, заради нас и с всичко , което се случи показа, че наистина тази община е била Православна и ненапразно хора като светулки са идвали от цялата страна привлечени от красотата на Православието. Нищо не е напразно и жертвата му има голям смисъл. Разкри много неща, които умни хора видяха отдавна, но ние искахме да не е така, да не е така, и прощавахме, прощавахме и ето какво стана. Но всичко е за добро.

Така ли?

#344 Re: Re:

2016-06-14 17:40

#340: - Re:  

 Какво нахалство,каква мерзост,какво безочие на коментиаращия под №340!О.Тодор ,а и ние не сме против младите,а против начина ,по който "л/чудния" митрополит го направи.Да унизиш един стар свещеник така пред пълен с богомолци храм,да размахваш пръст като фашист ,това ли вие приемате за нормално?Ако това беше ваш баща,дядо?Такъв ли пример дава митрополита за отношение на младите хора към по - възрастните?Е,"браво"!Щом като ви харесва,да ви се връща същото с лихвите!Вашият проблем е личен,защото сте от свитата на безподобно алчния митрополит и кой знае на каква цена сте там?Вие си знаете...и Бог!Но Бог поругаван не бива...мутри и сътрудници на ДС и техните деца ли ще са нашите духовни учители?Кой е о.Йордан?Ако не знаете информирайте се?А сина му е син на сътрудник на ДС.Тях ли ще ми защитавате?Те ли да отварят касите и да разполагат с нашите пари,с парите на миряните?Не са ни лични касите,но там са нашите пари.Май вие искате лични да ги направите.Толкова сте жалки,толкова смешни като си мислите,че хората са тъпи и не разбират...или страхливи,че да ни плашите.Е,няма да стане!Нито сме тъпи,нито страхливи и ще се борим до ДУПКА!А вие продължавайте нахално да надничате тук,за да прочетете пак и пак,че ще продължим да се борим срещу вашата алчност и безочие.Няма да спрем!!!Господи помагай!

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2016-06-14 17:45


Наглост!

#346 Re:

2016-06-14 18:03

#337: -  

 Нагъл!!!


Гост

#347

2016-06-14 19:48

За да възтържествува правдата!

Гост

#348

2016-06-15 04:28

А отговаря ли на чл. 83, т. 3 от Устава на БПЦ? Живял ли е в манастир 3 години?

Да се попита Патриарха!

#349 Re:

2016-06-15 05:36

#348: -  

 Е,как да е живял в манастир?В кой манастир?Кога?Няма такова нещо.Другите могат да спазват и буквата на законите и уставите,но това не се отнася за Николай Пловдивски.Затова се смята за Богоизбран,за по-голям от Господ едва ли не.Е,нека Негово Светейшество отговори -  защо не е бил Николай Пловдивски изобщо в манастир и защо този член от Устава не е спазен за него?Този устав за всички ли се отнася или не?Какъв е той?Кой е той,че не е спазено това изискване?

Р.Р.Не е късно да иде в манастир.Там му е мястото.Горкия манастир обаче какво ще види.

Нищо не е отихнало!

#350 Отец Йордан!

2016-06-15 05:46

И о.Йордан ще казва,че нещата били отихнали.Колко им се иска да отихнат ,че и да се забравят.Той за будали ли смята хората,нас,недоволните,обидените?Никакво спиране,нищо не е отихнало.Ние миряни ли сме,какво сме.Част ли сме от Църквата или не?Имаме ли право на мнение или не?Митрополита и Архиерейския вечни ли са,незаменими ли са?Наистина е нахално и високомерно да се смяташ за велик само,защото си на някакъв пост,но в Св.Писание се казва "Който стои,нека гледа да не падне", а народа казва,че "колкото от по-високо се пада,толкова по-лошо."Няма да спрем.Изцепките на Митрополита не са една и две.Зад нас са архитекти,батачани,хора от къде ли не,изтърпели унизителното и високомерното му отношение.Знаем,че ще заговорят за прошка,но прошка се дава на някой ,на който вярваш,че ще се промени.Ние не вярваме в промяната на митрополита.Много пъти той доказа злобата си,гордостта си,подлостта си!Продължаваме!!!