ПЕТИЦИЯ В ПОДКРЕПА ЗА ЦЕЛЕВИ ОТПУСК ЗА ОСИНОВЯВАНЕ
Свържете се с автора на петицията
Re:
Благодаря за споделеното! Дано повече хора споделят трудностите, през които са минали при осиновяването, а и след това.
Подкрепям петицията! Както апелирам за истинска помощ от Закрила на детето като осигуряване на психолози, както за детето, така и за родителите! Защото дежурното " следене" на семейството 2 години след осиновяването е отбиване на номер и бумащина. И ако няма такива утвърдени и кадърни специалисти в държавните институции, поне да насочат родителите към кого /какво да се фокусира вниманието в следосиновителния период. Успех!
И които след осиновяване нямат никаква подкрепа,а търсят сами начини да помогнат на децата си ,да наваксат пропуснатото.Благодаря за предоставената ми възможност и КЪСМЕТ!
Не съм страна по тази петиция, но по стечение на обстоятелствата станах свидетел на перипетиите, през които едно семейство премина. Категорично смятам, че такива промени са необходими! Нека не забравяме, че това са дечица, които са прекарали едно известно време в институции и социализирането им, пък и създаването на здрава семейна връзка и доверие изисква много време, търпение и много внимание. Длъжни сме да осигурим на тези семейства необходимото време.
Примир от Германия - там платен едногодишен отпуск по майчинство се дава за осиновено дете до 8 години - факт! Причините са ясни. Деца и родители имат жизненоважна нужда от адаптация. Често децата са много неглижирани и изостанали в развитието си и имат нужда от интензивна грижа за наваксването..
Ние осиновихме детето ни, когато то беше на 1 г. и 1 м. В онзи момент (края на 2012 г.) ползвах отпуск за гледане на дете до 2 г., за който се полагаше месечно обезщетение от 240 лв. Аз ползвах 6 м. отпуск и след това се наложи да се върна на работа, а майчинството прехвърлих на съпруга ми до навършване на 2 г. на детето. Доходът ми беше по-висок и сигурен и щеше да ни бъде много трудно ако се бяхме лишили от него. Сега сме в очакване на второ детенце и сме поставени отново в абсурдната ситуация да спестяваме и то немалка сума, за да си позволим да бъда до детето си възможно по-дълго време.
Когато осиновихме нашето дете му оставаха 10 дни до навършване на 1 година, за които получих обезщетение изчислено на 90 % от доходите ми, а след това получавах 340 лв. месечно. Доходите ми паднаха в пъти от това, което получавам докато ходя на работа. Натрупахме задължения, които сега 4 месеца след като съм се върнала на работа все още не сме изчистили. За нас и за детето ни беше важно да останем в къщи, да се опознаем, напаснем характерите и навиците си, както и да изградим емоционална връзка помежду ни, което е важно за преодоляване на стреса и лиспсите, които децата ни са натрупали преди да станат наши деца. В още по-трудна ситуация са поставени родителите, които сами осиновяват децата си и при които няма втори родител, който да внася средства в семейството.
Когато осиновихме голямата дъщея тя беше на 7 м.до навършването на 1г.получавах 90% от заплатата си ,а след това 240,00 лв.Тогава беше толкора обещетението за отглеждане на дете от 1г до 2г.Гледах я една година и два месеца.При адаптацията проблеми не сме имали защото тя си беше бебе и не беше изостанала в развитието си.
Когато осиновихме малката дъщеря преди година и половина ,тя беше на 1г.и 3м.Бях по майчинство 9 м.и получавах по 340,00 лв.Финансово ни беше трудно с двете деца,но се справихме.Адаптацията спрямо каката беше по трудна защото имахме да наваксваме и тия 9м бяха малко.
Едно е да родиш дете и от първия ден да си с него и да го изграждаш като личност,друго е да дойде детето в дома ти вече изградено човече,с навици които ние трябва да разгадаваме,да се нагаждаме един към друг.
Подписах петицията,защото макар и да осиновиш голямо дете,то трябва да свикне с новото семейство.Дететото почти 6 мес. не потърси играчки,а всяка свободна минута беше вкопчено в мен,сякаш искаше да навакса обичта и ласките от ограбеното и детство...Независимо ,че беше на 7г. тя също имаше нужда от време за адаптация,социализация и посещения при психолог .Не искам никой да вижда детето си ,когато се протегнеш през него да отвориш вратата да се снизява до земята и да се пази с ръце.Не искам никое дете да живее 7 г. лишавано,неглижирано и малтретирано.Би било добре осиновителите и на по-големи деца да имат право на поне 3 мес.отпуск.
Re:
макар да имах подписан двустранно документ за "двугодишно наблюдение от социален работник" никой не само, че не дойде да види детето, а дори не се и обадиха по телефона. Чудно ми е как и какъв доклад са написали.
| This discussion has been closed. |
ПОДКРЕПЯМ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ ЗАЩОТО ЗНАМ КОЛКО Е ТРУДНО ЗА САМОТО ДЕТЕ И ЗА РОДИТЕЛЯ