Петиция за изучаване на тоталитарните режими през ХХ век

Жули

#76

2016-01-29 15:13

Защото тези които не си правят изводи от историята си са осъдени да с преживеят отново


Гост

#77

2016-01-29 15:21

Mного е необходимо подрастващото поколение да знае всичко за тоталитарните режими и щетите които нанесоха на народите.

Гост

#78

2016-01-29 15:42

''Отрасъм през този период и учих фалшива история. Сега, дори и със закъснение, нашите внуци и идните поколения трябва да знаят 45 годишната диктатура на БКП и ДС.'' Може и да е имало неточности, които съществуват в историите и на други държави, но такава ''неточност'' като сегашната, че сме съжителствали с братята турци, че сме били щастливи да нямаме официална държава, че еничарството не било най-ужасния за българските семейства Кръвен Данък, където най-хубавите, умни и здрави мъжки рожби българчета са изтръгвани от семейството, да се представя за гордос от страна на българите, че синовете им се взимат:( не сме имали.... Лъже се много и навсякъде по света, въпроса е колко се лъже и как живее населението - стандарта му. Много хора първо се интересуват да са облечени, обути, нахранени, да имат покрив над главите си и после идва ред на по-духовните неща:))) Или не сме прави..Та как ще ни съветват да живеем с по 300/500 лв на месец при европейски цени, липса на работа, ненормално високи цени на парно/ток и пр. Пак никой не отговори хахахах защо ли??? Явно не им пука и този въпрос не ги касае...и тогава разбираме кои са:))))) Браво, защитават си интересите и заплатките:))) Иван Хлебаров може ли да отговори на нашите скромни въпроси:) Милиони Българи ще са му благодарни:)))


Гост

#79

2016-01-29 15:49

Communist regimes are as criminal as the Nazi and still continue to endanger the world!

Гост

#80

2016-01-29 16:23

За да се знае, за да не се повтори,както и да се спре с пропагандата,че това са били "едни от най-хубавите години на България".

Гост

#81

2016-01-29 16:39

''За да се знае, за да не се повтори,както и да се спре с пропагандата,че това са били "едни от най-хубавите години на България".'' Ами нека тогава се докаже, че са били хммм едни от'' най-лошите'', през които населението на България се е стопило с 2-3 млн, където хората са живеели в мизерия, мед обслужване/зъболечение са били недостъпни за всички, а само за около 40. ,Ообразованието е било мечта за повечето. А за летни почивки, санатариуми, посещение на кина театри, опера са могли да мечатаят само единици. Чакаме статистика и съответно статистика от последните 25 год на развитие на България. Чухме, че скоро турски самолети ще пазят българското небе, както го пазеха  преди 89 год и голяма част от българската земя е закупена от турски богаташи подобно пак на соца. срам за соца..Не говорим за средната продължителност на живот, наркоманията - социалистическо явление, масовата  проституцията/порнографията А ние не сме  привърженици на никаква партия и строй:) Просто искаме висок/нормален стандарт на живот за населението и децата:) Чакаме статистика за иконимика и соц грижи в момента:) Само с дрънкане не става сладури..трябва работа и ужажение към хората:))) Каква част от населението живее под прага на бедността, какъв % от децата и пенсионерите, колко е безработицата, колко са гурбетчиите, клошарите и мн др. БОГ ви гледа и чака:))

Ив.Котев

#82

2016-01-29 17:07

Да се въведе учебникът на проф.д-р. Милен Семков. Чудесно обяснява всички политически феномени на XX век.Казвам го като бивш учител по история.


Гост

#83

2016-01-29 17:09

Убеден съм, че извратеният преход, значителна част от несгодите и злините, сполетяли нащастния наш народ , идват от стената, изградена пред миналото, от заблудите, разпространявани от заинтересовани лица от ДС и от комунистическата номенклатура.
"Познайте Истината и тя ще ви направи свободни", пишеше в някоя от свещените християнски книги.

Гост

#84

2016-01-29 18:33

Подписах петицията, защото всеки българин, младите хора, трябва да знаят своето минало и същността на един мракобесен тоталитарен режим, какъвто е комунизмът! Да знаят, да помнят и никога да не допускат да бъдат заблудени!
Андромеда

#85

2016-01-29 18:54

Защо? Знаят ли днешните млади хора, че във времената на развития социализъм до 1989 година, един "свободен" гражданин на България не можеше да избере дори къде да живее и работи. Имаше жителство и разпределение на работа, т.е. крепостничество в най-чист гоголев вид. Немалко бяха случаите на бракове по сметка за едното софийско жителство! Това учи ли се в днешните учебници по история? И това е един от най-малките, направо безобидни грехове на комунистическия просъветски режим в България. Простотията, раболепието, двуличието и коварството на тогавашните властващи партийци не отстъпваше в нищо на сегашните неодразумения.


Гост

#86

2016-01-29 18:54

За да може повече хора да са информирани за злините, причинени от комунистите.

Гост

#87

2016-01-29 19:45

Да андромеда, сега имаме право къде да живеем:))) Но под формата на какви, защото по-голямата част от нас по света сме гурбетчии и ние не сме избирали къде да живеем:( Обстоятелствата, които ти сигурно не знаеш..., ни накараха, както карат и хиляди, може и милиони българи да отиват с болка в сърцата към втори терминал или да работят за селското стопанство на гърците, испанците, поругалите, англетата и всички, които плащат макар и стотинки, вместо за Родината си.. Но това е прекрасно за някои неразвити умове и продажни души.

 

А за жителството в големите градове смятам, че беше добре да го има и да има някакъв ред. Стигнах до това заключение (а и не само аз) след като виждам в какво се превърнаха големите градове на България, особено моя роден град София..Един невъобразим хаос, лудница, където просто не може вече да се живее нормално и оцелее..Но и това на някои мн им харесва, плюс многото бездомни болни кучета по улиците на София, Варна, Бургас и пр.Някои от тях заплаха за здравето и живота на хората..Апелирам отново да се сложи някакъв ред в броя на населението в големите градове. Има начини, както се прави в другите държави и както се правеше преди - служебни автобуси, създаване на работни места в по-малките градове и села и мн. други...


Гост

#88

2016-01-29 19:54

Защото трябва да се узичавя за да не се повтаря за да не се изопачава историята


Гост

#89

2016-01-29 23:32

Нещата трябва да се казват с истинските им имена.


Гост

#90

2016-01-30 07:06

Подписах петицията, защото българите трябва да помнят мракобесието на комунистическия режим! Жертвите на този режим не са забравени и това трябва да се знае от младите хора! В училище задължително трябва да се изучава факта, че в България е имало лагери, в които са убити хиляди хора само заради това, че са отстоявали правото си да бъдат личности. Непосредствено след 09.09.1944 г. и първите 10 години след тази дата са избити, въдворени и изселени цели семейства, прокудени от родните си места! Това трябва да се знае и помни!

Гост

#91

2016-01-30 09:48

Подписах, защото смятам, че отвратителните последици от комунизма в нашето общество - манталитет, практика, закони, институции, медии, могат да се преодолеят само с обсъждане и ново познание. Така е станало Германия в периода 1947-1955 година - преса, академична общност, писатели, неправителствени организации и най-вече семействата, германските семейства са се отказали от авторитарния модел. Ние бихме могли да опитаме, а не да стоим в кошарата на псевдо-модерния /съветски/феодализъм.

Гост

#92

2016-01-30 10:06

Не желая всеки ден като минавам покрай„паметника на Альоша „да чета абсолютните глупости изписани върху него-изискват вечна благодарност,видите ли ,за окупацията на България и налагането на един от най -престъпните режими.Омръзна ми да чувам млади хора да коментират колко е било хубаво по онова време,как трябва Путин да дойде да ни оправи,кой трябва да попадне в Белене(това е вече повече от ужасно)и всякакви такива мешавици в празните им, от липса на адекватна информация, глави!

Гост

#93

2016-01-30 11:20

Защото този проблем тежи като дамоклев меч над българското общество и трябва да бъде решен!

Гост

#94

2016-01-30 12:14

Учител съм и знам, че историята се гради непрекъснато и затова трябва да се знае. Така както родословното дърво на едно семейство се обновява с идването на всяко ново поколение, така и натрупаното през времето на един народ трябва да се напише и знае. Щом казваме, че едно време е било "хубаво", то трябва да го докажем, а не да заблуждаваме децата си-няма да ни го простят.

Гост

#95

2016-01-30 14:22

Когато стане дума за "обективно" всеки си го разбира според убежденията. Подписах макар да знам че този период още НЕ Е ИСТОРИЯ. Но не бива да бъде подминат.

Гост

#96

2016-01-30 15:31

''Щом казваме, че едно време е било "хубаво", то трябва да го докажем, а не да заблуждаваме децата си-няма да ни го простят.'' А то е доказано и се вижда.Как може др. учител да не го види, дори да е мн.млад и неопитен. Всичко, което е построено за хората от държавата е построено основно преди 89 год. Сега се строи основно само за монополите и алчните частници, банкери и пр.. Вижте само ЦУМ в какво е превърнат, не говорим за дет. маг и мн други магазини. Не говорим за достъпните почивни станции, които сега се намират в развалини. По-добре е да се ползват, според учителя, скъпите хотели:))))) А нека докажем какво добро донесе за народа периода от 1990 - 2016 год. Учител :))) хаха може да ни даде пълна информация и интересно защо и той ловко заобикаля основния въпрос на Българите за сегашните заплати, цени и стандат на живот в България. Доколкото знаем учител е с малка заплатка 500 лв на месец и той и децата му живеят в мизерия:((( Или нашия т.нар, учител разполага с много повече парички:))) От къде лиии???? Разбрах ме:)))


Гост

#97

2016-01-30 16:01

Да осъвремениш учебник по история не значи да го осакатиш. Децата ни трябва да знаят по учебник цялата история на България, а не избирателно. Странно защо се махат и преиначават много важни периоди от историята ни?

Гост

#98

2016-01-30 16:07

За да се знае истината за упадъка на България,чиято причина е комунистическия строй.

Гост

#99

2016-01-30 16:58

Защото подкрепям мъките да се направи това, което трябваше да стане още 1990 г., но и сега няма да стане. В романа си " Нова земя", който НЕ СЕ ИЗУЧАВА, защото Ив. Вазов е наричан буржоазен поет и е писал истината в различните години, е казал, че българите много обичат парите. Това го знаят и мужиците и умело го използват.

Гост

#100

2016-01-30 23:40

''Това го знаят и мужиците и умело го използват.'' No tova go znayat i  us i mnogo ymelo go polzvat:( Plus ne vsichki bulgari "mnogo obichat parite''