В подкрепа на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"


Гост

#76

2015-02-22 14:55

''Тази фронтална атака срещу Националата библиотека (и българската култура като цяло) е ярка демонстация на тоиталния морален банкрут на сегашното ръководство на Министерството на културата и българската политическа класа стояща зад него.''
Така е, но също така се оказва, че т.нар. "тоталитарен режим" много повече се грижеше за културните и духовни  ценности на България и Българите.. Радваме се, че сме израснали по това време, когато библиотеките, дори кварталните бяха добре обгрижвани и беше едно удоволствие на отидеш там. Напр. нашата квартална библиотека в читалище Светлина;))) Нова красива, няколко зали, различни секции, за детски книжки, за възрастни, за списания, в-ци. Още помня как в юлската утрин отивах в библиотеката, взимах интересни книжки, винаги 3, седях на масичките, а после в градинката до читалището, пълна с розови храсти и четях ли четях.. Да не отнемаме това удоволстивие от нашите деца и внуци:) 
 

 


Гост

#77

2015-02-22 15:11

For a small country like Bulgaria (and in the current turbulent geopolitics of the region) this shameful campaign against its own National Library and its expert teams simply amounts to a cultural suicide.


Гост

#78

2015-02-22 20:08

НАПЪЛНО ПОДКРЕПВАМ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ , ЗАЩОТО НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТРКА Е ИНСТИТУЦИЯ ПРИЗВАНА ДА ОПАЗИ И РАЗВИВА НАЦИОНАЛНО ИСТОРИЧЕСКОТО НИ НАСЛЕДСТВО ,НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ,В МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА , ИМА СЛУЧАЙНО ПОПАДНАЛИ ХОРА КОИТО НЕ ЗНАЯТ ЗАЩО СА ТАМ !!!

Гост

#79

2015-02-22 21:27

'',В МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА , ИМА СЛУЧАЙНО ПОПАДНАЛИ ХОРА КОИТО НЕ ЗНАЯТ ЗАЩО СА ТАМ !!!''

А може и да не са много случайно попаднали там......и много  старателно вършат това, което някой им нарежда.. или как беше "Прост народ слаба манипулирана държава:(", а по-късно и несъществуваща държава...


Гост

#80

2015-02-23 13:48

Поредната голяма и непростима грешка.
Националната библиотека"Св.Св.Кирил и Методиѝ"е не само"Национална библиотека"-"ТЯ Е - НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЍ-АРХИВ" в коѝто се "СЪХРАНЯВА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ"-"БЪЛГАРИ–"НЕ"на тази безотговорна и непростима история."ГЛАСУВАЍТЕ"в ПОДКРЕПА НА "ПЕТИЦИЯТА".

 
 
 

Гост

#81

2015-02-23 19:07

Това не е грешка, това е целенасочена дейност, която се върши от години (25) и цели унищжение на България. В икономическо, социално, хуманно отношение ние сме унищожени...остава последното...дух, история, култура(


Гост

#82 Re: Re: Така и трябва!

2015-02-24 20:54

#72: spolia - Re: Така и трябва! 

 Виждате ли, аз някак си съм прогледнала доста отдавна. Живея по квартири откакто се помня, регистрирала съм се в библиотеки  веднага щом се заселя някъде. В София не съм живяла, но това не ми е пречило да ползвам няколко библиотеки там - напр. тази на площад "Славейков", както и Националната библиотека. Тъкмо поради моят ,да го наречем, "туристически" читателски опит, мога да споделя колко различно е отношението в една провинциална окръжна библиотека и във "Великата Национална" такава. За мен обаче е ясно, че свестни, отговорни и добри библиотекари има навсякъде. Ще бъде някак жалко да си отидат тъкмо такива хора, а не някое калинче-роднинче! Пиша тук заради "обратната връзка". В момента темата е болезнена и тъкмо сега дребният, незначителен читател с неговите "мижави претенции" най-после може да бъде чут! А някой може да познае себе си в гореописаното и най-после да се чукне в канчето, че тези институции НЕ СЕ СЪЗДАВАТ ЗАРАДИ СИНЕКУРНИТЕ РАБОТНИ МЕСТА, ЗАРАДИ ПРИСЪСТВЕНИТЕ "РАБОТНИ" ДНИ,  а тъкмо заради читателите. Идеята за библиотеките не трябва да е някаква високопарна абстракция, тъ като те трябва да служат на тези, които ги посещават. Дори и когато става въпрос за съхраняване на исторически архиви, пак, отново, всичко  е заради това, че някой ден ще ги посети историк, езиковед или друг някакъв експерт. ПРОЧИЕ, ИСТИТУЦИИТЕ НЕ СА САМОЦЕЛ и ще се радвам, ако повече библиотекари с чиновнически манталитет заживеят с тази мисъл!!!


Гост

#83

2015-02-26 07:38

Властта се страхува от четящите, мислещите , инакомислещите.

Гост

#84

2015-02-26 09:31

Недостойно е за една държава да ликвидира хранилището на културата и писмеността!

Гост

#85

2015-02-26 16:22

''Властта се страхува от четящите, мислещите , инакомислещите.''Но, каак, нали за Нова Година Борисов си купи 3 три торбета с книжлета. Собственичката на книжарницата от където си ги е купил каза:))) Даже й бил обещал, като ги прочете, да й сподели коя най-много му е харесала:))) Чете значи човекът и не само за индианци:))) То и ние много четохме за тях, но и други книжки и учебничета четохме и още четем...Да не се пипа Националната Библиотека, а също така и читалищетата - център на култура, книжнина, изкуство!

не доволен

#86 съкращения

2015-02-27 16:21

 

 

Разбирам недоволството на работещите в Националната библиотека но мили недоволстващи замислете се какво предлагате като обслужване,мога да твърдя че отношението и обслужването е под всякаква критика,няма такова чудо никъде другаде.Държите се с читателите по отвратителен начин и моля не се оправдавайте че това зависи от размера на заплащането ви,човек или е за тази работа или не,ако не ви харесва и не сте удовлетворени просто си намерете друга работа а не заемайте местата на хора които биха се справили много по-добре от вас и като стана въпрос само да отбележа че в Националната библиотека работят хора без нужното образование за библиотечната професия,нека първо тях освободят от работа а тези които останат да наблегнат на вежливостта към читателите а след това да имат каквито и да е претенции.Не са ви виновни нито управляващите нито някой друг а самите вие,нека разкарат гнилите ябълки а тези които останат да помнят че са там в помощ на клиентите си а не да ги гледат на криво защото са им задали някой въпрос и са им развалили спокойствието.Не очаквайте “доволните “читатели да застанат зад вас!


Гост

#87

2015-02-27 18:41

Защо 86  поставя под общ знаменател всички работещи в Националната Библиотека. Това, че има хора, които не изпълняват добре задълженията си не е причина да се режат субсидиите на такава важна институция в НРБ. Това обаче е само ПОВОД и той се използва Изключително добре от тези, които искат да унищожат Българската Култура;( За пример мога да дам българското кривосъдие, където магистратите не само, че не си изпълняват работата, но вършат престъпление (имам личен опит в борба с организирана престъпност на всички нива на правосъдието - районни, градски, вкс, съдии и прокурори) но взимат много високи )за стандарта на България) заплати и в момента искат още 12-15% увеличаване на заплатите. Т.е. от около 1 600 лв на месец (най-ниска заплата на младши магистрат.прокурори) да стане 1 800 лв. мес. + другите бонуси и 4 месеца отпуски.. при изключително ниско качество или престъпление при извършване на работата им.  Номер 86 явно ще предложи да се закрие правосъдната система на България:))) и добре ще направи:)))  Аз и моето семейство сме ползвали дълги години БИБЛИОТЕКАТА и през този период не сме имали никакъв проблем и оплакваниян, напротив били сме доволни, но за магистратите не можем да кажем подобно нещо! 


Гост

#88 до 86

2015-02-28 09:40

И аз разбирам недоволството ви, но да ви попитам - бихте ли работили за 300 лв, само защото ви харесва тази работа, въпреки че знаете, че имате да плащате сметки и да гледате семейство? Съгласна съм, че има колеги, които просто не са за там, съгласна съм, че трябва да се махнат и бройките назначени без образование, защото били роднини на един кой си или близки на директорката. Но моля ви, не слагайте всички под общ знаменател. Младите в тази библиотека сме/бяхме и без това дефицит. Никой от нас не е отишъл да работи там заради "голямата" заплата. Но за съжаление в България работиш добре когато ти плащат добре. За себе си работиш до един момент. Относно намирането на друга работа - кажете ми как точно хора с вече над 20 години стаж в тази област да си намерят работа за повече от 300 лв? Младите хора е трудно да си намерят, а какво остава за по-възрастните.

И за обслужването не съм съгласна. Имам колеги, които прекрасно си вършат работата. Друг е въпроса за какво става дума, вината може да не е само в тях. Очаквам да ме нападнете, но аз защитавам себе си и тези, които имаме желанието да го работим това, независимо от възрастта. И като казахте, че заемаме мястото на по-квалифицирани - искам да ми кажете, ако сте специалист в тази област, бихте ли работили за тези пари? Предполагам - не. Всичко, което искаме е нормално заплащане и условия за работа. Вече съкратиха колеги, орязаха ни и бюджета. Догодина няма да се изненадам, ако прекрасния ни министър отново реши да съкращава и да орязва. И така след някоя друга година културни институции няма да има, ще има само сгради, напомнящи, че някога и ние сме имали култура.

И за последно отново - не ни слагайте всички под общия знаменател, изключения винаги има.


Гост

#89

2015-02-28 21:33

''но да ви попитам - бихте ли работили за 300 лв,''Това са смешно, смешно малко пари:( - надявам се, че не се шегувате... Около 200 $ намесец - Ужас, то не стига само за парно и други консумативи, ами храна, дрехи, транспорт, лекарства, евентуален наем...И като само се сравни с кривосъдниците, които за МНОГО ПО-ЛОША и КРИМИНАЛНА РАБОТА/ДЕЙНОСТ получават от 1,600 до 3,000 лв на месец. Плюс пари за дрехи, големи ваканции и разни други бонуси. Да не говорим за други дейци на културата и духовното развитие или нашите учители, които въпреки образованието си и много трудната и ОТГОВОРНА работа получават също подигравателно ниски 300-500 лв на месец. Явно някой иска да разклати социалните устои на нашето общество, което и без това е разбито и обезличено за последните 26 год.

Има много по-сериозни въпроси за решаване и рязане, но някои платени писачи се опитват да ни хвърлят прах в очите с дребнавости. Аз също съм ползвала Библиотеката, така я наричахме в нашия курс на галено:))) Много ни помагаше и затова искаме да направим дарение! Време е Вежди пияндето да се изхвърли от тази "роля", която хич не му подхожда, но му я дадоха по партийна принадлежност..изглежда..

Успех на петицията, аз също я подписах и изпратих на колефи и приятели:)

 


Гост

#90

2015-03-02 08:18

A reduction in the funding would be a serious attack on Slavonic culture.

Гост

#91

2015-03-05 18:30

''A reduction in the funding would be a serious attack on Slavonic culture.''

Exactly!!!


Гост

#92

2015-03-29 15:17

Молин за подкрепа и за тази кауза -  http://www.peticiq.com/112070

Благодаря!


Гост

#93

2015-04-01 18:52

С тези малки заплати човек трябва да прави донейшъни първо на служителките на Библиотеката, (за тяхното оцеляване) после да дава за книги...тъжна история и срамна...