В подкрепа на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"


Гост

#1

2015-02-13 07:41

Явно МК се интересува не от хората, които въпреки всичко крепят последните останки от националната култура, а от пари и самореклама. От такъв министър и подобно правителство друго не може и да се очаква.

Гост

#2

2015-02-13 08:12

Добре формулирани искания - те поставят въпросите на националната политика в областта на културата, които важат и за другите институти и институции, които търпят съкращения и които по един или друг начин изразиха мнение в медии и така нататък. В този смисъл ми се струва, че могат да обединят позиция и усилия, защото става дума за държавната политика в областта на културата, става дума и за мястото на науката и научните институти и тяхното бъдеще. Крайно време е този въпрос да бъде поставен като въпрос от първостепенно значение за България. Аз лично бих казала, че нямаме нужда от нови нови инициативи като Българския Лувър и подобни, на фона на невъзможността страната да поддържа работата и развитието на вече съществуващите национални институти и институции... Тоест предпочитам Националната библиотека, НИНКН, музеите и галериите да се развиват и се радвам, че най-после ще поискат нормално заплащане и условия да се влага в бъдещето

Гост

#3

2015-02-13 08:12

Националната библиотека е крепителка на българския дух и пазителка на културното наследство!

Гост

#4

2015-02-13 08:53

Докато има още духовност за спасяване!

Гост

#5

2015-02-13 09:30

no comment

Гост

#6

2015-02-13 10:05

Съкращението на персонал НЕ Е реформа. Явно за г-н Рашидов и г-н Борисов думата култура не присъства в речника им. Престъпление е да режеш от културата на един народ. Не трябва да се примиряваме, а да отстояваме правата си, защото както е казал Левски: "Дела трябват, а не думи"

Гост

#7

2015-02-13 10:21

Подкрепям колегите си от Националната библиотека "Кирил и Методий" и тяхното право да труд чрез библиотечната професия и усилията на всички управленчески действия, които целят издигането на библиотеките като институтции, които са необходими на обществото за повишаване на качеството на живота на всички, които се нуждаят от образованост и култура.

Гост

#8

2015-02-13 11:02

Мисля, че коментарите са излишни.Само бих задала на господа управляващите идин единствен въпрос.Защо, когато трябва да се направят икономии, или да се даде на други недоволни първо се посяга на културата?
четящ

#9

2015-02-13 11:25

Тази петиция вероятно следва да напомни на всички които участват в научната сфера, че ако искаме наистина да бъдем на европейско ниво в това отношение, Народната библиотека трябва спешно да бъде модернизирана. Бюджетът за закупуване на литература и медийни продукти трябва значително да бъде увеличен, защото в противен случай тя ще си остане това, в което се е превърнала в момента - архив. Всеки, който е посещавал европейските централни и университетски библиотеки знае огромната разлика. Наличието на лятна ваканция е смехотворно - кога освен през ваканцията "народът" ще чете в Народната библиотека?! Работното време също е организирано така, че освен професионалните изследователи и пенсионерите никой друг не може да се ползва от нея. Сиреч, не съкращение на персонала, а ефективно управление в рамките на едно по-рационално работно време е нужно на библиотеката.


Гост

#10

2015-02-13 11:41

Една библиотека трябва да се отглежда, съхранява и обгрижва като едно цвете - ежедневно! Прекъсне ли се този процес - възстановяването е трудно и невъзможно дори. Един ден това няма да ни го простят нашите деца и внуци, където и да са те по света....!


Гост

#11

2015-02-13 11:49

напълно съм съгласна с колегите от народна библиотека да протестират за библиотеките не се прави нищо.

Гост

#12

2015-02-13 12:00

Читателите в Националната библиотека отдавна са в очакване да се подобри нейното финансово състояние, за да може успешно и адекватно да изпълнява своите функции и задачи. Оказва се, че не само няма да стане, но дори нещата ще се влошават с всеки изминал ден. Това, което се случва, е ужасяващ пример за потресаваща деградация на българското общество, управлявано от неграмотни и самозабравили се политици! 


Гост

#13

2015-02-13 12:12

Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" не е само дом на книгата. Тя е несравним източник на памет за книжното ни наследство, условие и връзка между архива, модерната периодика, литературата. Това е мястото на срещата между мислещите и отговорни към Словото хора.

Гост

#14

2015-02-13 12:20

Настоящото правителство дойде на власт с обещанието за радикални реформи във всички области на държавния,обществения,културния и икономическия живот.
Целта на обещанията беше да се прекрати досегашния над 20-годишен преход,който се отличава с упадък на държавността,липса на правосъдие,социална несправедливост,духовно оскотяване и икономически хаос.
Обещанията гарантираха цивилизованост!
Съкращаването на бюджета на Народна библиотека и на библиотекари-специалисти не само,че е незаконно,но и показва липсата на културни ценности и цялостна културна стратегия,както на управляващите в цялост,така и на ръководещите Министерството на културата!
Господа министри,господин министър на културата,трябва да осъзнаете,че инвестициите в духовността са по своя характер дългосрочни,дори безсрочни!
Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" не само съхранява,но и създава общочовешки,хуманни ценности.Тя е изразител на националния дух и самосъзнание!
Няма как да я лишите от специфичните и функции без общественото ни съзнание да оскотее,духовното ни съзнание да се дехуманизира и да се превърнем в биологични индивиди,за които първичните инстинкти са смисъла на съществуването!
Дано,обаче "уважаемо" правителство и най-вече,господин финансов министър,съкращаването на бюджетните разходи не се стовари и върху останалите културни институции,науката и образованието!
Дерзайте,господа,с "реформите" си пишете история!
Горан Благоев

#15

2015-02-13 12:39

Крайно време е всички граждани, които смятат, че имат нещо общо с културата да излезем пред Парламента и да поискаме оставката на Вежди Рашидов. Да беше съкратил средствата, които ще се източат при съграждането на историческите Дисниленди на Трапезица и в Плиска. Тази личност е срамотна дори за онова, което е останало от националната ни култура...  Позор за нас, че го търпим още!!!


Гост

#16

2015-02-13 13:16

Накаде, без духовност,книги и библиотеки? Толкова се изкраде,разруши безвъзвратно,а сега и това.
четящ

#17 Re:

2015-02-13 14:09

#15: Горан Благоев -  

За "историческите Дисниленди на Трапезица и в Плиска" (към които ще добавя и Созопол) е отговорен Божидар Димитров, чиято е идеята и който, твърдят, не лошо печели от всичко това.

Весела Ангелова

#18

2015-02-13 14:28

Божидар Димитров, че е виновен, е факт. Но и че това не става, а и не може да стане без изричната благословия на Вежди, също е истина.

Димитър Първанов
Гост

#19

2015-02-13 14:55

Там е историята на България под формата на писано слово,това е достатъчно условие защото думите отлитат , но написаното остава за поколенията след нас.А народ без история няма бъдеще.И защото са необходими достатъчно хора за да се поддържа целият този огромен фонд.Наскоро чух,че министър председателя на една скандинавска държава отивал на работа с колело,аз предлагам Вежди да си продаде служебния мерцедес и да се качи на колело мисля ,че с тези пари ще има за заплати доста време.(-:  Успех.


Гост

#20

2015-02-13 15:09

Петицията е съвършено правилна. На всяка цена трябва да защитим Националната библиотека от посегателствата на лъжедължавата

Гост

#21 Re:

2015-02-13 15:15

#9: четящ -  

 Отговарям Ви по въпроса за "ваканцията". Това не е период на отпуски за работещите в Библиотеката. Това е времето за подреждане на фондовете, проверка на фондовете и ремонтни работи по и в самата сграда. Когато работим с читатели не можем да правим тези дейности. Това се прави ежегодно вече няколко десетилетия.

 

четящ

#22 Re: Re:

2015-02-13 16:03

#21: - Re:  

Затова настоявам, че проблемът е организационен - доколкото същите нужди имат всички големи библиотеки, а в същото време не прекъсват работата си. Следователно има начин това да бъде избегнато. Може би е редно да бъдат проведени проучвания и консултации с други библиотеки.

Работното време на библиотеките с добра репутация често завършва през нощта - има и денонощни библиотеки. Това също е сериозен въпрос.

Абонаментите за всички престижни бази данни са ултимативно важни аз всяка една значителна библиотека.

Попълването на идеологически селекционирания фонд през времето от 1945 - до 1989 г. е още един проблем, който може да се реши. Европейските библиотеки непрестанно прочистват фондовете си и ако имаше добро желание тези непълноти щяха да бъдат попълнени.

Не е ясен принципът, по който се закупуват книги - провеждат ли се консултации със всички научни направления или се разчита на вътрешни експерти?

Всичко това може да бъде подобрено, ако има инициатива от обществеността. Но тъй като библиотеката е много, много бедна повечето учени предпочитат да положат усилия да осигурят престоя си в страни, които разполагат с богат книжен фонд, отколкото да работят за твърде несигурната кауза на Националната библиотека. Това затваря кръга на нашето библиотечно безобразие.

четящ

#23 Re:

2015-02-13 16:06

#18: Весела Ангелова -  

 То става със съдействието на почти всички културни министри напоследък. Божидар Димитров (благодарение на нечие съдействие или общото бездействие) успява да запази сферата си на влияние при почти всички политически управления.


Гост

#24

2015-02-13 17:23

Дано помогне тази петиция! Библиотеката е институция с човешко лице! Нейната болка е болка на духа ни!

Гост

#25 Така и трябва!

2015-02-13 17:23

Ще ви разкажа що за обслужване получих в читалня на Националната библиотека. Загубих час и половина там, за да НЕ свърша и един грам полезна дейност. Даже си платих за еднократно ползване, за едното нищо! И така, служителки (цели 3) в общата зала с каталозите, си седяха по бюрцата и дори не насочваха хората къде да търсят  по каталозите. Нейсе, след двайсетина минути, намерих в каталога това, което ми трябваше. Естествено, по беглите бележки в каталога, човек никога не може да резбере какво точно съдържа книгата - ще му бъде ли тя полезна или не. Попълних максималния допустим брой заемни бележки и още една бележка. В нея една от служителките само отбелязва в коя зала да отида и на кое място - място № и т.н. Отивайки в залата, седнах чинно на посоченото място, мислейки си наивно, че то е посочено, за да може библеотекарката в съответната зала да ми донесе книгите на място, а не да ме повиква като пъдар (още повече, че нейното бюро беше поставено гърбом спрямо читателите, така че те дори не могат да виждат кога се носят книгите). Там пък чаках 45 минути! Така, гърбом, седнала на място №...Зад гърба ми тези "високо квалифицирани служителки на културата" си приказваха по най-прозаични теми, без да ги интересува дали пречат на читателите. Накрая взех, че станах, и попитах : извинете, заявих едни книги преди 40 минути. Дали не ги данесоха вече? Чак тогава  ме попитаха как се казвам и ми побутнаха  моята собственоръчно написана заемна бележка,върната преди не знам колко време, на която пишеше, че книгите ги няма... Няма да се питам как така цели 3 или 5 книги (не помня вече), описани като налични в каталога на читалнята, липсват! Няма и да питам и защо се попълва номера на това мястото, където да седнеш!  Но искам да попитам, вас, протестиращите, за какъв професионализъм иде реч, м?!