В подкрепа на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"


Гост

#51

2015-02-16 08:57

Съкращенията в Националната библиотека на квалифицирани специалисти е удар срещу българската култура, религия и идентичност. Вместо да увеличат бюджета и заплатите, те съкращават дългогодишни служители, в това число и пред пенсия. Необходимо е Министерството на културата да промени подхода си и да помогне, вместо да пречи, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" да заеме достойно място след другите европейски библиотеки.

Гост

#52

2015-02-16 09:05

Аргументацията в петицията е направена много добре. Силното правителство никога не съкращава парите за култура и образование. Примери много от съседни и по-далечни държави също в икономическа криза. Но това говори само за културата на министъра. Трябваше да сме по-настоятелни и да не допуснем този министър, сега ще му сърбаме попарата. За български "Лувър" има пари, министър Рашидов, а за Националната библиотека няма? Нали уж сте министър на цялата българска култура?

Гост

#53

2015-02-16 10:07

Националните институции са част от държавния авторитет, те са символ, опит и памет на нацията - отслабваш ли ги, неглижираш ли ги, пренебрегваш ли ги - удряш по престижа на страната, по самочувствието на гражданите й. За финансовия министър, а и за правителството като цяло, тази идея, явно, е недостижима за осмисляне, камо ли за последователно отстояване. Жалко! Каквито националните ни институции - такава и държавата ни, това не е първият случай, в който управляващите секат клона-държава, на който седят. А после се чудят защо не ни уважават достатъчно. 

Петицията представя Националната библиотека като едно по-специално книгохранилище, но тя е много повече от това. Днешният, а и утрешният ден на библиотеките по света са свързани с качеството, количеството и споделянето на информационни и електронни продукти. Библиотеката е част от тези глобални процеси чрез европейската система за споделена каталогизация COBISS и чрез дигитализацията на документи от фондовете си и участие в библиотека Europeana. Само през 2014 са създадени и предоставени за ползване над 55 хиляди информационни единици (записи) в електронния каталог, който може да бъде ползван от всяка точка на планетата. Така Националната библиотека работи за престижа  на България като производител на информационни продукти и средище на култура.

И ще продължи да го прави.

 


Гост

#54

2015-02-16 11:28

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" трябва да получи максимална подкрепа от държавата, защото тя е културен институт с национална отговорност за опазване паметта на нацията и книжовното културно наследство. В епохата на информационното общество към традиционните функции и задачи на библиотеката се прибавят нови. В библиотеката работят подготвени специалисти с висок професионален дух и чувство за отговорност! Те достойно защитават своите трудови места, въпреки срамно ниските заплати и лошите условия на труд. Сградата на библиотеката и хранилищата се нуждаят от основен ремонт и от постоянна поддръжка, за което също е нужен достатъчно персонал! Това е отговорност на държавата не само към просперитета на нацията в настоящето общество на знанието и информацията, но и към бъдните поколения, към съхраняването на съкровищницата на българската култура и ПАМЕТТА НА БЪЛГАРЩИНАТА.

Гост

#55

2015-02-16 13:08

Не може при никакви обстоятелства да се съкращава персонала на НБКМ. Това е от огромно значение за науката, образованието и културата в България.

Гост

#56

2015-02-16 14:24

националната ни библиотека е институция с изключителна важност за цялостното ни образование и научните изследвания. Ако има каквато и да е подкрепа, която можем да окажем, то трябва да го направим без да се замисляме!

Гост

#57

2015-02-16 15:20

''Не може при никакви обстоятелства да се съкращава персонала на НБКМ. Това е от огромно значение за науката, образованието и културата в България.''

 Да съкращават депутатите, които взимат само големите заплати и правят нищо. Да съкращават разни партийни членове - толкова много партийки са се навъдили с кърлежи, които смучат и убиват България. Никакво пипане на Народната Библиотека. Увеличаване на бюджета и подобряване условията за работа на персонала. Тази работа е трудна и много отговорна с голямо психологическо натоварване. Благодаря за хубавите мигове, които аз и съпругът ми сме имали в БИБЛИОТЕКАТА. И ние планираме донейшън - да подарим няколко ценнни книги за Библиотеката и бъдещите поколения, и без това правителството няма да ги купи...Явно духовно, културно, развитие, образование на българите не е приоритет на правителствата от последните 25 год.

Кирил Николов

#58

2015-02-16 18:16

Народните представители могат да си сменят автопарка, а за културата какво остава? Народната библиотека вече загуби История славянобългарска, трябва ли да загуби и останалото, заради поредното управленско безхаберие?


Гост

#59

2015-02-16 18:17

Много добре е написано. Всичко е казано. А като се има предвид и че хранилищата са недостатъчни, че ценни книги са в разни хангари извън НБКМ и т.н., и т.н. Проблемите са много, а библиотекарите в НБКМ са стоици.

Гост

#60

2015-02-16 18:19

Против погрома над културата и незаконните ськращения в Нар. библиотека.
КС

#61

2015-02-16 18:31

Пари се намират за всичко, само не и за образование и култура. Бавно, но методично се съсипват театри, опери и библиотеки, училищата са остарели физически и морално. Някой да е чул да се строи ново училище или библиотека? Занемарено е и това, което е построено в миналото и което трябва да пазим два пъти по-ревностно, защото не можем да създадем нищо ново. Сградата на Националната библиотека е с уникална архитектура и освен национална книжовна съкровищница е и паметник на културата. Дано петицията да помогне да се привлече вниманието на "избраниците на народа" към проблемите Националната библиотека. Може да се организира и нещо като национална кампания в подкрепа на институцията, но трябва да се излезе от рамката на петицията и да се разшири инициативата с решаване на всички сериозни проблеми там.

Макето

#62

2015-02-16 18:32

Леле, ама какво очаквате от Веждичката? Изнесе над 400 артефакта от българските музеи в Турция, без да пита никого, сега иска да закрие Народната библиотека!!! Тоя е срам и позор за нацията, Бойче, изхвърляй го от кабинета, дорде е време! Трябва ли Европейската комисия да ти напомня, че става въпрос за ЕВРОПЕЙСКО културно наследство?


Гост

#63

2015-02-16 20:24

''Пари се намират за всичко, само не и за образование и култура. Бавно, но методично се съсипват театри, опери и библиотеки, училищата са остарели физически и морално. Някой да е чул да се строи ново училище или библиотека? Занемарено е и това, което е построено в миналото и което трябва да пазим два пъти по-ревностно, защото не можем да създадем нищо ново. Сградата на Националната библиотека е с уникална архитектура и освен национална книжовна съкровищница е и паметник на културата. Дано петицията да помогне да се привлече вниманието на "избраниците на народа" към проблемите Националната библиотека. Може да се организира и нещо като национална кампания в подкрепа на институцията, но трябва да се излезе от рамката на петицията и да се разшири инициативата с решаване на всички сериозни проблеми там.''

 

Съгласни.

аэаэ

#64 Re:

2015-02-17 07:36

#9: четящ -  

 Присъединявам се към констатацията, че националната библиотека от много много години не е ориентирана към народа, към потребители на книжнината и знанието. Ако не са отворени във време, подходящо за хората да ги ползват, за какво са?


Гост

#65

2015-02-17 08:16

Уважавам, г-н Рашидов и не вярвам, че това е негово решение, просто е подведен и мисля, че ще размисли относно НБ "Св. Св. Кирил и Методи" и предлаганите 15% съкращения. Там работят такива специалисти, които трудно се създават и ако се стигне до там, че де бъдат изхвърляни на улицата ще бъде пагубно и за библиотеката и за България, също така и за ЕС, защото сме част от него!

Гост

#66

2015-02-17 08:23

Обръщам се с въпрос към г-н Министъра, били ми казал колко библиотеки са построени през последните 25 години и колко джамии и защо?

гост

#67 .......

2015-02-17 10:31

До 65 - съкращенията за съжаление са факт вече, колегите подписаха съответните документи и от март няма да са на работното си място. Съответно работата ни се увеличава заради намаления персонал, условията на работа ще се влошат заради липса и на чистачи. Прилагам и линк в който колеги подробно са описали и други проблеми на НБКМ - повече инфо тук . Според мен реформа трябва да има, но не по този начин


Гост

#68

2015-02-17 10:37

Библиотеката е аптека за душата...
Без съдействието на библиотечните работници, няма да има наука и научни проекти в България...
Не бива да ставаме провинция в науката.
В момента се извършва процес на смяна на поколения, технологии и методиката на преподаване.
Започнал е процес на дигитализация на славянската култура, ако се съкращават библиотечните специалисти, този процес ще спре и изоставането ще стане още по-голямо...

Гост

#69

2015-02-17 11:21

Народната библиотека е наше национално богатство и извънредно необходима културна и научна институция и всичко, което би затруднило нейното функциониране чрез намаляване на персонала, считам за крайно недалновидно решение.

Гост

#70

2015-02-17 16:01

''Главно действащо лице е зам.директора по библиотечно дело Анета Дончева. Действията й спрямо част от персонала започват още през пролетта на 2013г. Тогава беше обещано увеличение на работните заплати от 11% за всички работещи. В последствие се оказа, че ще раздадат само 8%, на практика обаче, процентите бяха разделени и хора приближени до нея взеха от 11-20%, докато масово библиотечните работници получиха само 4% а имаше случаи от 2.5%. След този случай се надигна голяма вълна от негодувание, което принуди зам.директорката лично да обходи отделите и със заплахи да гаси напрежението. Интересно е, че неудобните и търсещи си правата служители биват премахнати. Като за начало беше сменен началника на служба „''

 

Значи тази "директорка" Анета Дончева си е позволила да третира хората като крепостни и библиотеката като бащин имот;(((  Та тези паразити са навсякъде.. Кой я е назначил и защо??? Такъв човек все още работи там или , силно се надяваме, вече не работи. 


Гост

#71

2015-02-18 00:59

Щом има такава "директорка" на библиотечното дело, май не е добре да се правят дарения. Такъв алчен и неетичен човек, попаднал по погрешка в лоното на книгите, може и да продаде даренията, някои от книгите са ценни, от известни издателства и струват много $$$$...

spolia

#72 Re: Така и трябва!

2015-02-21 18:14

#25: - Така и трябва! 

 Пази, Боже, сляпо да прогледа! Веднъж отишъл в библиотека и  вече много знае! Аз редовно ходя да чета там с удоволствие повече 30 години и всеки път ми е полезно. Но ако всеки си знаеше мястото в тази държава, КПД-то щеше да е несравнимо по-високо....

гост

#73

2015-02-22 13:37

Това не е салам, отрязваш 1/3 и започваш да се храниш диетично. Това са институции, които трябва да работят, които са обречени на нищета от десетки години, а в момента трябва да бъдат унищожени не за друго, а защото са били мизерно действащи и забравени от държавата. Вместо да им се даде шанс да оцелеят.Проф. В. Минеков, http://news.bgnes.com/view/1217332#.VOlpvqhhvLg.facebook


Гост

#74

2015-02-22 14:27

Предвидените бюджетни съкращения за намаляване числеността на персонала на НБКМ са абсолютно необоснавани и представляват акт на незапомнен културен вандализъм!

Гост

#75

2015-02-22 14:40

Тази фронтална атака срещу Националата библиотека (и българската култура като цяло) е ярка демонстация на тоиталния морален банкрут на сегашното ръководство на Министерството на културата и българската политическа класа стояща зад него.