Без!опасни детски площадки в Хисаря

Петиция за обезопасяването и обновяването на детските площадки и съоръжения за игра, намиращи се на територията на град Хисаря.

До Кмета на община Хисаря

До Председателя на Общински съвет Хисаря

До Председателя на Комисията по култура и образование към ОбС Хисаря

До Главен експерт “Образование” в Общинска администрация гр.Хисаря

До Областния управител на Област Пловдив

До Директора на ОДЗ "Мечо Пух", гр.Хисаря

До Директора на ЦДГ "Пинокио", гр.Хисаря

До Директора на ЦДГ "Дъга", гр.Хисаря

До Директора на СУ "Христо Смирненски", гр.Хисаря

До Директора на ОУ "Климент Охридски", гр.Хисаря

До Директора на ОУ "Васил Левски", гр.Хисаря 

До Министъра на регионалното развитие и благоустройството

До Министъра на образованието и науката

До Министъра на здравеопазването

До Министъра на младежта и спорта

До Председателя на Държавна агенция за закрила на детето

До Омбудсмана на Република България

До Председателя на Комисията за защита на потребителите

До Председателя на Националната асоциация за защита на потребителите

До Управителя на „РоСПА – БЪЛГАРИЯ”

До българските медии и неправителствени организации      

Всички детски площадки за игра, както и доста от съоръженията за игра и спорт в град Хисаря се нуждаят от спешен ремонт и подмяна на старите и опасни съоръжения и настилки, голяма част от които са от времето на родителите на сегашните деца.

Няма нито една площадка, на която щастливо и безгрижно да играят децата, без да бъдат заобиколени от опасности - стърчащи железа, пирони, винтове, счупени дъски и пластмаси, циментови пясъчници с остри ръбове, липса на ударопоглъщаща настилка, счупени пейки и беседки, опасни спортни съоръжения.

Защо, типично по български, чакаме да се случи инцидент, за да се обърне внимание на това, че тези съоръжения са опасни?! Защо никой не мисли за децата и за тяхната безопасност преди да се случи нещастие?!

Децата на Хисаря, нашите деца, вашите деца или тези на ваши близки, приятели и познати са в непрекъсната опасност, играейки на местата, които са определени за това.

Това ли е грижата на общината за децата? Срам и позор!
В най-зеления град на България, в курорт, популярен и търсен заради прекрасните си паркове е жалко, дори престъпно да няма място, на което децата да играят безопасно. Децата са не само на местните жители, но и на туристите, които идват в града.

Съгласно НАРЕДБА № 1 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УСТРОЙСТВОТО И БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЛОЩАДКИТЕ ЗА ИГРА, издадена от Министъра на регионалното развитие и благоустройство, Министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за закрила на детето, която е в сила от 07.05.2009 г., стопаните на съществуващи площадки за игра са длъжни да ги приведат в съответствие с изискванията на наредбата в срок до 31 декември 2018 г. Ето и линк към наредбата: http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135617098

Питаме - имат ли стопаните на детските площадки за игра съставен план за контрола и поддържането им и за осигуряване на съответствие с изискванията за безопасност?

Настояваме - Община Хисаря да представи публично план с конкретни срокове за обновяване на старите и опасни детски площадки и съоръжения за игра и спорт, намиращи се на обществени места в града, както и в детските градини и училищата в град Хисаря.

Искаме - бързи и навременни действия, обвързани със срокове. 
Обещанията не гарантират безопасни места за игра!

Налице са много добри практики в много други общини, които дори са по-малки от община Хисаря - и като площ и население, и като приходи от местни данъци и такси. 

Нека всички се обединим, ако е достатъчно голям общественият натиск би могло да се пребори безхаберието от страна на Общината! Дайте своя глас в петицията. Направете го за децата, те са бъдещето ни!  

Децата на Хисаря ги има! И са най-важните! Спрете да ги пренебрегвате! 

╚►Моля всички, които се подписват да го правят на български език .  

╚►Не си крийте подписа. Всеки подпис е подкрепа за осигуряването на безопасността и усмивките на нашите деца.

Снимки на състоянието на детските площадки може да видите тук: http://decatanahisarya.snimka.bg/children/detski-ploshtadki-hisarya.958694


Родителите на децата на град Хисаря    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Facebook