Да спасим вековен кромлех от унищожение, край с. Царев Брод, обл.Шумен.

П Е Т И Ц И Я ОТНОСНО: Предприемане на незабавни и спешни мерки за спасяване от унищожение на вековен мегалитен паметник, край с. Царев Брод, обл.Шумен, за неговата консервация и реставрация.

До Министъра на културата на Република България  Г-Н Атанас Атанасов, до зам.министрите и до главния директор и началник на отдел  "Недвижимо наследство "- към Министерство на Културата на Републиката България.

Господин Министър, пишем Ви от името на  български граждани, интересуващи се от историята и културното наследствонародината, обединени от идеята за опазване на един древен мегалитен паметник , част от културното наследство и историята на страната ни.
Обръщаме се към Вас,като към български политик, носещ съответното делегирано от Народното събрание задължение за грижа относно културното наследство на страната и разполагащ със съответните властови инструменти за управление и съхранение на българското историческо наследство.

Безкомпромисно сме убедени, че преди всичко и основно задължение на политика е да създава условия за развитие на народния дух ,културата и достойнство на гражданите. Да стимулира ценности ,да създава възможности и амбиции. Които да имат визия в дългосрочен план, а не само търговски конюнктурни решения, вземани от моментните политически възгледи и бързо заменяни от следващи..

Ето защо, чрез настоящето писмо, настояваме пред Вас, да бъдат предприети мерки за спасяване ,консервация и реставрация, която  е крайно неотложна. В землището на село Царев Брод, обл.Шумен, е открито уникално каменно съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение.

Най-разпространената теория за характера на археологическата находка е, че това е кромлех – съоръжение, изградено около 6 век преди н.е. от големи каменни блокове, подредени в кръг, служещо за астрономическа лаборатория. Такива в Европа са Стоунхендж в Англия и Карнак в Бретан, Франция.

 


inbound3574728601399824045.jpg


"български граждани, интересуващи се от историята и културното наследство"    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам "български граждани, интересуващи се от историята и културното наследство" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )