Да спасим вековен кромлех от унищожение, край с. Царев Брод, обл.Шумен.

П Е Т И Ц И Я ОТНОСНО: Предприемане на незабавни и спешни мерки за спасяване от унищожение на вековен мегалитен паметник, край с. Царев Брод, обл.Шумен, за неговата консервация и реставрация.

До Министъра на културата на Република България  Г-Н Атанас Атанасов, до зам.министрите и до главния директор и началник на отдел  "Недвижимо наследство "- към Министерство на Културата на Републиката България.

Господин Министър, пишем Ви от името на  български граждани, интересуващи се от историята и културното наследствонародината, обединени от идеята за опазване на един древен мегалитен паметник , част от културното наследство и историята на страната ни.
Обръщаме се към Вас,като към български политик, носещ съответното делегирано от Народното събрание задължение за грижа относно културното наследство на страната и разполагащ със съответните властови инструменти за управление и съхранение на българското историческо наследство.

Безкомпромисно сме убедени, че преди всичко и основно задължение на политика е да създава условия за развитие на народния дух ,културата и достойнство на гражданите. Да стимулира ценности ,да създава възможности и амбиции. Които да имат визия в дългосрочен план, а не само търговски конюнктурни решения, вземани от моментните политически възгледи и бързо заменяни от следващи..

Ето защо, чрез настоящето писмо, настояваме пред Вас, да бъдат предприети мерки за спасяване ,консервация и реставрация, която  е крайно неотложна. В землището на село Царев Брод, обл.Шумен, е открито уникално каменно съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение.

Най-разпространената теория за характера на археологическата находка е, че това е кромлех – съоръжение, изградено около 6 век преди н.е. от големи каменни блокове, подредени в кръг, служещо за астрономическа лаборатория. Такива в Европа са Стоунхендж в Англия и Карнак в Бретан, Франция.

inbound3574728601399824045.jpg

"български граждани, интересуващи се от историята и културното наследство"    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам "български граждани, интересуващи се от историята и културното наследство" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.