НЕ НА ПОРЕДНАТА СХЕМА И ЗАГРАБВАНЕТО НА ПУБЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО! НЕ НА ЗАГРАБВАНЕТО НА ПРОСТРАНСТВОТО ПРЕД РУМ „ЧЕРНИ ВРЪХ“ В ЛОЗЕНЕЦ! ДА НА НОВО И ЖИЗНЕНО МЯСТО ЗА СРЕЩИ И ПАЗАР В ЛОЗЕНЕЦ!

С огромна тревога разбираме от постове на Георги Георгиев, председател на СОС (ГЕРБ), че тихомълком се готви нова схема, състояща се в заграбването на пазара пред РУМ „Черни връх“ чрез отнемането му от Лозенец и предоставянето му на непрозрачно общинско предприятие и то с неясна визия за бъдещето му.  Ние, жителите на „Лозенец“ и столицата казваме НЕ на тази поредна схема!

Действително дълги години пазарът на РУМ „Черни връх“ не отговаря на съвременните разбирания за пазар. Пространството е с остаряла концепция, претъпкано е с обекти и не се поддържа добре, а някои сергии са откровено мърляви. Разбираме също така, че обектите са незаконни и със заповед за премахване, която дълго време не се изпълнява, с което е нанесена огромна вреда на обществения интерес.

Днес ние, жителите на „Лозенец“ и столицата казваме ясно, че заслужаваме много повече! И сме категорични, че ще го постигнем. Желаем истински нова и модерна визия!

Желаем пазара на РУМ „Черни връх“ да се превърне в сърцето на квартала, където гражданите и гостите на „Лозенец“ да се срещат, да участват в градския живот и да чувстват като у дома си. Урбанистите наричат това вторичен градски център и са възможни множество съвременни решения.

Желаем това да бъде живо и модерно публично пространство, достойно за една европейска столица, където да се провеждат събития и базари с разнообразна насоченост като коледни базари, фермерски пазари, хоби базари, фестивали на занаятите и др.

Искаме също така запазването на търговския обект за денонощна търговия с плодове и зеленчуци, както и възстановяването на обществената тоалета зад РУМ-а. Не желаем и няма да позволим застрояването му с павилиони и поредната схема за непрозрачно заграбване на публичен ресурс! Желаем да се гордеем с града си, с квартала си и с едно ново негово съвременно средище - пазарът при РУМ „Черни връх“!

Настояваме съответните общинските органи да се ангажират активно с осъществяването на тази съвременна визия за мястото, като очакваме съдействие включително от главния архитект Здравков. Настояваме също така Столична община да отпусне без отлагане нужните средства за почистване и облагородяване на пространството пред РУМ “Черни връх”.

С подписването си упълномощавам Ивайло Начев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.