Да върнем красивия облик на пространството под площад "Георги Измирлиев" - фонтаните в град Благоевград

ДО

Г-н Илко Стоянов

Кмет на Община Благоевград,

Г-н Христо Дюлгеров

Зам.-кмет по строителството на Община Благоевград,

Арх. Любомир Огорелков

Гл. архитект на Община Благоевград

 

Уважаеми г-н Стоянов,

Уважаеми г-н Дюлгеров,

Уважаеми г-н Огорелков,

 

 

Бихме искали да насочим вниманието Ви и да дадем предложение за подобряване на градската среда на Благоевград, само на метри от сградата на Община Благоевград. Докато пространството пред общината е добре поддържано и редовно се облагородява (работещи фонтани, пейки, цветя, трева и.т.н.), така че да бъде приятно място за почивка и разходка на гражданите и гостите на града, то пространството под театъра тъне в разруха, мръсотия и тъмнина. Контрастът между двете е изумителен и шокиращ, особено за гостите на града, които за първи път го посещават.

През последните 15 години, едно след друго, заведенията и другите бизнеси на частни предприемачи, разположени около долните фонтани, спряха да работят. Останали са две-три малки помещения, които все още през деня привличат някакво движение на хора в това пространство. Всички големи витрини на затворените помещения са покрити с графити, на различни места висят опасни кабели, а в целия проход между тях е тъмно, мръсно и неприятно за престой, което мнозина избягват да посещават, особено вечер. Пространството се е превърнало в подобие на краен беден квартал и по нищо не може да се познае, че само на метри от него е центърът на областен град. Прилагаме снимки, с които да онагледим описаните проблеми.

Като граждани на Благоевград, родители и представители на местната общност се обръщаме към Вас с апел да осигурите необходимите средства за осъществяване на необходимите дейности по възстановяването на чистия, приветлив облик на пространството (почистване на колоните от графити, ремонт на осветлението в проходите, ремонт на плочите на големия фонтан в средата, регулярно почистване и поливане на тревните площи, засаждане на цветя, монтиране на пейки, ако и където е възможно), както и осигуряване на видео наблюдение и налагане на глоби на нарушителите. Относно витрините на помещенията и опасните кабели и др., нека отговорните лица от общината изкажат в компетенциите си какъв е редът за действие. Ако витрините не се използат и собствениците откажат да ги почистят, има и други визуални средства за прикриването им.

Нека превърнем това пространство в естествено (изпозлваемо) продължение на градската градина и площада пред общината. В нормален вид, пространството е (и е било до не отдавна) идеално място за организиране на концерти и друг тип събития за обществеността, а затворените магазини биха могли да подновят дейността си.

Готови сме за среща с кмета и неговите служители, отговорни за градската среда, в която да обсъдим вариантите за ремонт и привеждане в нормален вид на въпросното пространство.

С уважение,

Александрина Пандурска и граждани на Община БлагоевградIMG_20210826_104332.jpgIMG_20210826_104605.jpgIMG_20210826_1047051.jpgIMG_20210826_1045271.jpgIMG_20210826_1047022.jpg


Александрина Пандурска    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Александрина Пандурска да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...