ДА СПАСИМ ГАРАТА В НОВА ЗАГОРА!

Приемното здание на ЖП гарата е една от първите обществени сгради на възраждаща се Нова Загора и една от първите гарови постройки на Нова България. Строителството ѝ започва през 1912 г, като на призива за доброволен труд масово се отзовават десетки граждани. Заради последвалите войни строежът ѝ се забавя и тя е открита през 1918 г. Сградата е масивна, двуетажна, със строги, добре балансирани обеми, скатен покрив, приятен силует и има облик на гарова постройка от тази епоха. Реконструкцията ѝ е направена през 1959 г. и после е оставена на времето и липсата на поддръжка. Сградата на гарата в Нова Загора е емблематична както за историята и паметта на града ни, така и за неговия архитектурен облик. Във връзка с проект „Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора“ , който се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., ДП "НКЖИ" планира да разруши съществуващото приемно здание и да го замени с павильон от термопанели.

Моля, подкрепете петицията! Да запазим гарата! Тя е част от нашата история!

206467377_116132840711644_8891677240226004937_n.jpg3712.jpgГара.JPG

С подписването си упълномощавам Radostina Ivanova да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.