ДА СПАСИМ ГАРАТА В НОВА ЗАГОРА!

Приемното здание на ЖП гарата е една от първите обществени сгради на възраждаща се Нова Загора и една от първите гарови постройки на Нова България. Строителството ѝ започва през 1912 г, като на призива за доброволен труд масово се отзовават десетки граждани. Заради последвалите войни строежът ѝ се забавя и тя е открита около 1925 г.

Приемното здание на ЖП гарата притежава качества на недвижима културна ценност – това категорично мнение споделят както експертите на НИНКН, така и Съюзът на архитектите в България.

Сградата е масивна, двуетажна, със строги, добре балансирани обеми, скатен покрив, приятен силует и има облик на гарова постройка от тази епоха. Последната реконструкция на сградата е направена през 1959 г. Оттогава БДЖ само я експлоатира, но не я поддържа.
Тази гарова постройка е на практика една от най-старите сгради в Нова Загора. Тя е емблематична за историята и паметта на града ни и за неговия архитектурен облик.

Във връзка с проект „Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора“ , който се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., ДП "НКЖИ" планира да разруши съществуващото приемно здание и да го замени с „модернистична постройка от термопанели“.

Искаме:
1. Запазване и реновиране на съществуващата сграда.
2. Запазване функциите й на приемно здание на жп гара Нова Загора.
3. Запазване на нашата история, а не замяната й с евтин модернизъм.

Моля, подкрепете петицията! Да запазим гарата! Тя е част от нашата история!

гара.jpgстонса.jpgNova_Zagora.jpg

С подписването си упълномощавам Radostina Ivanova да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.