ДА СПАСИМ ГАРАТА В НОВА ЗАГОРА!

Приемното здание на ЖП гарата е една от първите обществени сгради на възраждаща се Нова Загора и една от първите гарови постройки на Нова България. Строителството ѝ започва през 1912 г, като на призива за доброволен труд масово се отзовават десетки граждани. Заради последвалите войни строежът ѝ се забавя и тя е открита около 1925 г.

Приемното здание на ЖП гарата притежава качества на недвижима културна ценност – това категорично мнение споделят както експертите на НИНКН, така и Съюзът на архитектите в България.

Сградата е масивна, двуетажна, със строги, добре балансирани обеми, скатен покрив, приятен силует и има облик на гарова постройка от тази епоха. Последната реконструкция на сградата е направена през 1959 г. Оттогава БДЖ само я експлоатира, но не я поддържа.
Тази гарова постройка е на практика една от най-старите сгради в Нова Загора. Тя е емблематична за историята и паметта на града ни и за неговия архитектурен облик.

Във връзка с проект „Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора“ , който се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., ДП "НКЖИ" планира да разруши съществуващото приемно здание и да го замени с „модернистична постройка от термопанели“.

Искаме:
1. Запазване и реновиране на съществуващата сграда.
2. Запазване функциите й на приемно здание на жп гара Нова Загора.
3. Запазване на нашата история, а не замяната й с евтин модернизъм.

Моля, подкрепете петицията! Да запазим гарата! Тя е част от нашата история!

 

гара.jpgстонса.jpgNova_Zagora.jpg

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Radostina Ivanova да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )