Да сложим образованието на дневен ред!

До: Всички политически формации, явяващи се на избори; всички български медии.

С наближаването на парламентарните избори, забелязваме, че голям брой от политическите формации нямат публични позиции или конкретни предложения за решаване на проблемите в образованието.

От друга страна, що се отнася до образованието, вече от година в медиите преобладава тематиката с дистанционното и онлайн учене и всичко свързано с Ковид-19. Тоест, трудно остава пространство за обсъждането на по-постоянните, системните, проблеми в училищата.

Проблемите в основното и средното образование в България са дълбоки и изискват спешно внимание. Тези проблеми не се свеждат до възнаграждението на учителите или до организацията на учебните програми и прочее. Дебатът не може да бъде само за това, колко трябва да харчи държавата за образованието. Разходите, сами по себе си, не гарантират добри резултати.

Според данни публикувани от "Образование България 2030", базирани на международното оценяване PISA (за 2018 г.), 46% от 15-годишните ученици са функционално неграмотни. През 2015 г., този процент е бил 40%, което означава, че има ръст на тази проблемна цифра.

Който познава реалността на образованието от близо разбира, че времената са кризисни и осъзнава, че пороците на образователната система водят до, или подсилват вече съществуващите обществени проблеми в другите сфери на живота. Образованието не е от вторична важност! То е в основата на всичко в обществото.

Нужно е съществените проблеми в образованието да бъдат обсъждани. Нужно е конкретни мерки за решаването им да бъдат предлагани и дебатирани в медиите и от различните политически формации - още повече непосредствено преди избори. Спешно е да сложим образованието на дневен ред! От това зависи бъдещето на децата и на страната ни.

Чрез подписа ми упълномощавам Явор Хаджиев да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.