Образованието трябва да е национален приоритет!

До: Всички политически формации; всички български медии.

С наближаването на парламентарните избори имаме нова възможност да призовем политическите формации и медиите да обърнат внимание на образованието, и най-вече на съществените му проблеми и дисфункционалности.

В отминалата предизборна кампания не беше отделено нужното внимание на това какви идеи имат партиите за подобряване на образованието в България и за решаването на системните проблеми в него.

Като един от главните симптоми на дълбоките проблеми в образованието ни, имаме резултатите от тестването PISA за 2018 г., което показва, че 46% от 15-годишните български ученици са функционално неграмотни. През 2015 г., този процент е бил 40%, което означава, че тази неграмотност се увеличава.

Имайки гореизложеното предивд смятаме, че:

• е нужно всички политически формации да излязат с ясни позиции и конкретни мерки за решаването на тези проблеми, които често игнорираме;
  • е нужно медиите да ползват всички инструменти, с които разполагат, за да поставят проблемите за обществено и политическо обсъждане, включително чрез дебати, интервюта, репортажи и други, обхващайки кандидати от всички партии, както и други заинтересовани страни.

Раните на основното и средното образование в България са дълбоки и изискват спешно внимание. Проблемите не се свеждат до това кой ще отиде на летен лагер, до това кога трябва да се провеждат външните оценявания, до организацията на учебните програми и прочее. Дебатът не може да бъде само и за това, колко трябва да харчи държавата за образованието. Разходите, сами по себе си, не гарантират добри резултати.

За образованието времената са кризисни и пороците на образователната система водят до, или подсилват вече съществуващите обществени проблеми. Образованието не е от вторична важност! То е в основата на всичко в обществото. Убедени сме, че България може да стане просперираща, справедлива и демократична страна само ако гражданите ѝ имат адекватно, качествено и модерно образование.

Нужно е съществените проблеми в образованието да бъдат обсъждани в медийното пространство. Нужно е конкретни и смели мерки за решаването им да бъдат предлагани и дебатирани в медиите и от различните политически формации – още повече непосредствено преди избори. Спешно е да сложим образованието на дневен ред!

С подписването си упълномощавам Явор Хаджиев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.