Възстановяване на игрищата в парк "Слатинска река", ж.к."Христо Смирненски", гр.София

До:

Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община

арх. Здравко Здравков - Главен архитект на Столична община

Елен Стойчев Герджиков – Председател на Столичен общински съвет

Силвия Христова – Председател на Постоянна комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика

Георги Георгиев - Председател на Постоянна комисия по финанси и бюджет

Веселин Милев - Председател на Постоянна комисия за връзки с гражданското общество

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ГРУПА "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“:

Борислав Александров Игнатов

Веселин Йорданов Калановски

Владислав Панчев Панев

Грети Иванова Стефанова

Иво Николаев Божков

Любомир Петров Георгиев

Марта Руменова Георгиева

Методи Орлинов Лалов

Михаил Детелинов Паргов

Симеон Борисов Ставрев

Тома Георгиев Белев

Яна Веселинова Тодоранова

Копие до:Георги Илиев – Кмет на СО Район Слатина

 

От:

Гражданска инициатива “За Слатина“

 

Уважаеми дами и господа,

Сериозен проблем е липсата на обществени спортни площадки в района на София.

В парк "Слатинска река" (както наричат пространството покрай река "Слатинска" живущите в ж.к."Христо Смирненски") има голям общински терен, който сега се ползва за частен паркинг и 2 изоставени игрища. От администрацията на СО Район Слатина са изготвили инвестиционно предложение, променен е подробния устройствен план на зелените площи покрай река "Слатинска" и вече има одобрен проект за изграждане спортен комплекс. За целта ще бъдат предоставени на частен инвеститор наличните игрища за футбол и баскетбол, както и терен от парка. Инвеститорът “БУБА баскет“ планира да изгради три нови игрища и мултифункционална зала на 5 етажа, която ще бъде с височина 22 метра. Проектът ще се осъществи чрез публично-частно партньорство - теренът, включително и съществуващите игрища, ще бъдат предоставени от общината, а средствата ще бъдат предоставени от “БУБА баскет“.


Чудесно е това, че се работи за обновяване на изоставените игрища и увеличаване на възможностите за спорт. Притеснителен е начина по който ще бъдат изградени площадките и залата.

▪️Ако частен инвеститор вложи средства за изграждането, той ще ограничи свободния достъп до игрищата или ще го ограничи в часове, които не са атрактивни за него. Достъпът до игрищата ще е възможен само срещу заплащане.

▪️В проекта на гореспоменатата спортна зала не е предвиден подземен паркинг. Под терена има колектори, които ограничават строителство в дълбочина. Поради тази причина ще бъдат приобщени от тревните площи за паркинг.

▪️При така одобрения проект, за който вече е променен ПУП-а, теренът ще бъде застроен, вместо да бъде озеленен и поддържан като част от зелените площи на парка.

Така общината вместо да даде възможност на живущите и най-вече на младежите да спортуват, ще ги остави в сегашното положение - без достъп до игрищата. В същото време ще бъде застроена голяма част от единствената зелена площ в ж.к. “Христо Смирненски“.

 

Живущите в район Слатина, квартал "Христо Смирненски", се обръщаме към вас с призив да спрете стартиралата процедура за изграждане на спортна зала и предоставяне на наличните игрища за футбол и баскетбол, както и терен от парка на частен инвеститор.

Настояваме СО да намери друг начин за финансиране и реновиране на съществуващите игрища, така че те да останат с непрекъснат свободен достъп за живущите в района, а свободния терен в парка, да бъде озеленен и така паркът да бъде разширен.

С уважение,

Жители и данъкоплатци на Район Слатина на СО

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Елена Генова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...