Оставка на Борис Николов, кмет на община Белоградчик. Колективна оставка на Общинския съвет

Дългогодишното системно неглижиране на тежките проблеми на МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" ЕООД доведоха до затварянето на болницата в най-тежкия период от съществуването й - пандемията от COVID-19. Прекият виновник за случилото се е кметът Борис Николов, ползващ се от протекциите на органи и институции, с които е партийно обвързан, неколкократно признаваше, че в лечебното заведение лекари се назначават фиктивно. Борис Николов упорито не проведе конкурс за легитимно ръководство на болницата в продължение на 8 години и по този начин направи невъзможно намирането на решения. Общинският съвет е пряк съучастник в разрухата, като от конституирането му до ден-днешен няма нито един дебат за спасяването на болницата; няма нито едно предложение, свързано с бъдещето на МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" ЕООД.

Днес, в условията на пандемия, жителите на община Белоградчик и тези на още три съседни общини, нямат към кого да се обърнат при необходимост от медицинска помощ. Това е резултатът от колаборацията между Борис Николов и присъдружния му Общински съвет.

Настояваме за незабавна оставка, като израз на закъсняла морална отговорност и ще изискаме най-сетне да бъде реализирана и най-тежката наказателна отговорност за преките виновници за затварянето на болницата.

Чрез подписа ми упълномощавам Радослав Живков да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.