Има ли Закон в България

ДО: ИВАН СТОИМЕНОВ ГЕШЕВ

ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Според публикация от 20.02.2020г. - Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на четиримата, обвинени за трагедията предизвикала смъртта на двама човека на ул. Алабин 39 на 19 септември 2006г. които са затрупани при падането на сграда – паметник на културата.

Като свободни граждани настояваме: Делото да бъде възобновено и виновните да понесат наказателна отговорност.

46457940_717208038664624_6522457367156621312_n.jpg

Виновни за смъртта на двама човека чрез свои действия или бездействие и за срутването на паметник на културата са:

1. Кметове на гр. София в периода 1995 - 2006г. - Стефан Софиянски, Минко Герджиков, Бойко Борисов

2. Министри на културата в периода 1997 – 2006г. – Емма Москова, Божидар Абрашев, Нина Чилова, Стефан Данаилов

3. НИНКН

4. Кметската администрация на район "Средец“

5. Собствениците на сградата в периода - Дора и Барух Конфино, Георги Кирчев (управител на Хрисома)

6. Очевидецът Николай Александров

7. инж. Петър Петров – натоварен да контролира ремонта на сградата

8. Николай Симеонов – управител на А3 - архитектура и изпълнение

9. Милчо Манчев (собственик на фирма за ремонти ЕТ Медия Манчо)

10. Прокурор Чавдар Ангелов – „Сградата е паднала случайно“

11. Прокурор Георги Кузманов по нареждане на гл. пр. Борис Велчев, отстъпва на:

12. Прокурор Борислава Александрова

13. Прокурор Първолета Станчева – прекратява делото през 2010г поради липса на виновни (липсвали доказателства срещу конкретен човек който със своите действия или бездействия е причинил рухването на сградата). Не открива причинно-следствена връзка между срутването и ремонта.

14. Съдия Величка Маринкова - оправда напълно и четиримата подсъдими по случая

15. Цветан Цветанов - Разследването за падналата на 19 септември 2006 г. сграда на ул. "Алабин" в София, под която загинаха две момичета, е било провалено заради необмислена заповед на зам.-кмета на Столична община Цветан Цветанов.

Прокурор Милко Момчев – внася през 2010г. обвинителен акт срещу собственика на сградата Георги Кирчев (управител на Хрисома), инж. Петър Петров – натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов – управител на А№ - архитектура и изпълнение и строителя Милчо Манчев (собственик на фирма за ремонти ЕТ Медия Манчо) Основният и един от малко свидетели-очевидци Николай Александров на съдебното следствие променя показанията си. Той твърди, че лично подсъдимият Георги Кирчев е нареждал да се режат колони от сградата, което е довело впоследствие до събарянето й, а след това заявява, че не е вярно. От 2002г. на страницата на Архитектура и градоустройство няма публикувано разрешение за ремонтни или строителни дейности на ул. Алабин 39 През последните години (2000 – 2006г.) са постъпвали множество сигнали за опасността от срутване на сградата на "Алабин“ 39. Последният е бил подаден в деня на трагедията, само няколко часа преди фаталния инцидент. Негов автор е била инж. Спасенка Пройчева, която уведомила, че в сградата се върши незаконно преустройство, като са "разкъртени всички стени, подове и тавани до тухла, свалени са носещи рамки на врати и прозорци“. Тя е посочила още, че всички инсталации са унищожени, а от разкъртването е отлепена и част от мазилката. Самата сграда е обявена за паметник на културата от местно значение през 1978 г. Преди три години - 2003г. директорът на Националния институт за паметниците на културата е алармирал община "Средец“ за опасността от пропадане на сградата и е настоял за спешни укрепителни действия. Тогавашният районен кмет Иван Сотиров е издал заповед, с която е задължил собствениците да извършат укрепването, но това не е станало. В продължение на три години общинските власти не са оказали контрол и не са наложили никакви санкции на тогавашните собственици. Отговорност за това носи кметската администрация на район "Средец“, която се намира на метри от злополучната сграда.

В памет на Петринка Христова (на 24 години) и Деница Ченишева (на 26 години)

46479904_717208035331291_1249964538313310208_n.jpg

46409828_717208115331283_6002074568317992960_o.jpg

Новина от 20.02.2020г.

С подписването си упълномощавам Свободни граждани да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.