Петиция за библиотеките да бъдат отворени на 24.05 и за организирането на Ден на четенето

Двадесет и четвърти май е ден на славянската писменост и култура. Същевременно, точно на този ден библиотеките - огнището на писмеността, знанието и просвещението - на изключително много места НЕ работят.

Черната статистика за челната позиция на България като най-неграмотната държава в ЕС е още една причина да отворим очите си за проблема и да намерим решение заедно. По този начин, чрез дискусия и критична оценка на ситуацията, може да се достигне бързо и лесно до консенсус.

Подписвайки се под тази петиция, Вие се обявявате ЗА нуждата:

- от насочване на общественото внимание към библиотеката като място, необходимо за поддържането на просветната дейност в нашата страна;

- на студентите от множество специалности да се даде възможност да продължат да учат в университетските библиотеки на 24.05, тъй като е в период на сесия и подготовка за предстоящите изпити;

- да се популяризира дейността на библиотеките заради набиращата популярност на четенето на книги;

- да се стимулира разрастването на библиотечните фондове чрез допълнително финансиране и дарения на книги в страната, като едновременно с това се дава възможност на много хора от малки населени места, съответно с по-нисък месечен доход, да четат нови книжни издания;

- от създаване на ежегоден Ден на четенето/Нощ на четенето в цялата страна, на принципа на Нощта на театрите в София, която събира хора от цяла България. На тази дата ще се организират събития, свързани с литературата, четенето и красотата на книгата. Подобни събития се организират във Враца и Шумен, както и други отделни селища, от няколко години, но целта тук е да се превърне в масова практика;

- от допълнително възнаграждение върху ставката на библиотекарите, които работят в празничен ден.

"Ако мечтаеш грамотно, можеш да станеш и Бог." - неизвестен мислител

Споделяйте, за да достигне петицията до повече хора! Можем!

Чрез подписа ми упълномощавам Преслав Янков да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.