Петиция в подкрепа на населението на гр. Генерал Тошево, кв. Пастир и отровената вода

До Министъра на околната среда и водите

До Министъра на здравеопазването

До Държавен здравен контрол

До Държавен санитарен контрол

До Комисията за енергийно и водно регулиране

Копие: Кмет на Генерал Тошево и община Генерал Тошево

Копие: ВИК - гр. Добрич

Копие: Районна здравна инспекция  - гр.Добрич

Копие: До местни, регионални и национални медии

ОТВОРЕНО ПИСМО

от жителите на гр. Генерал Тошево, кв. Пастир, обл.Добрич

Във връзка с отравянето на питейната вода на 25.04.2019 г. в гр. Генерал  Тошево, кв.Пастир, обл. Добрич, бихме искали да сезираме всички държавни и общински институции, които имат пряка и косвена отговорност по настоящия проблем. Към днешна дата, действията и съвместната работа на ВИК - гр. Добрич и РЗИ -гр. Добрич, са абсолютно  неадекватни и безрезултатни, и поради тази причина, държим на съдействие и активност от всички изпълнителни, контролни и регулаторни органи.

Държим да ни информирате за:

• Извършения мониторинг на показателите на водата;
  • Резултатите от мониторинга/пробите , които да бъдат обявени в сайта на ВИК -гр. Добрич, сайта на РЗИ-гр. Добрич, сайта на община Генерал Тошево както и информационното табло на кметството в кв.Пастир;
  • Колко проби са взети равномерно разпределени по време и място съгл. Наредба 9;
  • Как и чрез какви средства се осъществяват процедурите за профилактика на водопроводната мрежа, колко процедури са извършени до момента и колко още са необходими;
  • Какви допълнителни, конкретни коригиращи действия се предприемат до този момент от отговорните институции, със цел подобряването качеството на водата и изолирането на замърсителите  съгл. Наредба 9, по възможност да се приложи подробен отчет;
  • Краен срок с точна дата за възобновяване на водоподаването - отговори от типа в най-кратки срокове, не са задоволителни за населението.

Вече 14 ти ден жителите на гр. Генерал Тошево, кв. Пастир са лишени от правото си на достъп до питейна вода.До момента качеството на живот е значително влошено, а от утре има опасност да е застрашен и живота на хората. Според статуквото на Европейска България, 400 жители е напълно нормално да бедстват, докато едновременно с това, съвестно плащат своите данъци и осигуряват заплатите на държавните служители от Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, ДЗК, ДСК, Комисията за енергийно и водно регулиране, община Генерал Тошево, които със сигурност не страдат от липсата на вода.. Европейска България, европейски ценности...

Деляна Иванова Николова    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Деляна Иванова Николова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.