За признаване на църквите на Украйна и Северна Македония

До Негово Светейшество Неофит I Патриарх Български и митрополит софийски и Светия синод на Българската православна църква.

От „Инициативен комитет за признаване църквите на Украйна и Северна Македония“. Андрей Врабчев - фондация „Татковина“; Мирослав Ризински – зам. председател на „Български културен клуб-Скопие“; Николай Василев – общественик, г-н редактор на „Приоритети“; Методий Иванов – общественик.

Ваше Светейшество, като добри християни, ние вярваме в една Света, Съборна и Апостолска Църква. Знаем обаче, че още от времената на Апостолите, тя е съставена от поместните църкви и помним борбата на нашите предци за църковната ни независимост. Не забравяме, че нашите отци са постановили 38-мо правило на VІ Вселенски събор: “Ако по силата на царската власт се е основал или ще се основе някой град, редът на църковните работи да следва държавното и гражданското разпределение“. На това се основаваше силната ни вяра, че църковният народ на Северна Македония, наши братя в Христа, но и по кръв, ще има своята автокефална църква.

Спорът за името на Македония приключи с ратификацията на Преспанското споразумение от гръцкия парламент. Както сам Вие казахте, това ще постави началото на решението на македонския църковен въпрос. В случай, че БПЦ наистина има майчинско отношение към Македонската православна църква - Охридска архиепископия, смирено Ви молим незабавно да предприемете стъпки по въпроса, като се обърнете към Вселенската Патриаршия и сестринските църкви за бързото и справедливо решение на въпроса за автокефалията на МПЦ-ОА. Помощта и ролята, която БПЦ може да даде на МПЦ-ОА, пряко зависи от признаването на автокефалността на Украинската православна църква от страна на БПЦ. Вселенската Патриаршия издаде томос, с който УПЦ по гореизложените причини справедливо получи своята автокефалност и се освободи от насилственото ѝ обсебване. Съчувстваме на борбите за църковна независимост на тази църква, с която от гледна точка на историческото минало ни свързват имената на българите, изпратени по тези места от Вселенската Патриаршия. Сред тях са Йоан I, Киприан митрополит Киевски и Григорий Цамблак, който описва обсебването ѝ от Москва така:
„Църкви не са строили, но събираха църковни данъци, митрополитите изнасяха грошовете в Московско, църковните вещи и святини, Христовите мощи и сандали на Богородица, икони, оковани в злато…, цялата църковна украса на Киевската митрополия, това, което князете бяха подарили в чест и за спомен, да не говоря за сребро, злато и църковни прибори … - всичко изнесоха!“.

Както е подобна историята ѝ, така е подобен и пътят, който трябва да извърви МПЦ-ОА в Северна Македония, за да получи своята автокефалия.Това несъмнено ще се случи, с или без участието на Българската православна църква. Но без участието на БПЦ, едва ли ще се заличат последствията и ужасите, причинени от човеците при обсебването на епархиите ѝ в миналото, когато са били част от Българската Екзархия, от Сръбската православна църква.

Изхождайки както от предходните аргументи, така и от истината, че основно начало на църковния живот е свободата (Рим.8.21;Гал.2:4;5-13), без която винаги ще има разделение, ние трябва с радост да посрещнем и да приемем независимостта на Украинската православна църква. Това неминуемо ще доведе след себе си като естествено и логично следствие във времето и до автокефалността на МПЦ-ОА в Северна Македония, което е още една крачка към християнското единение.

Настояваме БПЦ да покани Вселенската Патриаршия и МПЦ-ОА да извършат общо богослужение и да измолим молитвено Божията благодат, за да се сложи край на конфликтите и на посетия от други раздор, който сее омраза и нестабилност на Балканите! Не бива да се оставяме да бъдем заслепени от исторически митове и от насажданата в миналото омраза. Трябва да подкрепим Вселенската Патриаршия и справедливото ѝ решение относно Украинската православна църква, което неизменно води и към въпроса за признаването на Македонска православна църква - Охридска архиепископия. В обратния случай, ще се окажем противници, а не застъпници за признаването на МПЦ-OA, заедно със Сръбската православна църква и Руската православна църква!
Бог да пази България!


„Инициативен комитет за признаване църквите на Украйна и Северна Македония“    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам „Инициативен комитет за признаване църквите на Украйна и Северна Македония“ да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Facebook