Увеличаване на минималния осигурителен доход и командировъчните пари в Наредбата за командировките за професионалните шофьори

Да се увеличат Минималните осигурителни прагове за Професионален шофьор, тежкотоварен автомобил - 12 и повече тона и шофьор Международни превози на 1300лв. Помогнете ни в борбата ни за по-справедливо и достойно заплащане и социално осигуряване. Професията шофьор е тежка и опасна, ние сме подложени на голям стрес и рискуваме своя живот на пътя всеки ден. Минималния осигурителен праг не може да е същия като на ,,Хигиенист/ка'' или общ работник , защото за да бъдем професионални шофьори , сме преминали през много подготовки и обучения и носим голяма отговорност за товара,автомобила и всички участници в движението.

Актуализация на дневната ставка от 27 и 21 евро за командировачни пари на 40 евро, определени в Приложение № 3 , от НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА. Сумите в приложение № 3 са определени преди почти 20 години, инфлацията на годишна база за този период трябва да се вземе под внимание при определянето на нови ставки за дневни пари. Освен това ще се избегне порочната практика на работодателите да обещават по-големи суми, но при трудово правни спорове да твърдят,че сумата на ден е 27 евро, което ще гарантира на работника поне сума от 1200 евро на месец за командировака, а действително средно за бранша командировките са между 45 и 65 евро.


Красимир Костадинов-СБПШ    Свържете се с автора на петицията