Учители и образователни дейци за равни права

Писмо в подкрепа на София Прайд

от учители и образователни дейци 

Скъпи организатори, участници и приятели на София Прайд,

По повод десетата годишнина на най-голямото събитие в България в защита на човешките права изразяваме искрената си подкрепа към мисията на София Прайд за равенство на ЛГБТИ хората във всички сфери на обществения живот. В основата на мисията на всеки един от нас стои твърдото ни убеждение, че всяко дете в България може и трябва да развие пълния си потенциал. Затова вярваме в две твърдения.

Първо, че всички ние като общество сме отговорни да изградим защитена среда, в която всеки да има подкрепата и условията да става по-добра версия на себе си всеки ден, независимо от това кои са родителите му, къде е роден, в кое училище учи, какъв е цветът на кожата му, как се самоопределя или кого обича.

Второ, че създаването на тази среда зависи от изборите, които всеки един от нас прави всеки ден:

От изборите, които правим като приятели, родители, роднини. Да обичаме и приемаме близките си хора за това, което са, а не за това, което някой казва, че трябва да бъдат. Изборът да се противопоставяме на езика на омразата в обкръжението си. Изборът да говорим открито и спокойно за хилядите начини, по които сме различни, включително като идентичност и сексуална ориентация.

От изборите, които правим като професионалисти и колеги. Като хора, които работят в сферата на образованието - да създаваме безопасна училищна среда, в която всеки ученик се чувства приет и ценен. Среда, в която заедно се учим да намираме общ език и да се приемаме такива, каквито сме, за да можем да си поставяме смели и високи цели и да ги постигаме заедно.

От изборите, които правим като граждани. Изборът да отстояваме всеки ден човешките права и да сме непримирими към всяка форма на дискриминация и тормоз. Изборът да работим целенасочено за изграждането на държава, в която речта на омразата се осъжда ясно и категорично от всички държавни институции, престъпленията от омраза са преследвани с цялата строгост на закона, а гражданските права са гарантирани за всички граждани.

Поздравяваме организаторите, участниците и приятелите на София Прайд 2017, че вече правят тези избори всеки ден и подкрепяме усилията им!

Честит Прайд!