ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ

 

 • Знаеш ли, че в България всяка четвърта жена е жертва на насилие, а това означава, че вероятно всеки четвърти мъж е насилник?
 • Знаеш ли, че въпреки че има Закон за защита от домашно насилие, на практика то е почти ненаказуемо?
 • Знаеш ли, че насилието над жени е нарушаване на човешките права, но това не е официално признато от България, а домашното насилие не е криминализирано?
 • Знаеш ли, че лицата, упражнили насилие се чувстват безнаказани, а насилието рецидивира и всеки следващ път е все по-рисково за живота и здравето на пострадалото лице?
 • Знаеш ли, че насилието продължава средно 10 години за всяка жертва, ако изобщо оцелее?
 • Знаеш ли, че виновникът подлежи само на глоба между 200 и 1000 лева и че дори няма работещ механизъм, през който тези глоби да бъдат събирани ефективно?
 • Знаеш ли, че единствената надежда за около 1 милион жени са кризисните центрове за временно настаняване и докато Съветът на Европа препоръчва по 1 кризисен център на 10 000 жители, в България в момента има не повече от 20, вместо необходимите 700?
 • Знаеш ли, че домашното насилие може да струва на една страна около 1%  годишно от нейния БВП? За България това прави 800 млн. лева на година, които плащаме всички.

Знаеш ли колко е трудно за неправителствените организации, които работят по темата?

Защото няма политическа воля за справяне с проблема.

Защото законодателството не е идеално.

И защото България е една от трите държави в Европа, която не е ратифицирала Конвенцията на Съвета на Европа за Превенция и Борба с Насилието над Жени и Домашното Насилие (Истанбулската Конвенция)?

Можеш да промениш всичко по-горе, ако подпишеш тази петиция за ратифицирането на Конвенцията от България. Защото Конвенцията е:

 • фундаментална основа в международен план за справяне с проблема
 • ще задължи България да се ангажира да работи цялостно по преодоляването на насилието над жени и да предостави адекватна финансова и всякаква друга подкрепа на неправителствените организации, които от години се борят с проблема
 • съдържа пет основни теми – превенция, защита на жертвите, преследване на насилниците, синхронизиране на националното законодателство с нея и интегрирани политики и мониторинг на работата по темата - в момента нито едно от тези 5 неща или не съществува в България, или не функционира напълно, ефективно и адекватно
 • ще задължи България да събира актуални статистически данни за насилието над жени, както и да провежда нужните изследвания  

Няма кампания, която да може да спре насилие над около 1 милион българки. Но има малки стъпки, с които можем да променим статистиките. ПОДПИШИ СЕ СЕГА!

Една петиция на:

 

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам bgfundforwomen.org да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook