Възпитаници на СА "Д.А. Ценов" Да подкрепим промените

 

       Възпитаници на СА "Д. А. Ценов", да подкрепим промените!  

 

До: Министъра на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова; Главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров;  Председателя на държавна агенция "Национална сигурност" г-н Димитър Георгиев

 

    ПЕТИЦИЯ   В ПОДКРЕПА НА ПРОМЕНИТЕ И ВРЪЩАНЕ НА ЗАКОННОСТТА В СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ ЦЕНОВ” ГР. СВИЩОВ И В ПОДКРЕПА ДЕЙСТВИЯТА НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФ. ДПН ТОДОР ТАНЕВ.        

 

 

  Ние, бивши и настоящи възпитаници, подкрепяме действията на министъра на образованието и науката, проф. дпн Тодор Танев, като едно решително начало за възстановяване на законността и завръщане на академичния професионализъм в СА „Д. А. Ценов” в гр. Свищов.       

  Смятаме, че управлението на Стопанската академия в последните години потъпка реномето на едно учебно заведение, съществуващо от 1936 г. Категорично се противопоставяме на унищожаването на значимостта на получените дипломи, знания и вложените усилия от нас и нашите преподаватели, вследствие на редица скандали, в които беше замесено ръководството на Академията и по-конкретно бившият вече ректор Величко Адамов. Полученото образование в СА „Д. А. ЦЕНОВ” е достатъчно за изграждане на професионална кариера за всеки от нас, не само в България, но и извън пределите на България, за което има много примери.         

  В тази връзка настояваме:       

1. Министърът на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова, Главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров и техните подчинени структури да подпомогнат и доведат докрай започнатите реформаторски промени от проф. днп Тодор Танев. Унизително и недостойно е органите на реда в гр. Свищов да седят безучастни, докато служебно назначеният ректор обикаля да търси ключове за стаи в учебното заведение и да среща барикади по пътя си.       

2. Прокуратурата и ДАНС да влязат в Стопанска академия и да направят пълно разследване на управлението през последните 8 години като проверят:       

• какви документи са били изнасяни от учебното заведение след назначаването на служебен ректор от министър Танев      

• имущественото състояние на вече бившето ръководство на Академията       

• търговията с дипломи и рекет над студенти за задължително закупуване на редица материали като основание да бъде взет даден изпит       

 

3. За всички установени нарушения на виновните лица да бъдат повдигнати обвинения. Отстраняването от длъжност не е наказание за извършените действия. Крайно време е да се носи наказателна отговорност от лицата, нарушаващи законите на Република България, а не да бъдат оставяни спокойно да харчат откраднатото.

 

Сигурни сме, че започнатото от проф. дпн Тодор Танев ще получи подкрепа от цялото правителство и обществеността в страната.