Петиция за налагане на Споделеното Родителство в България

Времето никога не стои на едно място, а резултатът е, че „обществото“ и начина по който се развива води до нови изисквания за отглеждането на децата.
Моделът на съвременното семейство няма нищо общо с модела от преди 20 години. Днес жените участват в пазара на труда на безпрецедентни нива и на равни начала с мъжете. Затова трябва да се регулира и начина на възприемане на отглеждането на децата. Остарелите схващания , че майката е по пригодния родител отминаха и останаха далеч в историята.
Тъй като все повече майки са се върнали към пълен работен ден, след като децата са достатъчно големи, за да се развиват сами (т.е. детска градина, училища), споделеното родителство става най-често най-удачния и правилен вариант за отглеждането на децата.
Като резултат се появява нуждата от по голяма ангажираност в развитието и отглеждането на децата от страна на бащите наравно с майките.
След развод или раздяла между родителите трябва да се подели времето и отговорността между двамата,тъй като натовареността на майката не е по малка от тази на бащата. Равнопоставеноста трябва да бъде положена навсякъде. Не само в работата но и личния живот. Еднаквото третиране на правата е най-доброто за децата и за техните родители.
Споделено грижи, или споделено родителство, е това при което, физическото попечителство над децата след развод или раздяла, се поделя между двамата родители. В момента, в много страни попечителството се дава на майката, а на бащата са дадени, свиждания от по няколко дни в месеца. Това поставя всички тежести и грижи върху майката – споделеното родителство се стреми да махне този товар от плещите на майката и да го разпредели по-равномерно.
Децата, които живеят с майка си и имат редуващи е виждания през почивните дни (два пъти месечно) с баща си, прекарват не повече от 14% от годината с баща им. Това силно ограничава свободното време и професионално израстване на майката.
Споделеното родителсво дава равни права при социалната реализация и на двамата родители, поставяйки ги в равни позиции в обществото.
Дава на детето двама човека които да се грижат и обичат, премахвайки до минимум негативите от липсата на единя от родителите.
Постигането на тази равнопоставеност в обществото ще доведе до израстването на щастливи и пълноцени личности, необременени от личностните проблеми на родителите. Пълнотата на взаимоотношенията ще намали до минимум проблемите довеждащи в бъдеще, до незрялост и неудолетвореност на децата, по добрата им пригодност и адаптивност за развитие в съвременното общество.
От нас зависи да дадем на децата си един хубав и прекрасен живот. Да им дадем по добри перспективи за бъдещето.
Нека всички дадем от себе всичко за това.

Дайте своя глас за СПОДЕЛЕНОТО РОДИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ


Съюз на Бащите в България    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Съюз на Бащите в България да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook